Структурите на БСП в Стара Загора и в Пазарджик искат оставката на Станишев

Структурите на БСП в Стара Загора и в Пазарджик искат оставката на Станишев

© Надежда ЧипеваСтруктурите на БСП в Пазарджик и в Стара Загора, където лидерът на БСП Сергей Станишев беше водач на листата, искат оставката му и на ръководеното от него Изпълнително бюра заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и назначенията на областните управители. Оставката му вчела поискаха и от БСП в столичния район "Витоша", както и Георги Кадиев и Румен Петков.


"Общинският съвет на БСП в Стара Загора е обезпокоен от действията на ръководството на партията, които водят до загуба на доверие от страна на хиляди членове и симпатизанти, на много хора, гласували за пръв път за левицата. Наложената кандидатура на Делян Пеевски за директор на ДАНС от председателя на БСП Сергей Станишев е политическа грешка. Озадачени сме от решението този ключов пост да бъде поверен на човек с такова реноме, вместо на експерт, познаващ добре работата. Това показа подмяна на приоритетите, с които правителството дойде на власт, защото вместо да се вземат решения в социалната сфера и икономиката, се заложи на законодателни промени, свързани с разширяване на правомощията на ДАНС." Това се посочва в декларация на общинския съвет на БСП в Стара Загора, цитирана от агенция "Фокус".


Старозагорските социалисти са обезпокоени от начина, по който бяха определени и назначени областните управители, от явното незачитане и пренебрегване на мнението на структурите по места. "Недоумение буди и поведението на народните представители, в това число от Старозагорски избирателен район. С поведението си те започват да приличат на машинки за гласуване по посочен от ръководството на партията и парламентарната група начин, противоречащ на очакванията, на избирателите", пише още в декларацията.
Не може да не ни притесняват протестите, в които участват и наши членове и симпатизанти, както и подадените молби за напускане на партията от млади и можещи хора, признават още от старозагорската структура.


"Намираме за вредно и опасно съсредоточаването на управлението на партията в ръцете на група приближени на председателя Сергей Станишев хора", пишат социалистите и посочват, че в 120-годишната си история БСП не е била лидерска партия и няма да допуснат да се превърне в такава.


От БСП-Стара Загора настояват Станишев и ръководеното от него Изпълнително бюро да подадат незабавно оставка, той и премиерът Пламен Орешарски да обяснят действията си в последните седмици пред Националния съвет, който да насрочи извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП.


Общинският съвет на БСП-Пазарджик поиска оставката на Сергей Станишев и преразглеждане на областните управители. В Пазарджик за областен управител беше назначен Иван Йорданов, смятан за близък до избрания от района за депутат Делян Пеевски. По информация на "Дневник" за поста е бил сигурен номинираният от БСП Георги Петърнейчев, който дори е предал декларацията си, че е съгласен да бъде назначен, но в последния момент назначението е било спряно.


Решението Пеевски да бъде предложен за председател на ДАНС беше голяма стратегическа грешка и доведе до срив на доверието, доверието в нас като партия, доверието в държавността, посочват в декларация пазарджишките социалисти. Те настояват за незабавна оставка на Станишев, както и да се даде възможност на правителството да приеме необходимите мерки за стабилизиране на държавата и изпълни поетите обещания към хората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK