Станишев: Ще подкрепим решението на премиера за нов кандидат за шеф на ДАНС

Сергей Станишев

© Надежда Чипева, Капитал

Сергей СтанишевПарламентарната група на Коалиция за България приема решението на г-н Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС. Ще подкрепим и решението на премиера Пламен Орешарски да предложи друга кандидатура за тази позиция. Това стана ясно от официалната позиция на БСП, разпространена днес.


"Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната", пишат от партията.


По думите им депутатите от БСП са искали да подкрепят за председател на ДАНС човек, който има волята и куража да стигне докрай в тази битка, който в рамките на седмици ще може да покаже конкретни резултати.
"Това решение предизвика очаквана от нас яростна политическа съпротива. Предимно от онези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят пред закона за престъпленията, които са извършвали докато са били облечени във власт", продължават от БСП.


От левицата допълват, че това е предизвикало силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести. "Ние чуваме гласа на хората и с него трябва да се съобразим. Затова в Народното събрание ще уважим тяхното мнение и ще подкрепим премиера Орешарски да предложи нова кандидатура за председател на ДАНС", продължава позицията.


По-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски излезе с писмо до медиите, в което заяви, че е готов да приеме решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането му.


Около четири часа по-късно премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС, "което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и Лютви Местан като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK