ГЕРБ: Пеевски продължава да е едновременно и депутат, и шеф на ДАНС

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиГЕРБ подготвя искане до Конституционния съд за обявяване на несъвместимост на функциите на депутата от ДПС Делян Пеевски като народен представител с изпълнение на други държавни функции. Това заяви бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева на пресконференция днес.


Аргументът на ГЕРБ е, че с полагането на клетва и подписването на клетвения лист в петък Пеевски фактически е поел функциите на шеф на ДАНС. "Ние твърдим, че към настоящия момент г-н Пеевски, без да е подал по негова лична молба искане за предсрочно прекратяване на мандата му, няма как с оглед правилата на конституцията и българските закони да се постанови и приеме от парламента това решение, което бе гласувано днес", уточни Цачева. Според закона за ДАНС мандатът на председателя може да бъде прекратен предсрочно по негово искане, като решението се гласува от Народното събрание по предложение на премиера.


По-рано днес парламентът гласува отмяна на предишното решение за назначаване на председател на държавната агенция. От БСП и ДПС обявиха, че ще поискат от Конституционния съд тълкувание на нормата за несъвместимост, заложена в конституцията. До произнасянето на съда Пеевски няма да работи като народен представител и да получава заплата, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.
Според депутата от ГЕРБ Красимир Ципов безпрецедентният начин, по който Пеевски е получил разрешение за достъп до класифицирана информация с гриф "строго секретно" още преди да бъде избран за председател на ДАНС, ясно говори, че "промените в закона целяха съсредоточаването в ръцете на един човек на всички възможности, които дава секторът за сигурност".


Пред "Дневник" Ципов коментира още, че ако Пеевски е бил в несъвместимост от петък насам и при разговорите му с главния прокурор Сотир Цацаров, в които са обсъждани общи действия, е говорено по конкретни досъдебни производства, е възможно Законът за защита на класифицираната информация да е бил нарушен.


На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, насрочено за четвъртък, от ГЕРБ ще поискат да обсъдят с президента възможността Конституционният съд да обяви за противоконституционни последните промени в закона за ДАНС. "Ще го призовем да бъде изключително внимателен и към другите промени в сектора за сигурност, които се подготвят", каза на пресконференцията Ципов.


Депутатите от ГЕРБ внесоха вчера предложения за промени в Закона за ДАНС, с които назначаването му да става от президента, както преди последните поправки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK