Петият ден на протеста отново събра хиляди, игнорираха Сидеров (хронология)

Призивът #ignorevolen се е развил в различни послания

© Велислава Попова

Призивът #ignorevolen се е развил в различни послания#ДАНСwithme 5 - така беше обявена днешната пета вечер на протестите, предизвикани от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Заради снощните събития около централата на "Атака" и изявите на лидера й Волен Сидеров, както и заради слуховете, че се подготвят и други провокации на протеста в София, които да предизвикат сблъсъци и да го дескридитират, участниците обсъждаха в социалните мрежи мрежи своебразни правила за шествието тази вечер. (Повече за особеностите на протеста тази вечер - прочетете тук )


Протестите продължават в София и страната и след кризисните стъпки на правителството от два дни и уверенията на премиера, че в сряда или четвъртък правителството ще внесе за гласуване в парламента пакет от мерки, които би трябвало да подобрят положението на всички социални слоеве, а през лятото токът ще поевтинее с 5%. Всичко за протестите можете да  четете в едноименната метатема.
------------------
В петия ден на протеста отново хиляди се събраха в София, за да изразят желанието си за оставка на кабинета и промяната на системата. Според полицията в пиковия час на шествието в него са се включили около 7000 души, но всички присъстващи бяха категорични, че всъщност участниците са много повече и ги изчисляват между 10 - 15 000.


Протесът мина под призива да игнорираме Волен, след провокациите от страна на лидера на "Атака" през последните дни. Самият Сидеров пък беше свикал симпатизантите си, които направиха нещо като барикада в близост до централата си на ул. "Врабча". Полицията също беше взела мерки да няма възможност хора от протеста да влязат в конфликт с националистите.
Разбира се, действията на Волен Сидеров го превърнаха в една от любимите мишени на плакатите и скандиранията. Появата на стотина здрави момчета, водени от Павел Чернев, в редиците на протестиращите, създаде напрежение, но полицията се намеси и ги изведе от митинга. По-късно стана ясно, че у някои от тях са били намерени оръжия. Чернев аргументира събирането им с това, че като ги види Волен Сидеров няма да посмее отново да атакува протестиращите.


Иначе шествието мина по традиционния си маршрут, но този път не стигна до централата на "Атака". Стартът беше пред Министерски съвет, а останалите задължителни спирки бяха парламентът, Орлов мост, НДК, централите на ГЕРБ, БСП и ДПС и след това вместо да тръгнат по бул. "Дондуков" към "Атака" масово протестиращите продължиха към Народното събрание, където беше и финалът. Ето и хронологията за вечерта.


00:10 часа - движението на "Орлов мост" е възстановено, съобщи читател на "Дневник" последните протестиращи си разотиват. 

"Орлов мост", 23:45

© Георги Марчев

"Орлов мост", 23:45


23:45 часа - "Орлов мост" остава блокиран. Тук все още има хора от протестиращите, които са събрани на групи и си говорят.
"Орлов мост", 23:50

© Георги Марчев

"Орлов мост", 23:50


Около 23.00
Протестното шествие за втортик приключи. Протестиращите си разотидоха от площада пред парламента. Остават обаче три палатки, вчера беше една.


През деня сред призивите за позитивен протест имаше и предложения всичко да свърши до 22 часа, за да не се нарушават правилата за обществения ред.


22.40 часа
Протестът видимо приключва. Площадът изпя химна и ръкопляска. Пиратка стресна хората. Повечето хора се разотиват на големи групи.


22.35
Пред парламента има 2000-3000 души. Вече е доста по-спокойно и тихо. Много от хората си разотиват. Други обаче се насочват към "Орлов мост", където все още има протесращи.


22.30
В района на централата на "Атака" има около 1000 симпатизанти на партията, по данни да полицията. Те не викат и държат големи плакати: "Защо ви нямаше при Баня башъ", "Не слугувайте на Бойко и Пашата", "Атака-победа". В същото време, снимка на Волен Сидеров с надпис "Мис Истанбул", забавлява протестиращите край парламента.


В социалните мрежи, участници в протеста, вече споделят удовлетворението си, че акцията #ignorevolen е успяла и призивите да не се ходи пред централата на "Атака", за да не се влиза в сценария на Сидеров са проработили. 


22.20
Седналите в кръг на "Орлов мост" са от "Асамблея за пряка демокрация". Те са копирали модела от "Окупирай Ню Йорк". Всеки споделя идеята си за промяна и се води протокол. Към тях се присъединяват все повече хора. Раздават се книги безплатно, донесени от членовете на асамблеята. По "Цариградско шосе" има хора с бебета, деца, скейтъри и велосипедисти карат по пътните платна.


22.15
Централата на "Атака" е обградена от полицаи с щитове и каски. От към бул "Дондуков" - "Раковски" е препречена от полицейски автобус. Откъм "Цар Освободител" пред кордона от полицаи на ул. "Раковски" е направен кордон от протестиращи с надписи ignore Волен.
Край "Атака" - привърженици на партията и жандармерия

© Георги Марчев

Край "Атака" - привърженици на партията и жандармерия


Хората се събират пред парламента, където обичайно е финалът на протестните шествия.


22.10
Пред Министерски съвет част от протестиращите се насочиха по бул. "Дондуков" към централата на "Атака". Тази група обаче е малобройна. Повечето хора тръгнаха по жълтите павета. Около пл. "Света неделя", където се пресичат двете линии на метрото, много хора си тръгнаха и протестът оредя. Момче с табела "И сме по-красиви и сме по-добри" насочва хората по жълтите павета, за да не тръгнат към "Атака".


21.57
Най-предните редици вече са на "Света Неделя". Чуват се викове "Волене, идваме". На сред "Орлов мост" се е заформила "кръгла маса". Хората са насядали на асфалта в кръг и дебатират какво и как да се направи. Групата се увеличава постоянно.


21.50
Шествието се е проточило от "Позитано", където пред централата на БСП се скандира "Чуйте ни, глупаци", до бул. "Стамболийски", където са офисите на ДПС. Там се пее химна. Чуват се и викове срещу Местан и Доган. Има повече полицаи от други дни около двете централи.


21.40
Първите редици от шествието вече са пред централната на БСП. Има мощни освирквания. Междувременно движението по бул. "Евлоги Георгиев" вече е възстановено (за кратко по платното се движат и протестиращи и автомобили.) На кръстовището с "Фритьоф Нансен" преминава джип с българското знаме и надут клаксон, изразявайки подкрепата си за демонстрациите по този начин.


Пред централата на БСП, депутатът Георги Кадиев е залят с вода и замерян с тоалетна хартия, съобщиха очевидци.


21.20
Част от протестиращите минаха покрай офиса на партия ГЕРБ с викове "Мафия". Шествието се насочи към бул. "Витоша" и следващата спирка е централата на БСП на "Позитано". Минавайки покрай парка на НДК протестиращите канят седящите там хора да се включат към тях. На ъгъла с "Патриарх Евтимий" ги посрещна възрожденска музика.


21.10
Докато първите редици на протестиращите са при НДК, средата му е около кръстовището на "Евлоги Георгиев" и "Граф Игнатиев". Групи хора, продължават да прииждат от Орлов мост. От балкон на кооперация близо до НДК мъж започна да пръска с вода, за да охлади хората. 


20.50
Докато шествието продължава по "Евлоги Георгиев" на ул. "Граф Игнатиев" и от двете страни има блокирани трамваи. Шествието продължава към НДК. Виковете "Оставка" се чуват най-често, както и "Извини се, бе", което е закачка с Волен Сидеров. Вижда се и плакат "Провокацията храни Волен, нека го оставим да умре от глад". Има хора на прозорците на блоковете, под които минава шествието, те махат и подкрепят протестиращите.

Едно от посланията тази вечер

© Велислава Попова

Едно от посланията тази вечер


21.00 часа
Първите редици достигнаха до НДК.


20.45
Според МВР към 20 часа на протеста е имало около 7000 души. В челните редици на шествието се появи плакат "Ще свършите като Чаушеско". Повече от хората са възмутени от него и са категорични, че не подкрепят саморазправата.


До 20.00 часа девет души са отведени в столичното пето районно управление. За част от тях е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Някои от тях са били без документи за самоличност. Служители на реда са разпознали мъж, който снощи хвърлял предмети по време на протеста пред централа на една от политическите партии. Той също е задържан.


Вижте видеото на Иван Бедров как граждани изгониха момчета, за които се смята, че бяха, за да провокират (записът, както уточнява авторът е немонтиран)


20.30
Хората тръгнаха от Орлов мост по бул. "Евлоги Георгиев" към НДК. Чуват с викове "БСП, вървете си, нанесохте достатъчно щети".


20.20
Протестиращите вече са на друга задължителна спирка - "Орлов мост". Движението е блокирано. Хората стигат от Орлов мост до руската църква. Площадът пред Министерски съвет вече е освободен и движението по бул. "Дондуков" към бул. "Мария Луиза" е възстановено.


20.05
Полицейски сили са направили кордон, така че да не позволят достъп до улица "Раковски" в посока "Дондуков". Целта е да не могат хората да стигнат до улица "Врабча", където е централата на "Атака". При преминаването покрай полицаите хората викаха "Долу Волев".


19.57 часа:
Началото на шествието достигна площада пред Народното събрание. Около тридесетина души са са качили на паметника на Цар Освободител. Скандиранията са основно "Оставка". Улицата между парламента и БАН е преградена и не може да се отиде към площад Ал. Невски.


19.55
Както и при предишните протести, хората се отправиха към парламента.19.45
Обособен е детски кът, в който малчуганите рисуват. Младо момиче, което е за пети пореден път на площада, се ядосва, че много от приятелите й не са тук. "Ясно е, че няма алтернатива, но натискът е да не се позволяват такива своеволия", обяснява мотивацията си тя.


19.35
Днес няма да ходим до "Атака". Ще се насочим към "Гарибалди", се чува сред протестиращите.


Малко почивка

© Дневник

Малко почивка

19.25
Хората вече изпълват цялото пространството пред президентството. Според участниците протестиращите са повече от вчера. Появата на група момчета с черни тениски, движещи се почти под строй, създаде напрежение сред хората. Те са водени от Павел Чернев.


18.55
Вече пред Министерски съвет има няколко хиляди души. Сред тях са цели семейства, с малки деца, детски колички, много велосипедисти. Хора от различни възрасти. Сред плакатите има и такъв - "Свобода или СССР". Хората свирят, подскачат, викат "Оставка" и "Мафия". "Време е да разтурваме седянката на Орешарски" е друг интересен плакат.

Общ поглед към протеста на Ларгото

© Велислава Попова

Общ поглед към протеста на Ларгото


18.50 
Край централата на "Атака" улица "Врабча" се е събрала група симпатизанти на партията и здрави момчета. Улица "Раковски"  е препречена от микробус и хора с плакати и български знамена. Улицата е препречена и от коли на жандармерията.


18.40
Както всеки следобед от петък насам започва събирането на хора на площада пред Министерски съвет. За момента има окол 500 душио, но от околните улици идват все повече хора. Сред плакатите се е появил нов - "Корпоративна търговска банда". Както обикновено много от хората развяват български знамена. Около сградата на Министрески съвет има заграждания и полицейски сили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK