С фотографска изложба Пламен Горанов напомня: "Протестирайте с настроение"

"Стената и балоните"<br /><br />От автора: Поздрав за Модела по случай утрешния му рожден ден, с пожелание за по - ниски стени и по - големи балони! ;)

© Пламен Горанов, Фото форум

"Стената и балоните"

От автора: Поздрав за Модела по случай утрешния му рожден ден, с пожелание за по - ниски стени и по - големи балони! ;)Изложба с авторски фотографии на Пламен Горанов ще огласи официално основаването на фондация, носеща неговото име. Изложбата ще бъде открита този петък (21 юни) от 18.30 часа в Градската художествена галерия във Варна.


На 20 февруари т.г. 36-годишният мъж се самозапали пред централния вход на варненското кметство с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов и целия общински съвет на града. Младият мъж почина на 3 март, а записите от видеокамерите, разположени в непосредствена близост до сградата на община Варна, продължават да крият тайни и неясноти около смъртта му.


Фондация "Пламен Горанов" е създадена от двайсетина негови близки приятели през пролетта на 2013 г. Mисията им е така да съхранят наследството на Пламен Горанов и да окуражават съзидателното у всички българи.
Една от многото важни причини за подобна фондация е, че създаването на изкуство за Пламен не е просто способ за себеизразяване, а необходимост на съществуването. Негова житейска теория е, че


всичко, което човек прави,


трябва да е изкуство. Ежедневната работа на човека – да се превърне в изкуство.


"Не знам дали е истинско изкуство това, което върша, но знам, че е много повече, когато си го правя като изкуство. Със себеотдаване, себевглъбяване...", казал Пацо (както го наричат близките му приятели) при последното си гостуване в дома на журналиста Димитър Събев в София, който е и един от най-близките му хора.


"Пламен Горанов е обединителна фигура за свободомислещите българи. Днес си пробива път внушението, че февруарските протести били дело на прости хора, а юнските – на "разумни", което е пълна заблуда. Всъщност Пламен е този, който на 20 февруари вдъхна смелост и кураж на протестиращия българин. Корумпираните политици днес треперят до голяма степен именно заради неговото геройство. Творчеството му ще ни напомня колко голяма жертва бе нужна за този заспал народ", казва за него самият Димитър Събев.


Идеята на фондацията откриваме и в думите на основателите: "Трагичната биография на Пламен Горанов го превърна в символ на цяло едно поколение. Непримиримостта му към социалното вероломство кулминира в акт, чиято изкупителна сила тепърва ще осъзнаваме. Втренчването в символната стойност обаче крие риска от схематизация. Обръщането към артистичния свят на Пламен е начинът да пазим плътността на присъствието му."


Фотогалерия: Светът според Пламен Горанов (pacolon) >


За подбора на фотографиите, включени в изложбата, кураторът Стела Костова споделя, че те показват творческото присъствие на Пламен, което провокира зрителя с


хумор, гротеска и социално предизвикателство.


"Не бива обаче да мислим за Пламен единствено като за фотограф. Неговото творчество е обемно, фотографията е по-скоро начин да документира пространствените инсталации, които съгражда. Той създава един утопичен свят, в който се сблъскват реалността - често неугледна и депресираща, и оптимизмът, присъщ на всички човеци. В творбите си той успява да събере желания и реалния свят на своите герои, сякаш за да им вдъхне увереността, че и върху канавата на мизерията, мечтите остават красиви, безплатни, достъпни."


С фотографска изложба Пламен Горанов напомня: "Протестирайте с настроение"

© Пламен Горанов, Фото форум


Интересна подробност във фотографията на pacolon (с този  псевдоним е по-известен във фотографския форум) е, че той създава този утопичен свят с намерени, а не специално създадени художествени материали (т.нар. found art). Това внимание към находката – умрял гълъб, стара ютия, използвана стирка - напомня за "арте повера" в най-кристалната му форма.


Както често се случва, неподправеният талант не се нуждае непременно от професионално художествено образование, казва още кураторът Стела Костова. Варненската художествена галерия винаги е била партньор, който не дели творците според формалния критерий "професионализъм". Селекцията на галерията остава безкомпромисна единствено към качеството на творбите и заявената в тях творческа позиция.


Изложбата ще продължи до 10.07. 2013 и всички са добре дошли.


Събитието се случва в контекста на масови граждански протести и може би е добре да напомним за последните коментари на pacolon във фотофорума, където той пускаше сюжетните си фотографии: "Това, че протестираме със сериозни искания, не означава, че не трябва да го правим с настроение. Протестът във Варна е масов, но скучен. Протест на роби, не на граждани." Постът му е под чужда снимка.


И другият: "Слав – не съм съгласен със съвета ти. Предлагам друг:


Протестирайте с настроение от начало до край! :)))"


Заглавие: Пълен пансион (Пешкар, Индия)От автора: Панаирът в Пешкар е най-големият панаир за продажба на ютии. По време на 10-дневния фестивал, този индиец и синът му живеят в дъска за гладене. Те са си осигурили пълен комфорт в скромното си жилище и даже сензационият за тези географски ширини сняг по никакъв начин не смути съществуването им.

© Пламен Горанов, Фото форум

Заглавие: Пълен пансион (Пешкар, Индия)От автора: Панаирът в Пешкар е най-големият панаир за продажба на ютии. По време на 10-дневния фестивал, този индиец и синът му живеят в дъска за гладене. Те са си осигурили пълен комфорт в скромното си жилище и даже сензационият за тези географски ширини сняг по никакъв начин не смути съществуването им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK