Мая Манолова: Автобуси от провинцията идват в София за протестите, ГЕРБ плаща за участието

Мая Манолова в разговор с протестиращи пред парламента вчера.

© Красимир Юскеселиев

Мая Манолова в разговор с протестиращи пред парламента вчера.Автобуси с българи и роми от Дупница пристигат в последните дни в София и престояват тук във вечерните часове, съвпадащи с протестите. Има сигнали, че хора предлагат пари за участие в протестите в Студентския град, кварталите "Младост" и "Надежда" и край хотел "Родина". Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Според нея бившите управляващи от ГЕРБ стоят зад това. 


"ГЕРБ правят опити да разклащат устоите на държавата. Дадохме им повод да се възползват от наше изключително погрешно решение. Същите хора идваха в София да протестират в подкрепа на Бойко Борисов в края на предишния парламент", каза Манолова и допълни, че това деяние не е наказуемо според Наказателния кодекс. 


Тя направи уговорката, че "има хора, които са наистина гневни и искрено възмутени, при това с основание, от гафа, който произведохме". 
Помолена да коментира очакваното днес връщане на избрания за шеф на ДАНС Делян Пеевски в парламента като депутат, срещу което също има недоволство, тя отговори, че хората имат право на мнение, но това не може да стане за сметка на нарушаването на основния закон. "Пеевски е избран буквално преди месец и е в парламента по волята на гласувалите за него избиратели", каза зам.-председателят на Народното събрание. 


"Представете си ситуация, когато Народното събрание започне да преценява не по правилата кой има моралното право да остане в парламента?" запита реторично Манолова. Илюстрира хипотезата със себе си, защото дразнела и критикувала ГЕРБ по времето, по което те имаха мнозинство и затова можело да бъде извадена от парламента. 


Зам.-председателят на Народното събрание се извини за грешката, която тя лично допуснала като не гарантирала достатъчно прозрачност при избора на Пеевски. Обеща следващият председател на ДАНС да бъде избран след одобрението на професионалните среди и на българските граждани. "Ще си направим извода как трябва да се вземат решенията и в парламента, и в парламентарната група на БСП, и в партията", ангажира се Манолова. 


Поради липса на информация тя не коментира днешни публикации, според които допускът до секретна информация на Пеевски е бил издаден в съкратени срокове, което пък води до извода, че кандидатурата му не е избрана измежду няколко кандидатури. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK