Орешарски поиска временна подкрепа от депутатите

Министър-председателят Пламен Орешарски

© Анелия Николова

Министър-председателят Пламен ОрешарскиПремиерът Пламен Орешарски поиска от Народното събрание временна подкрепа за пакета спешни социално-икономически мерки на кабинета, които представи днес пред депутатите. 


Той ги призова за ускоряване на работата по нов Избирателен кодекс, така че "страната да е подготвена в много по-голява степен за демократични процедури по избиране на следващ парламент."


Премиерът изброи накратко мерките, които кабинетът е разработил на база на управленската си програма. Те са в три посоки - подобряването на жизнения стандарт, на бизнес климата и демократизиране на управлението. 
Сред социалните мерки Оруешарски изброи увеличаването на обезщетенията за отглеждане на дете след първата година, по-големите помощи за семействата с първокласници и разширяване на покритието с помощи за отопление. По думите му през следващата зима 60 хил. души повече ще получат такива помощи. 


Кабинетът ще предложи на синдикатите и работодателите да увеличат минималната заплата от 1 октомври. 


Орешарски повтори готовността на кабинета да предложи законови промени, с които токът да може да поевтинее от юли вместо да поскъпне с 40 на сто, каквито бяха заявките на компаниите на пазара. "Все още съм далеч от мисълта, че състоянието на енергетиката е спокойно", направи уговорка той. 


Премиерът обеща да се разшири достъпът на фирмите до обществени поръчки и условията по тях да осигурят равнопоставеност. Държавата си е поставила срок до 30 август да изплати всички просрочени задължения по обществени поръчки и да ускори възстановяването на ДДС.  


В следващите месеци ще привлечем кредитен ресурс в Българската банка за развитие в подкрепа на малкия и средния бизнес, каза Орешарски.


След края на август данъкоплатците ще имат възможност сами да определят кои от задълженията им към държавата да се покриват приоритено с единното платежно нареждане. 


Кабинетът ще предприеме и спешни решителни мерки в борбата с контрабандата и източването на ДДС, увери премиерът. 


Министрите ще работят и за намаляване на риска от загуба на евросредства, а проектоспоразумението за партньорство с Брюксел през следващия програмен период - до 2020 г. ще бъде обсъдено в парламента. 


Орешарски повтори, че към министерствата ще бъдат създадени обществени съвети.  


Ще ви информирам за изпълнението на всички мерки и за евентуални нови възможности за засилване на социалните пакети, обърна се премиерът към депутатите.


Програмата на правителството беше приета със 107 гласа "за" и един въздържал се. "Атака" декларира, че дава подкрепа, защото част от мерките съвпадат с нейната програма, но ще следи внимателно изпълнението. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK