Делян Пеевски с допуск до секретна информация на ръба на закона

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиИзбраният миналия петък за председател на ДАНС Делян Пеевски е получил разрешение за достъп до класифицирана информация за ниво "строго секретно" четири дни преди парламентът да гласува неговата кандидатура. Искането за проучването е било подадено около седмица по-рано, което на практика е потвърждение, че Делян Пеевски е бил готвен отрано за поста.


Това пише в днешния си брой "Капитал daily", позовавайки се на свои източници от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Експерти по въпросите, свързани със сигурността на информацията, цитирани от изданието, са категорични, че проверка за това ниво на достъп отнема поне три седмици. Според Закона за защита на класифицираната информация срокът, в който се прави проучването, е до 60 дни, като този срок не ангажира проучващия орган.


Експресен допуск
Получаването на толкова бърз допуск поставя основателни съмнения дали е спазена законовата процедура за издаването му. 


Вестник "Сега" също пише по темата в днешния си брой и цитира председателя на ДКСИ Борис Димитров, че "достъпът му е бил издаде на 11 юни" (Пеевски беше предложен и избран за 15 минути на 14 юни сутринта, като дори парламентарната група на БСП научи за номинацията му в половин час преди заседанието на парламента - бел. ред.). В материала се отбелязва, че "според специалисти, занимавали се с издаване на достъп до държавните тайни, и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец".


Проверката по закон включва запитване до всички териториални дирекции на НАП, до НОИ, до всички банки, прави се проверка във всички информационни фондове на МВР и ДАНС. Проверяват се и други обстоятелства – дали доходите на лицето, на което трябва да се издаде допуск, отговарят на стандарта му на живот. Отделно проверяваният трябва да посочи трима доверени човека, които проверяващите щателно да разпитат.


В конкретния случай с депутата от ДПС, готвен за шеф на ДАНС, в проучвателното досие би трябвало да присъстват и данни за охраната на Пеевски, отбелязва "Капитал Daily" - кои са те, имат ли криминално минало и защо той е толкова сериозно охраняван.


Неясен остава въпросът какво се случва и с разработките срещу Делян Пеевски, за които беше писано в медиите. Според разследване на "Труд" срещу него има две разработки именно в ДАНС, а според източници на "Капитал" по него е работила и ГДБОП.


Бивши служители на ДКСИ коментират, че ако проверката на Пеевски е извършена повърхностно, както най-вероятно се е случило, или ако са били покрити данни за него, някой по веригата е извършил престъпление, което прокуратурата би следвало да разследва.


Кой е проверявал Пеевски


Проверката на Делян Пеевски е извършена от дирекция "Сигурност на ДАНС", която е на пряко подчинение на председателя на агенцията. През периода, в който Пеевски е бил проверяван за надеждност, стана и смяната на председателите на агенцията – беше подписан указът на президента за оставката на Константин Казаков, а Владимир Писанчев стана и.д. председател на агенцията. Именно под ръководството на Писанчев е било преценено, че депутата от ДПС е благонадежден. 


Допълнителните въпроси са и кой и защо е поискал на Пеевски да бъде издаден допуск. Вестник "Сега" пише, че не е успял да се свърже с председателя на парламента Михаил Миков дали той е поискал такъв и по какви причини.


Интервюто на Пеевски в съботния брой на вестник "Преса" също добавя въпроси по темата. В него той коментира (едно към едно): 


А имате ли достъп до...
- Имам пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво. Имах и преди достъп, сега е подновен.

И няма да имаме проблем с партньорските служби?
- Няма да имаме проблеми.

От същото интервю стана ясно как Пеевски е отишъл и започнал работа в ДАНС веднага след гласуването му в парламента. Миналия петък следобед имаше съобщение и за срещата му с главния прокурор и вътрешния министър. След като в събота обяви с писмо, че е готов да парламентът да отмени избора му, той заяви, че не бил подписал акта за встъпването си в длъжност. След това започнаха тълкуванията дали е председател на ДАНС, или още е депутат, може ли да се върне като такъв и т.н., но остава въпросът какво е работил Пеевски в петък и дали се е възползвал от допуска си тогава и в следващите дни.


Както и дали допускът му трябва да остане след отмяната за решението за избора му от парламента. Сега трябва да загуби този достъп, но ако в следващ момент се наложи да получи - няма да се вади нов, а ще се използва този, пише "Сега".


Подготовката - Пеевски да оглави ДАНС от седмици


В деня на избора на Делян Пеевски премиерът Пламен Орешарски заяви, че е "получил информацията", че няма причина синът на Ирена Кръстева да не получи разрешение за достъп до секретна информация. Спрямо днешната информация, изказването на министър-председателя изненадва, защото той или не е знаел, че избраният от него "външен експерт" вече e получил допуск, или не е казал истината.


Но ако искането за проучване е станало по инициатива на административния ръководител на проверявания, като в случая за ДАНС и Делян Пеевски, това е министър-председателят Пламен Орешарски, той трябва да е бил информиран.


Орешарски твърдеше, че е обмислял и други кандидатури, но не назова кои са, за да може да се провери дали и те са проверявани, или пък имат такъв.


Историята със скоростния допуск до секретна информация допълнително потвърждава, че много по-рано е било ясно, че Пеевски ще ръководи ДАНС. Част от промените в Закона за работата на агенцията също бяха направени така, че той да отговаря на изискванията им.


Всичко за избора на Пеевски и оттеглянето му четете в специалната тема на "Дневник" - "Новата ДАНС"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK