Протестите - ден четвърти (хронология)

Протестите - ден четвърти (хронология)

© Велислава ПоповаСлед като три поредни вечери хиляди души изпълваха площада пред Министерския съвет, а отам преминаваха през основни булеварди в София, днес отново се очаква масов протест в столицата, а и в други големи градове в страната.


Протестите започнаха в петък - 14 юни, заради избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Недоволството обаче не стихна, след като той излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски пък заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС. В Благоевград и Пловдив хората протестират срещу назначените областни управители. 


И тази вечер екип на "Дневник" ще отразява протеста в София и ще разказва вреално време какво се случва. Предаваха репортерите Лора Филева, Биляна Рилска и Георги Марчев, както и редакторите Елена Геловска, Анна Христова и Велислава Попова.

23.35. Телевизии излъчват как Волен Сидеров е сред жандармеристите и се опитва да води разговор с малцината останали да протестират в близост до централата на "Атака".


23.15. Канал 3 излъчва кадри, на които се вижда, че малки групи от протестиращите все още скандират против Волен Сидеров, а от централата на "Атака" се виждат симпатизанти с маски на лицата и партийни знамена, които отвръщат.


23.00. Пред парламента група младежи са опънали палатка и настояват освен за оставката на кабинета, и за промени в Изборния кодекс преди това.


22.40. Мирният досега протест започва да навлиза в по-гореща фаза. Протестиращи хвърлят пластмасови и стъклени бутилки към представители на "Атака", които им ги мятат обратно.  В района има и линейка. 


22.27. - От ъгъла на булевардите "Раковски" и "Дондуков" до сградата на Младежкия театър се  е простряла плътната колона протестиращи в края на днешното шествие. Полицаите са отцепили плътно подстъпите към бул. "Раковски", където е щабът на "Атака", но се държат дружелюбно, а обстановката е спокойна. До полицейските автомобили е паркирана празна кола с надпис "Социален отряд на "Атака", който предизвика раздразнение у участниците в протеста. "Турци сте!" и "Волене, идваме", скандират протестиращите. Чуват се и нецензурни квалификации.


Протестите - ден четвърти (хронология)

© Георги Марчев


22.17. Седем  коли на жандармерията са препречили кръстовището на булевардите "Раковски" и "Дондуков". За първи път от началото на протестите полицаи са оборудвани с каски и вдигнати щитове. Органите на реда не дават възможност на шествието да премине покрай централата на "Атака". Това се случва за пръв път, вероятно заради недоволството  на лидера на националистите срещу този тип прояви. От вътрешната страна на ул. "Врабча", където е щабът на партията на Волен Сидеров, се виждат хвърлени шишета, най-вероятно от негови симпатизанти, които са тук от 18.30 ч. Те се обръщат към протестиращите с викове "Еничари". Сред протестиращите също има хора, чиято агресия е по-видима, но те са малцинство. Това е най осквиркваната партийна централа тази вечер.  22.00. С викове "Волене, идваме!" шествието зави от президентството към централата на "Атака". За първи път от началото на протестите в края на протеста той остава толкова многоброен.  


21.57. Докато челото на колоната вече достигна централата на ДПС на ъгъла на бул. Стамболийски и ул. Самуил, краят й все още е в района на Съдебната палата. Поне 200 полицаи охраняват червената централа.  


21.50. Силите на реда са стегнали редиците около двете централи на БСП и ДПС, които се намират в съседство. Два автобуса с полицаи  с щитове и един пожарен автомобил са паркирани на бул. Стамболийски. Полицаите са оградили с двоен плътен кордон централата на БСП и практически е невъзможно сградата да бъде доближена. Други десетина полицейски автомобила са паркирани в съседните улички. 


21.43.  Множеството стигна до централата на БСП на ул. "Позитано" 20. Със здрачаването се появиха се хора факли. Продължават скандиранията с искане на оставка на лидера на БСП. 


21.35- Официално съобщение на МВР, разпространено в 21.30 ч.: Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града. Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили обезпечават спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите. 


21.30. От Съдебната палата до НДК е пълно с хора. От сградите по бул. "Витоша" се носят възрожденски песни. Хиляди хора скандират "Оставка", "Довиждане" и "Червени боклуци". Броят на протестиращите се увеличи значително след като колоната напусна Орлов мост. 


21.13 Протестното шествие минава покрай сградата на НДК като началото му е при пилоните, а краят вероятно още на стадион "Васил Левски". Протестиращите изглеждат повече от снощи. Те се насочват към бул. "Витоша", а сградата, където се помещава централата на ГЕРБ, остава встрани от маршрута на основната колона. Очевидци съобщиха обаче, че част от протестиращите все пак са се отклонили и са се насочили към централата на доскорошните управляващи. 

20.53
Първите протестиращи вече са на т. нар. Мост на влюбените зад НДК. Протестът протича спокойно, присъствието на полицията е ненатрапчиво. И днес има много семейства с малки деца, млади хора, колоездачи.


Протестите - ден четвърти (хронология)

© Дневник


От балконите на сградите възрастни хора махат със знамена. Най-вероятно оттук протестът ще се насочи по традиция към партийните централи. Най-близката до колоната на протестиращите е тази на ГЕРБ. Броят на полицаите се  увеличава в района на централата на БСП. 20.50 Протестът зави към НДК. Цялото дясно платно на бул. "Евлоги Георгиев" между Орлов мост и НДК е запълнено с хора. МВР все още не е съобщило официални данни за броя на участниците в протеста, но според различни очевидци те са повече, отколкото вчера, когато според полицията бяха 20 хил. души. 20.12.  На Орлов мост група младежи, обидени от интервюто на Сергей Станишев, в което той заподозря, че протестите са платени и изтъкна, че избирателите на БСп и ДПС са повече на брой от протестиращите,крещят на мегафон: "Искаме фактура, ние сме платени", "Серго, Бойко ни плати" и  припяват: "Сто и десет лева искаме фактура". "Отцепете района, вие сте 200 човека, а зад нас стоят милион и половина". 


20.07. Шествието вече се насочва към Орлов мост. Ето още духовити лозунги: "Не съм платен - мразя ви безплатно", "БСП, ДПС и ГЕРБ вредят сериозно на вас и на другите около вас", "Българската полиция - достойна за унижение" и "Българската прокуратура - на пост". 


Волен иска на #ДАНСwithme RT @inovakov: В момента на Раковска и Дондуков. Волен Сидеров е в центъра с група атакисти. pic.twitter.com/OUScjSlezf


19.52. Шествието премина по жълтите павета и в момента се намира пред Народното събрание. На око протестиращите изглеждат повече и от вчера. От площад "Народно събрание" се вижда, че в далечината към президентството все още е пълно с хора, които се движат по бул. "Цар Освободител". Очаква се, че по традиция недоволните ще престоят малко пред  парламента и след това ще се насочат към Орлов мост. 


19.30. Ето и посланията от някои от плакатите, носени от протестиращите днес: "Атака се прецака, само Болен от парите е доволен", "Не съм тук, за да върна ГЕРБ, а за да не дам държавата на олигархията", "Време е да ви яхнем и ние", "Да обрулим Орешарски".  

19.27 Депутатът от БСП  Георги Кадиев дойде около 19.20 ч. на "Позитано 20" и беше аплодиран от събралите се симпатизанти. Той дойде, облечен с червена тениска, както беше призовал да направят и поддръжниците на партията, които се разграничават от последните ходове на лидера Сергей Станишев. Кадиев повтори тезата на бившия лидер на БСП -  София Румен Овчаров, че трябва да бъде даден втори шанс на кабинета "Орешарски", а премиерът да смени министрите, които са му наложени от партийните лидери.


Кадиев каза, че Станишев трябва да подаде оставка, за да се възстанови легитимността на партията и на парламентарната група, защото в момента нямало гаранции че няма да се повтори "Пеевски - 2, 3 или 4". Сергей Станишев не е в сградата. 


В отговор на въпрос за появили се слухове от местни структури на БСП, че лидерът Станишев е подал оставка, Кадиев каза, че няма такава информация. 


19.22 Деца рисуват с цветни тебешири в пространството на площада пред Президентството. Сред сюжетите са слонче, къщи, усмихнати лица. Около тях са закачени плакати "Моята мечта за България". На бели листове всеки може да напише с маркер какво управление иска, как да се взимат решенията, какви да са темите в парламента, какво харесва и какво иска да запази. 


Протестите - ден четвърти (хронология)

© Велислава Попова


19.14 Двайсетина души са се събрали пред централата на БСП на "Позитано 20". По-рано днес депутатът от БСП Георги Кадиев призова по рано днес леви избиратели които се чувстват предадени от политиката на ръководството да се съберат пред централата в 19 ч. , за да покажат, че не са "червени боклуци" и "мафия". Представителите на медиите и любопитните граждани на мястото са повече, отколкото участниците в акцията. Самият Кадиев все още не е дошъл.  


Кът за рисуване на децата, доведени от родитерите си на протеста

© Анна Христова

Кът за рисуване на децата, доведени от родитерите си на протеста


18.52 Към този час лидерът на "Атака" Волен Сидеров се е качил на сив пикап пред централата на партията си - до сградата на Операта, и по мегафон обявява протестиращите пред Министерския съвет в момента и в последните дни за "платени клакьори, които в едната ръка държат бира, а в другата дрога и с премрежен поглед искат оставка". Според него "Атака" не е била нито един ден във властта и няма как да се протестира срещу нея. Той повтаря части от плана "Сидеров".


Движението в отсечката на ул. "Раковски" между бул. "Дондуков" и ул. "Московска" е блокирано от жива верига на привърженици на Сидеров. Те носят знамена и шапки с логото на партията. Хората край централата на "Атака" не са много. Полицейското присъствие е слабо. 


18.35 Пространството между бившия Партиен дом до статуята на Св. София е изпълнено с хора. От всички страни се виждат големи групи хора, които се насочват към Ларгото. Скандиранията отново са "Оставка". Голям брой протестиращи носят българското знаме.


Днес се появиха и едни от първите политически плакати. Двама младежи носят написани на ръка листове, формат А3 с думите "При Костов беше по-добре" и "Къде си, Костов, спаси ни отново пак". Пред фонтана пред Президентството те бяха посрещнати с одобрителни възгласи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK