Среднощен граждански контрол, или "Извини се, Сидеров"

Волен Сидеров отговаря на въпроси

© Дневник

Волен Сидеров отговаря на въпросиМалко преди 1 ч. в градинката пред "Кристал" в София няколко младежи, които се връщат от протеста, виждат лидера на "Атака" Волен Сидеров, който вечеря в ресторант "Марая" (бел. ред. - там преди три години беше засечен и депутатът от ДПС Делян Пеевски заедно с тогавашния заместник-министър Владислав Горанов).


По разказите на младежи едно момче извикало на Сидеров: "Извини се, бе" (този израз използва лидерът на "Атака" преди време към репортер на конкурентната телевизия СКАТ и оттогава той влезе в масова употреба в социалните мрежи, а сега и по протестите). След това го нарекъл боклук и това предизвикало Сидеров, който станал от масата и започнал да бута момчето, съобщи за "Дневник" читател. Той се обади в редакцията, за да разкаже, че половин час след полунощ


лидерът на "Атака" е обграден от около 20 младежи, които му задават въпроси
Впоследствие са се появили и трима полицаи.


Среднощен граждански контрол, или "Извини се, Сидеров"

© Дневник


Така близо час Сидеров отговаря на въпроси. Младежите са настоятелни, остри, критични. Те го питат за поведението му при гласуването на кабинета на Пламен Орешарски ("трябвало да му се даде шанс да свърши нещо", обясни лидерът на "Атака"), когато с гласа на Волен Сидеров новото правителство беше гласувано, за избора на Делян Пеевски ("ще подкрепим решението за оттеглянето му"), за това защо е станал политик ("убедих се, че има достатъчно хора, които искат това, което го говоря, да стане политика"). Няколко пъти се чува "с колко е заредена кредитната ви карта" (по повод шегите, че Сидеров е гласувал за кабинета не с депутатска, а с банкова карта).


Почти на пет минути някои от момчетата подхваща рефрена "извини се, бе", "извини се, бе". Иначе всички момичета и момчета говорят на Сидеров на вие (за разлика от него, който се обръща на "ти" и получава забележки).


Среднощен граждански контрол, или "Извини се, Сидеров"

© Дневник


Младите хора се оказват отлично запознати и с темата от деня - дори разясняват на лидера на "Атака" какво точно означава писмото от Пеевски. Питат го и за протестите (само час по-рано финалът на съботното шествие завърши пред централата на "Атака"). Сред хората имаше няколко, които усилено го подкрепяха и дори допълваха отговорите му (според присъстващи от началото на случващото се те са пристигнали по-късно, очевидно за да му помогнат).


Ето части от разговора, който се проведе в градинката от момента, в която присъства репортер на "Дневник".


Вие сте нелеп.


- Това е ваше мнение. На мен също  ми изглеждате нелеп. Но това си остават мнения. Вие държите аз да бъда обиден. Не искам да ме обиждат, ако искате да разговаряме, разговаряйте. С нападки и обиди се превръща в разправия за възможните предстоящи избори.


На моменти въпросите са един през друг, младежите наоколо канят приятелите си по телефона да дойдат да видят. Спират се случайно преминаващи, идват и хора от съседните заведения, докъдето е достигнала информация, че Сидеров се "извинява" в другия край на градинката.


Вие се съгласихте с това той да бъде избран (за Пеевски)


– Не сме се съгласявали, ще подкрепим решение за отмяна на избора на Пеевски, опитва се да отблъсне въпросите Сидеров и продължава: Защо не сте изненади от тяхното лицемерие. Бяха на власт благодарение на медиите на Пеевски, сега би трябвало да му благодарят. От тези медии съм патил и аз. Ходя понякога да се разправям в студиата... Бойко Борисов не е страдал от тях. Той имаше на тепсия властта, откакто беше главен секретар.


Ето така изглежда в тъмното групата, която "изпитва" лидера на "Атака" на фона на луксозния строеж в градинката пред "Кристал"

© Дневник

Ето така изглежда в тъмното групата, която "изпитва" лидера на "Атака" на фона на луксозния строеж в градинката пред "Кристал"


Защо продължавате да говорите срещу Бойко Борисов?


- Не сте ли съгласен, че Борисов трябва да бъде разследван. Аз смятам, за да видим какво е вършил.


Защо всеки иска да бъде политик в тази държава? Защо вие не останахте журналист?


- Когато бях журналист, пишех статии и водих предавания, имаше страшно много хора, които казваха направете партия, ние ще ви следваме. В един момент се убедих се, че има достатъчно хора, които искат това, което го говоря, да стане политика. Това беше причината да стана политик.


В тази ситуация - предсрочни избори или кабинетът да продължи своя мандат?


- И сега съм на мнение, че предсрочните избори са добър вариант. Но смятахме, че някакви действия ще започне този кабинет, който ние не сме подкрепили.


"Г-н Сидеров, това ви чака оттук нататък по улиците. Ще трябва да отговаряте непрекъснато", предупреждава го на два пъти момче.


Бъдеща актриса също атакува Волен Сидеров с въпроси

© Дневник

Бъдеща актриса също атакува Волен Сидеров с въпроси

След превъртането на някои теми по няколко пъти младите хора вече се отегчават и започват да се разпръскват. А Сидеров постепенно се измъква от градинката към ресторанта. За финал е спрян от младо момиче, представила се за актриса, която го пита за заплащането на труда в тази сфера и го провокира и с въпроси как се чувства той в ролята си и т.н.


Накрая полицаите тръгват в едната посока, а Сидеров - в обратната, придружен от приятеля, с когото е бил на вечеря. Градинката пред "Кристал" продължава да жужи от разговорите на млади хора. В някои от тях темата все още е поведението на лидера на "Атака".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK