БСП-София се обърна срещу Станишев

БСП-София се обърна срещу Станишев

© Анелия НиколоваНай-голямата организация на БСП, тази в София, се обърна срещу лидера на партията Сергей Станишев. С позиция на организация за политическата ситуация в държавата и в БСП, социалистите гласуваха, че е нужно извънредно заседание на конгреса, коeто да се произнесе за ръководството, както и по въпроса за председателя на партията.


След тричасово заседание на градския съвет на БСП в позицията беше записано: "Необходими са незабавни и прозрачни оздравителни процеси в партията като възстановяване на другарството, диалога и чуваемостта в БСП. Прекратяване на наложилата се напоследък практика важни управленски и кадрови решения да се вземат извън легитимните партийни органи. Решителни мерки за подобряване на организационното, политическото и кадрово състояние на БСП трябва да се вземат от заседание на 48-ия конгрес на БСП, който да се проведе в кратки срокове. Решенията на конгреса трябва да са основа за подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи. Конгресът трябва да се произнесе по въпроса за функциите на ръководните органи, както и по въпрoса за председателя на партията".


Хората около Станишев, който присъства на заседанието, но се присъедини час след началото му, настоявали последните три изречения да отпаднат. В крайна сметка това било подложено на гласуване, но със 17 гласа "за" и 23 "против" искането не било подкрепено. Според по-крайно настроените социалисти в БСП позицията е твърде мека и в нея не се споменава нищо за оставка на Станишев, за която някои настояват публично още от събота.
По време на дискусията преобладавали изказванията срещу Станишев. Бившият депутат Татяна Дончева заявила, че на лява партия не й отива такова поведение. "Когато хората се съмняват в основните й принципи на честност и морал, това погубва партията", казала Дончева.


Така тя опровергала и тезата на ръководството на БСП за това защо никой не се е смутил при назначението на Бойко Борисов за главен секретар на МВР. Най-често се чувало мнението, че БСП е изпуснала своя исторически шанс, както и оплакванията, че няма какво да отговорят на хората, дали гласа си за БСП. Това били репликите към Станишев, който и тази вечер поискал да бъде извинен.


Бившият председател на БСП-София Румен Овчаров днес не се е изказал нито веднъж.


Позицията на Градския съвет на БСП идва два дни след като структурите в Стара Загора и Пазарджик публично обявиха, че искат оставката на Станишев и на ръковoдството му. Тя е с препоръчителен характер за членовете от БСП-София на Националния съвет, който се събира в четвъртък.


Въпреки заявената във вторник готовност от Станишев и Изпълнителното бюро да искат вот на доверие утре, каквато процедура няма в устава, на заседанието тази вечер станало ясно, че по препоръка на Изпълнителното бюро на БСП Станишев и членовете му няма да искат вот на доверие от пленума утре, защото това би разделило партията, а тя в момента имала нужда от консолидация. Със същия аргумент секретарят на БСП Антон Кутев, който членува и в столичната организация, се обяви срещу смяната на лидера, защото това означавало да падне и правителството.


Татяна Дончева коментира пред журналисти след края на заседанието, че лидерската оставка би успокоила напрежението не само в партията, но и в държавата.


Пред централата на столичната БСП Станишев беше посрещнат и изпратен от трима избиратели на левицата, които са напуснали БСП, с плакати: "БСП=Българска Станишева Партия", Не съм червен боклук и ме е срам от Станишев", "Станишев ги предаде" на фона на портретите на Георги Димитров и Георги Кирков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK