Орешарски: Приемам оттеглянето на Пеевски, ще предложа нов шеф на ДАНС

Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Пламен ОрешарскиПриемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС, което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и Лютви Местан като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация. Това се посочва в позиция на министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената информационна служба.


"Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации", заявява Орешарски.


По-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски излезе с писмо до медиите, в което заяви, че е готов да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.
В писмото си Пеевски отбелязва, че умишлено не е подписал акта за встъпване в длъжност и е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му.


Това се случи, след като избирането на Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" предизвика разногласия в БСП, дипломатически реакции, категорична позиция на парламента, а в социалните мрежи бяха организирани спонтанни протести, които събраха вчера пред Министерски съвет в София и пред общините в редица градове над 10 000 души.


Със споменаването на факта, че не е встъпил в длъжност, Пеевски явно казва, че няма как да подаде оставка и прехвърля решението отново на парламента. Заради промените в Закона да ДАНС, които също бяха скоростно приети от Народното събрание през последните две седмици, повечето юристи, които "Дневник" търси за коментар, помолиха първо да се запознаят с всички детайли около процедурата по избор на шеф на службата и тогава да коментират какво трябва да се случи в следващите дни, за да бъде отменено решението.


Според Закона за ДАНС, мандатът на председателя може да бъде прекратен "по негово искане" (оставка), при смърт или след изтичане на мандата му. Това се случва с молба от председателя на ДАНС за неговото предсрочно освобождаване, която трябва да бъде внесена до министър-председателя Пламен Орешарски, който от своя страна да вкара искането за разглеждане в парламента, обясни пред "Дневник" адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов.


По повод изявлението на Пеевски, че той "неслучайно не е подписал акта си за встъпване в длъжност", Кашъмов заяви: "Според закона за държавната администрация, директорите на държавни агенции се назначават от министър-председателя. С последните изменения в закона се променя характеристиката му (бел.ред. там е записано, че председателят на ДАНС се избира по предложение на премиера от парламента)", смята още Кашъмов.


Той уточни, че след избора от Народното събрание, клетвата и подписването на клетвения лист (всичко това се случи за 15 минути в петък) следва премиерът и директорът на ДАНС да подпишат трудов договор. "За да отправи искане до Орешарски, Пеевски трябва да сключи подобен договор и след това премиерът ще може да депозира искане до Народното събрание за прекратяване мандата на председателя на ДАНС".


С отменята на решението на парламента от петък за избор на Пеевски, която предстои според думите на премиера, депутатите вероятно ще се опитат да отменят и последиците, произтичащи от него, допускат юристи. 


Дългото мълчание на управляващите, след като Пеевски заяви, че е готов да приема да отменят избора му, според някои се тълкува именно като търсене на юридическите възможности, случилото се в петък да бъде представено, като процедура, която не е финализирана и той да се завърне на пъвия ред на депутатските банки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK