Ръководството на БСП се солидаризира със Станишев да искат вот на доверие от партията

Ръководството на БСП се солидаризира със Станишев да искат вот на доверие от партията

© ДневникЛидерът на БСП Сергей Станишев заяви днес готовност той и членовете на Изпълнителното бюро на партията да поискат вот на доверие от Националния съвет на БСП в четвъртък. Ръководството на БСП изразило готовност да сподели отговорността на лидера, въпреки че на практика то не беше информирано и няма решение за подкрепа на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Незнанието не те извинява", коментираха членове на ръководството.


В същото време кабинетът "Орешарски" няма да иска доверие от Народното събрание, защото по думите на Станишев правителството е избрано преди 20-ина дни и партиите, които го подкрепят, не са оттеглили доверието си. И акцентира, че за 20 дни кабинетът направил повече отколкото ГЕРБ за 4 г. и ще предложи в Народното събрание спешен пакет от мерки - социални (цената на тока, детските и енергийните помощи), за бизнеса (обществените поръчки и лицензионните режими) и за укрепване на демократичната държавност (диалог с гражданското общество и сериозна промяна в Изборния кодекс). 


В продължение на четири часа и половина днес членовете на ръководството на БСП задавали вълна от въпроси към лидера си за избора на Пеевски и всеки отбелязвал допуснатите грешки - без дискусия, набързо, без решение на партийните органи, забавено свикване на Националния съвет, казаха участници в сбирката. Чули се и мнения, че не може БСП да става курбан на друга партия. Оценката на ръководството обобщи Станишев на пресконференцията: "Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е тежка политическа грешка, подценяваща общественото мнение, и сериозен урок за правителството от гледна точка на предстоящи назначения."
На всички въпроси Станишев отговарял по един и същ начин, както говори пред медиите от неделя насам - "в последните седмици, при формиране на правителството, видях в Делян Пеевски убеден човек, който ще работи за държавата. Видях човек, който е минал през много силен вътрешен катарзис".
"Не са много хората, които са готови да поемат лични рискове за своя живот, защото борба с престъпността и с корупцията означава натискане на много сериозни интереси", посочи още той.


Според Станишев подаването на оставки в този момент било безотговорно, защото това е най-мечтаният сценарий за Бойко Борисов и Цветан Цветанов, тъй като по думите му това връщало ГЕРБ на власт – или връчване на мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство в този парламент, или нови избори, които да бъдат направени с недостатъчни гаранции за честността на вота". Ако кабинетът "Орешарски" падне, следва парламентарната рулетка и президентът трябва да даде мандат за съставяне на правителство на най-голямата сила - ГЕРБ, а в БСП се чуват все повече опасения, че Борисов може да се прегърне с ДПС или с част от тях и да управляват заедно.


Също както за Пеевски Станишев повтори тезата си и за протестите - че уважава мнението на демонстрантите, но ги предупреди да не позволяват да бъдат купени и употребени от партии, паднали от власт след протести. Към лидера на "Атака" Волен Сидеров Станишев апелира да не се поддава на провокации и да не създава условия за такива.


За исканията на оставка на Станишев от отделни личности в партията или местни структури той коментира, че виждал "дежурна опозиция", която се опитва да използва ситуацията за лични цели и амбиции. Председателят на Народното събрание и член на ръководството на БСП Михаил Миков добави, че тези, които не приемат резултатите от конгреса от май 2012 г. и поредното преизбиране на Станишев, са намерили своя повод отново да искат оставка и персонажите са същите.


Всеки един от нас в това ръководство трябва да има готовност да си подаде оставката, коментира на пресконференцията и евродепутатът Илияна Йотова. Ако Националният съвет прецени, че е необходимо да се свика извънредно заседание на конгреса, може да го направи.


"Няма да позволя лично оставка да се иска от хора, които в началото на кампанията на БСП заявиха, че те няма да участват в нея, независимо че на етикета им пише – председател на общинска структура (става въпрос за председателя на общинската структура в Пазарджик Димитър Димитров, който отказа да работи за кампанията, тъй като не беше сложен втори в листата, а вчера организацията поиска оставката на Станишев и ръководството). Никой от нас не е венчан за стола си, нито се е захванал за него. Не случайно колегите поискаха вот на доверие на Изпълнителното бюро", добави Йотова.


Процедурата "вот на доверие", макар и да не е описана в устава на партията, беше приложена от Станишев след изборната загуба на парламентарния вот през юли 2009 г. Тогава Станишев поиска доверие от пленума, макар че председателят се избира от по-висшия партиен форум - Конгресът, и получи подкрепата на 122 членове от 153 гласували. Практиката в БСП била председателят на партията да поиска първо доверието на Националния съвет, както постъпили предшествениците на Станишев - Георги Първанов и Жан Виденов, казаха социалисти. Ако не го получи, тогава ще поиска от Конгреса, уточниха те.


Разпределението на силите в сегашния Национален съвет засега е в полза на Станишев, шансовете му се увеличават и в резултат на това, че ще иска доверие заедно с останалите 23 членове на тясното партийно ръководство. Отговор дали Станишев ще запази поста си ще даде и утрешната сбирка на Градския съвет на БСП в София. Макар столичният район "Витоша" да беше първата организация, която първа поиска публично оставката на Станишев, на същото мнение са само още две-три районни структури като "Красно село" и "Оборище", които са известни като поддръжници на предишния президент Георги Първанов.


Очакванията са утре столичната организация да смекчи тона към Станишев, още повече че той ще присъства на събранието, както и да насочи вниманието към няколко приоритета на кабинета "Орешарски", които да бъдат изпълнени до една година, когато са евроизборите. От снощи социалистите изглеждат консолидирани около мнението, че оставка на председателя сега ще се отрази на бъдещето на кабинета и не е сигурно дали правителството ще оцелее.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK