Над 20 000 се събраха на третия протест в София, завършиха с "до утре" (хронология)

Протестиращите днес са поне 20 000, твърдят присъстващи.

© Велислава Попова

Протестиращите днес са поне 20 000, твърдят присъстващи.След като две поредни вечери хиляди души изпълниха площада пред Министерски съвет и преминаха през основни булеварди в София, днес отново се очаква масов протест в столицата, а и в други големи градове в страната.


Протестите възникнаха срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС.


Очаква се, че днес на протестите ще присъстват още повече хора. И тази вечер екип на "Дневник" ще отразява протеста в София и ще разказва какво се случва в реално време.
Около 23:30 - Волен Сидеров влезе в конфликт с екип на "Канал 3". Пред сградата на Народното събрание той крещеше срещу камерите - "Защо лъжете? Защо лъжете вашата телевизия?"


Малко след това той отиде да пита полицаите, които пазят сградата на Народното събрание защо не го защитават и да се оплаква, че бил нападан от пияни хора. След това Сидеров мина зад загражденията, за да продължи да търси отговорност от полицаите защо не е пазен. Лидерът на "Атака" е придружен от група мъже с бръснати глави.


В момента около парламента има не повече от 200 души, разпръснати, предаде репортер на "Дневник". (Репортаж от изявата на Сидеров пред Народното събрание - четете тук).


23.05 ч. Протестът приключи с аплодисменти и "Всеки ден ще е така до победата". Не повече от 200 души остават пред Народното събрание, но без скандирания.


22.57 ч. След няколко минути скандирания и изпяването на химна, протестиращите се оттеглят с обещанието "Утре пак!" и аплодисменти. Някои от тях отиват към жълтите павета, а други се разотиват на групи.


22.46 ч. Подобно на миналата вечер хиляди протестиращи се събраха и пред централата на "Атака" с обидни скандирания срещу партията и лидера ѝ Волен Сидеров. Пред входа на централата са застанали три редици служители от полицията и жандармерията. Някои от протестиращите запалиха димки.


22.27 ч. Част от протестиращите отново са застанали пред Министерски съвет, докато други са се събрали пред ДПС. Постепенно хората се разпръскват, но и в момента остават към 5000, които са все така шумни. На моменти се чуват гърмежи от пиратки, но като цяло протестът остава спокоен и добронамерен.


21.59 ч. Протестиращите вече са на "Позитано" и се събират пред централата на БСП. Момче раздава свещи "Ей така, за Бог да прости", казва, че са дали около 1600 броя. Броят на демонстрантите не намалява и остават все така шумни. Пред централата на БСП подскачат на "Кой не скача е червен". Полицията е в двойна жива верига пред "Позитано" 20.


21.51 ч. Протестът се свижи по посока "Св. Неделя". Скандиранията продължават да са "Червени боклуци" и "Оставка". Протестиращи пеят химна, като някои от тях споделят в социалните мрежи, че бул. "Витоша" кънти.


21.41 ч. Част от протестиращите блокират кръстовището между "Витоша" и "Патриарх Евтимий". Колите се изтеглят на заден ход, а други полицаи отбиват идващите.


21.21 ч. Протестиращите вече са пред НДК. Според някои от тях хора продължават да се движат между Софийския университет до Орлов мост и към Националния дворец на културата. Докато протестът минаваше по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", хора излизаха по прозорците, за да подкрепят демонстрацията. "Прекалено сме интелигентни, за да ни управлявате", гласи един от плакатите.


Пеперуда също се включи в протеста. Останала на ръката на мъжа по голяма част от пътя на демонстрацията.

© Станислава Качаунова

Пеперуда също се включи в протеста. Останала на ръката на мъжа по голяма част от пътя на демонстрацията.


21.16 ч. Докато основната част от протеста се предвижва към НДК към стотина души са останали пред парламента, като няколко от тях са седнали на столчета на пътното платно. Те настояват за промени в изборния кодекс.


20.47 ч. И още плакати: "Фрустрирани, трябва да сте гузни", "Харесва ли ви седенката, г-н Орешарски". Скандиранията "Оставка" и "Червени боклуци" на протестиращите, които се движат по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се чуват до успоредния бул "Васил Левски".


В Брюксел отново се събраха българи в протест срещу мафията

© Капитал

В Брюксел отново се събраха българи в протест срещу мафията


20.36 ч. Докато хилядната демострация в София продължава от Орлов мост към НДК, външният министър Кристиан Вигенин коментира протестите в профила си във Facebook.


"Ако хората на площадите можеха да разберат, че правителството на Орешарски е техният най-силен съюзник в тежката битка за реална демокрация... Оставка сега означава ново безвремие, избори при същите правила, ново обсебване на държавата от мафията, да не говорим за икономическата и социална цена. Пеевски начело на ДАНС беше грешка, която бързо ще бъде поправена, защото това правителство слуша и чува хората!", написа той


20.20 ч. Протестиращите се отправят към Орлов мост.


По пътя към парламента

© Велислава Попова

По пътя към парламента


19.55 ч. Първите редици на протестиращите вече пристигнаха пред Народното събрание. Те коментират колко повече хора са се събрали на третия ден от протестите и как ще идват всеки ден. Настроението сред повечето от тях е приповдигнато и радостно.


Някои от демонстрантите отново се обръщат към студиото на ТВ7 и скандират срещу телевизията и собствениците ѝ.


Танци на протеста

© Велислава Попова

Танци на протеста


19.48 ч. Около 15 000 души са протестиращите в София, в района на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на гражданите. С охраната са ангажирани служители на СДВР и Специализирани полицейски сили. Към момента не са регистрирани инциденти или нарушения на обществения ред, предадоха още от МВР.


Според присъстващи на протеста хората са вече над 20 000 хиляди.


19.30 ч. Протестът се отправя към Народното събрание. Пак има тъпан, който дава ритъм на протеста, както мотор. Събралите се са все по-шумни. "Исус не обича корупцията", "Кремълски подлоги, тука е Европа", "Костов не би позволил този резил", гласят част от плакатите".


Над 20 000 се събраха на третия протест в София, завършиха с "до утре" (хронология)

© Дневник


19.27 ч. Пред Министерски съвет се появиха поне три групи млади мъже с бръснати глави и облечени в тъмно, които приличат на "хора от агитките", съобщи читател на "Дневник", който изпрати и снимки. Те стоят отстрани на протестиращите, като е очевидно, че не участват в протеста.


Над 20 000 се събраха на третия протест в София, завършиха с "до утре" (хронология)

© Дневник


19.23 ч. "Защо работодателите не освободят служителите си и всички да са на протест още от утре сутринта в 9 ч.", каза мъж, който работи в инвестиционна компания.


"С този мирен протест може да протестираме 20 години. Тези хора нямат достойнство. Трябва утре да излязат всички. Да затворят банки, фирми - всички тук от сутринта на улицата", казва и момче на велосипед на приятеля си.


Пред БНБ

© Велислава Попова

Пред БНБ


19.16 ч. Към 19 ч. на площада пред Министерски съвет прозвуча химна на България, което развълнува много от протестиращите. Събралите се хора вече изглеждат повече, отколкото предишните два дни.


Георги Кадиев дойде на протеста

© Велислава Попова

Георги Кадиев дойде на протеста


19.06 ч. На протеста се появи и депутатът от БСП Георги Кадиев (той беше един от тримата от левицата, които не гласуваха за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС). Когато минаваше край фонтана пред Президентството, някой хора, които го забелязаха, го освиркаха, чуха се два вика "Браво", а няколко човека го поздравиха.


"На площада съм. Искам да разбера дали сме с хората или срещу тях. Нормални хора, искащи нормална държава. Не искам спирала от нови избори. Искам шанс за това правителство. Затова съм тук, за да говорим с хората", написа той в профила си във Facebook.


Над 20 000 се събраха на третия протест в София, завършиха с "до утре" (хронология)

© Велислава Попова


19.00 ч. Хората на протеста обсъждат, че очакват да видят какво ще стане следващата седмица. "Докато стане тук сме!", подчертават те. Две момчета и момиче обсъждат, че може би утре протестът трябва да бъде в 14 ч. - часът на срещата, обявена от Орешарски, с представители на протестиращите и на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.18.46 ч. Настроението на е все така приповдигнато на третия ден от протестите. Плакатите отново са разнообразни: "Хайде да разваляме седенката" (по думите на премиера Орешарски от учителските протести по време на тройната коалиция, когато той беше министър на финансите); "Корпоративна банда" с ликовете на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и други главни политически лица; "Не гоним туй (снимка на Пеевски), за да дойде това (снимка на Искра Фидосова)


В неделя в 14 ч. се проведе протест пред българското посолство в Лондов против кабинета и олигархията

© Красимира Бялкова

В неделя в 14 ч. се проведе протест пред българското посолство в Лондов против кабинета и олигархията


18.37 ч. Минути след официалния час на протеста хората вече са хиляди. Скандиранията отново са: "Оставка", "Мафия", "Червени боклуци".


18.21 ч. Стотици хора вече изпълват площада пред Министерски съвет. Те отново носят български флагове и плакати. На отказа на премиера да подаде оставка и за предложението му от последния час да се срещне в понеделник с протестиращите, част от хората попитаха шеговито как премиерския кабинет ще събере хиляди. Други го поканиха той да отиде при тях - и без друго са пред Министерски съвет.


Част от протестиращите днес пред българското посолство в Лондон

© Красимира Бялкова

Част от протестиращите днес пред българското посолство в Лондон


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK