Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Велислава Попова#ДАНСwithme 6 - така беше обявена днешната, шеста вечер на протестите, предизвикани от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.


Шестият ден на протеста срещу правителството премина без провокации и инциденти. Полицията не съобщи официални данни за броя на протестиращите. По мнение на участниците те са били по-малко от предишните дни. Тази вечер Националният фронт за спасение на България (НФСБ) организира шествие и концерт час и половина преди началото на шестия ден от протестите пред сградата на Народното събрание.


Плакатите, които хората носеха тази вечер, бяха много по-оригинални от предишните протести. Шествието мина по традиционния си маршрут - от площада пред Министерски съвет, пред сградата на Народното събрание, където хората не се спряха, към Орлов мост и после към НДК. Хората минаха и през централите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Както вече беше решено те избягваха ул. "Врабча", където е централата на партия "Атака".
Към 23 часа все още по улиците и в района на "Орлов мост" има много хора, но и започват да се разотиват. Снощи те останаха до полунощ, когато движението в района беше пуснато.


22:56 ч.: Движението по бул. "Васил Левски" и "Освободител" е възстановено, но не и това при "Орлов мост", където има още няколкостотин човека. Пред парламента са хората само от палатковия лагер. Между "Орлов мост" и бул. "Васил Левски" се движат хора на малки групи исе разотиват.


22:43 ч:. Днешният протест върви към финала си. Протестиращите на "Орлов мост" пеят химна и крещят: "Всеки ден ще е така...".


22:30 - На Орлов мост има много хора. "Пряко участие в бюджетирането на общините у нас, това работи в Бразилия", това е едно от предложенията на протестиращите, които останаха на Орлов мост и се включиха в кръга "Асамблея за пряка демокрация", копирана като идея от "Окупирай Ню Йорк". За втора вечер организаторите й са събрали в кръг всеки, който иска да даде идея за промяна. Едно момиче модерира дискусията и записва смислените предложения. В кръга на идеите участват млади и възрастни. В средата са събрани плакатите с лозунги. Сред тях са "Проблемът не са хората, а системата", "Стига йерархия, искаме пряка демокрация", "Ще ви измета безплатно".


Понеже наоколо е шумно - когато има идея - модераторката я съобщава, а няколко човека започват да я повтарят на висок глас, за да чуят останалите по-назад.


22:26 ч:. Големият протест премина покрай парламента, хората не са се разотишли. На бул. "Васил Левски" има барикада от полицаи, препречили булеварда до университета. Зад тях има нов ред полицаи. по техните думи броят им е голям, за да предотвратят евентуални проблеми. Участници в протеста останали с впечатление, че полицията охранява привърженици на "Атака", крещяха обиди към тях.


22:17 ч.: Група от около хиляда души остава на Орлов мост, които са на това място още от първото преминаване на всички покрай площада. Движението все още там е блокирано. Останалите няколко хиляди души, които преминаха през партийните централи се вливат към тях. Полицията отцепи движението на кръстовището на Софийския университет. Макар протестът тази вечер да не беше най-многобройният, има най-много хора към края му. Има доста млади хора, седнали в района на Орлов мост като на "седенка". Все повече се чуват силни възгласи "Оставка" - най-често скандираният лозунг тази вечер.


22:13 ч: На "Дондуков" има двойно повече полиция - на разклонението с площад "Независимост, никой не тръгва по "Дондуков". На големи групи хората се движат към парламента. Дочуто от разговор между участници в протеста: "Нагли са. Не може така. Журналисти ги питат за протестите и те казват: следващия въпрос".

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Георги Марчев


21:58 ч.: Тази снимка държаха две момичета пред централата на БСП на "Позитано". Тя предизвика широки усмивки у ордените на реда. Шествието премина и през централата на ДПС. В момента минава пред сградата на Министерски съвет като отново отбягва централата на "Атака" на ул. "Врабча" и се насочва къв парламента. На плакат, който предните дни се виждаше: "БСП, вървете си доброволно, нанесохте достатъчно вреди", на ръка е добавено "ГЕРБ, "Атака", ДПС".


21:29 ч.: За трета поредна вечер на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" звучи възрожденска музика. Последната голяма вълна от протестиращите пресича бул. "Патриарх Евтимий", а началото на протеста е до ул. "Позитано", където се намира централата на БСП.


Скандиранията и ентусиазмът на протестиращите тази вечер са по-умерени. Усеща се умора от шестия ден на протести, а голямата горещина дори и в този час също вероятно е една от причините за това.


21:12 ч.: Основната група от протестиращите вече е в района на НДК, бул. "Евлоги Георгиев" е почти освободен. Също като вчера някои хора бяха върху моста на влюбените, за да наблюдават шествието отвисоко. Краят на шествието се движи на разпокъсани шумни групи към бул. "Витоша".
Около НДК имаше поне 10 пълни с хора автобуси като се предполага, че това са участните в протеста на НФСБ. Опитват се да си пробият път през хората и надуват клаксони. От прозорците на автобусите хората развяват знамена. Участниците в основния протест са принудени да освободят място за автобусите и продължават то бул. "Витоша", който вече е блокиран. Част от автобусите бяха с регистрационни номера на Хасково, Плевен и Шумен.


21:07 ч.: Малка група от протестиращите премина и през централата на ГЕРБ, чуват се викове: "И вие сте от тях". Няколко младежи поискаха да напишат това на бетонните блокчета пред централата на ГЕРБ, но охраняващите трима полицаи пред сградата не им позволиха и след кратка размяна на реплики младежите продължиха по бул. "Витоша".


21 ч.: Шествието преминава под моста на влюбените по обичайния си маршрут като началото му е вече на бул. "Витоша" краят му - до стадион "Васил Левски". Хората тази вечер скандират основно "Оставка".


Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Велислава Попова


20:50 ч.: Хората накрая на протестното шествие все още са на "Орлов мост" и много от тях остават на площада. Другите вървят към НДК. Към този час няма официална информация от МВР за броя на участниците в протеста.


20:34 ч. : Шествието вече се движи по бул. "Евлоги Георгиев" по традиционния си маршрут към НДК. Като че ли се присъединиха още хора по трасето както ставаше и предните вечери. На Орлов мост протестиращите не спряха. Протестиращ носи кафез, в който е закачена снимка с две лица - на Волен Сидеров и на Лютви Местан. Вижда се и плакат "Парламаends".

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Велислава Попова


20:25 ч.: И тази вечер протестиращите спряха движението в района на Софийския университет и в посока "Орлов мост".


В "Туитър":


20:14 ч.: Голямото шествие преминава около сградата на Народното събрание. Протестиращите, организирани от Националния фронт за спасение на България се отделиха от общото шествие и са в началото на ули. "Шишман", зад паметника на Цар Освободите. Фолклорният концерт продължава. Протестиращите продължават директно към Орлов мост и не се спират пред сградата на Народното събрание както предишните дни. Между двете групи имаше полицаи.

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Ангелина Генова


20:02 ч: - Група момчета призовават Волен Сидеров: "Извини се, бе!". Те вървят с пластмасова градинска маса над главите си и столове и надпис "Психично Волен". Момчета участват в шествието с тромпет и вувузели. По-рано пред Министерски съвет участници раздаваха свирки на събралите се.
Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Ангелина Генова


19:59 ч: В момента началото на шествието е близо до Народното събрание, а краят е около Министерски съвет. Тази вечер хората изглеждат по-малко. Много от тях преди да тръгне шествието, най-вероятно заради жегата, бяха седнали по стълбите на околните административни сгради. Тази вечер има още повече плакати, които са адресирани до БСП, ДПС и "Атака", присъства и ГЕРБ. На един от тях четирите формации са приравнени на мафия.


19:51 ч: Прохладното време днес очевидно се отразява на поведението на участниците в протеста. Хората между президенството и Министерски съвет подскачат на фона на виковете "Кой не скача е червен". Има плакати срещу Бареков и ТВ7, други надписи призовават за по-голям граждански контрол и създаването на електронно правителство. Шествието потегля към парламента с викове "Оставка"


19:42: Тази вечер се забелязва по-голяма оригиналност на посланията, изписани по плакатите на протестиращите. Три момичета са с готварски шапки, на които пише "Готвим избори". Те казаха, че искат промени в Изборния кодекс и предсрочен парламентарен вот. На лист формат А3 семейство е написало "След плана "Борисов" и плана "Орешарски" идва "МаршALL". Група момчета са завързали на вратовете си разпечатано на А4 формат посланието "Минах през голям катарзис".

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Мария Михайлова


19:35 ч.: По плакатите вече има призиви за: "Мирен протест" и  "Игнорирай провокаторите" след опитите през последните дни първо на Волен Сидеров, а след това на Павел Чернев за провокации. Хората на площад "Независимиост" вече са значително повече отпреди час. По-рано през деня от "Фейсбук" групата имаше предложение протестиращите да се съберат по-късно, за да избегнат концерта на НФСБ преди да тръгнат на редовното си шествие, което преминава пред парламента. Хора носят гигантски плакат на английски с послание към ПЕС: "Вижте кой ви е лидер, време е да се събудите!"


Около сградата на Министерски съвет има паркирани полицейски автобуси и коли на жандармерията.


Две групи протестиращи пред входа на Министерски съвет се надвикват. Едните крещят "Долу БСП", а другите им отвръщат "Долу ДПС".  Част от другите плакати гласят: "Забавен каДАНС", "Фалит на мутрокрацията".


Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Мария Михайлова


19:27 ч.:
"Не ви вярвам", "Господа депутати, напук ли правите?, "Народът е тук и знае и вижда", "Народът не може повече да бъде лъган", са част от плакатите в протеста тази вечер. Викове "Червени бокулци" отново се чуха на площада.


19:17 ч: Прииждащите протестиращи към площад "Независимост" вече са хиляди и са изпълнили пространството пред президенството. Хората носят плакати с призиви: "Игнорирайте медиите на олигархията", "Не на мафията, олигархията и монополите", "Нови избори, но по нови правила", "Депутатите без имунитет, партиите - без субсидия". По плакатите се появи и рефрен от социалните мрежи от днес: "Без изповед няма прошка!", "Кой наложи Пеевски, господин Орешарски? Не го крийте!".

Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Велислава Попова


19:04
: Половин час след началото на днешния протест ларгото е изпълнено с народ, но към момента хората изглеждат по-малко от снощи в същия час. Продължават групи хора прииждат отвсякъде. Виковете са мощни и отново са основно: "Мафия!" и "Оставка!" . Тук са познатите плакати от вчера, но има и нови със закачка към вече известните. Продължението на плаката "Не сме платени. Мразим ви безплатно" днес в ръцете на млад мъж гласи: "Доган ми плати 2 лева, за да дойда". Отново има детски кът за рисуване до фонтана пред президентството. Има кордон от полиция на мястото, където бул. "Дондуков" се влива в площада.
Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Мария Михайлова


18:58: ч.
- Кукерски състав, фолклорна група и оркестър от село Първомай, община Петрич тръгнаха от Министерски ъсвет към парламента. Твърдят, че на са част от шествието на Ницоналния фронт, а са хванали един автобус и са се присъединил към общото недоволство. Били недоволни от случващото се в политиката през последните пет дни и твърдят, че не са симпатизанти на нито една партия. Те ще танцуват и свирят през парламента. На площада пред Министерски съвет пристигат все повече хора.
Шести ден многолюден протест в София, завършва с "утре пак" (обновена в 22:58 ч.)

© Анелия Николова


18:48 ч.- Пред парламента са се събрали около 500 симпатизанти на Национален фронт за спасение на България, които настояват за оставката на кабинета на БСП и ДПС. Скандират и против лидера на "Атака" Волен Сидеров, който бил част от новата тройна коалиция. На специално издигната сцена се очаква да започне фолклорен концерт с песни от всички фолклорни райони. Водеща е репортерът на телевизия "Скат" Силвия Трендафилова, която беше и водач на листа на партията в един от софийските райони.


Те държат специално отпечатани за повода партийни транспаранти както и такива с колаж, разпространяван във "Фейсбук", на Сидеров заедно с лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, които са се прегърнали дружески. Наоколо не се забелязва засилено полицейско присъствие. На групички много хора се насочват към гражданския протест пред Министерския съвет, който се провежда тази вечер за шести път. На площад "Независимост" вече са се събрали хиляди хора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK