Премиерът е поискал бързата проверка на Пеевски за допуск до класифицирана информация

Премиерът е поискал бързата проверка на Пеевски за допуск до класифицирана информация


Премиерът Пламен Орешарски каза, че той е поискал допуск на Делян Пеевски до класифицирана информация още преди да бъде избран за председател на ДАНС, защото кандидатурата, която трябва да бъде представена пред парламента, следва да има такива права. Ако предложеният за поста е външен за системата, се иска предварително достъп, за да се види дали кандидатът отговаря на условията, иначе би било проблем, ако парламентът го избере, а той няма достъп, коментира през журналисти в парламента Орешарски, след като депутатите одобриха спешните мерки на кабинета.


"Ако бъде избран и не получи такъв достъп, как решаваме този казус. Председател на ДАНС не може да се избира под условие", добави той. На въпрос за съкратената процедурата Орешарски каза, че не е запознат с нея.


От думите на премиера стана ясно, че единственият, за който е поискан предварителен достъп, е Пеевски, защото останалите кандидати са били от системата и за тях такъв не е нужен.
Премиерът обеща в следващите пет до десет дни да обяви новото си предложение за шеф на ДАНС. Имал няколко номинации. "Подчертано оглеждам хора вътре в системата. Надявам се, че ще намеря кандидатура, срещу която няма да има недоволство", каза Орешарки в отговор на въпрос, че има настроения срещу изпълняващия длъжността Владимир Писанчев. От думите на министър-председателя се разбра, че той по-скоро не е сред номинациите, макар че името му е било сред обсъжданите преди избора на Пеевски.


Според Орешарски хилядите демонстранти не протестират срещу "детайла, че Пеевски има достъп до класифицирана информация, а за друго. Попитан дали има вариант "Б", ако протестите днес продължат, въпреки призива му за временна подкрепа, премиерът каза, че това се хипотези, на които няма да отговори.


Орешарски отрече слуховете, че архитект Калин Тихолов който беше предложен за министър на инвестиционното проектиране, а после бързо изтеглен, е сред неговите съветници. "Не знам да е съветник на когото и да е, но знам, че не е мой", заяви премиерът. Той добави, че на заседанието на правителството днес ще бъдат обсъдени останалите заместник-министри, както и областните управители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK