Без "Хамлет", "Записки по българските въстания" и "Тютюн" в проект за учебна програма

Без "Хамлет", "Записки по българските въстания" и "Тютюн" в проект за учебна програма

© Надежда ЧипеваПроект на програма, подготвен преди година и половина, предвижда "Хамлет" на Шекспир, "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и романът на Димитър Димов "Тютюн" да отпаднат от плана на изучаваните произведения в училище. Предложението, ако остане същото и бъде одобрено, едва ли ще влезе в сила скоро, защото първо трябва да бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование.


В началото на тази седмица в интервю за "Дневник" министърът на образованието Анелия Клисарова обясни, че ще се работи по нов законопроект за училищното и предучилищното образование. В началото на 2013 г. парламентът прие само някои текстове от проектозакона на ГЕРБ. След корекции беше внесен отново в новото Народно събрание.


В четвъртък министър Клисарова каза, че промените в програмата са съгласувани с учители и специалисти по български език. Проектът предвижда в десети, единайсти и дванайсти клас да се изучава само българска литература. Децата в осми и девети клас ще учат текстовете от старогръцката митология, Библията и от западноевропейски автори от епохата на Просвещението, Романтизма, Реализма и Модернизма.
В експертното предложение липсва "Хамлет" на Уилям Шекспир. Други две негови произведения обаче са включени - "Сън в лятна нощ" и "Ромео и Жулиета". Те ще се изучават в осми клас.


Проектопрограмата предвижда в училище да се изучават четири произведения на Христо Ботев. В седми клас - "На прощаване", в десети - "Обесването на Васил Левски" и "Хаджи Димитър", а в дванайсти клас - "До моето първо либе". В учебната програма не е отредено място на "Елегия", "Борба", "Моята молитва" и "Майце си".


От списъка е изключен "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов, но е включен "До Желюша с говежди вагони". "Бай Ганьо" е преценен като за седми клас с "Бай Ганьо в банята".


Никъде в програмата не фигурира романът "Тютюн" на Димитър Димов. Единственото негово произведение в проекта е "Осъдени души".


От стихотворенията на Никола Вапцаров са оставени "Песен за човека" и "Романтика". Изключени са "Вяра", "Прощално" и "История".


Иван Вазов присъства в проектопрограмата със седем произведения. За седми клас са предложени "Немили-недраги", "Една българка" и "Българският език". В осми клас се предвижда да се преподават   "Левски", "Каблешков", Опълченците на Шипка" от "Епопея на забравените" и "Под игото". Не са включени "Чичовци", "Дядо Йоцо гледа".


Заради "олекотяването на програмата" отпада "На Острова на блажените" от Пенчо Славейков, но ще се изучава "Фрина".

Ключови думи към статията:

Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Гневно

  А накрая и без мозъчни клетки в учащите по тая програма.

  Безмозъчност на всеки километър.

 2. 2 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  УУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!
  Това ли ще е реформата в образователната система?

 3. 3 Профил на 3teXa
  3teXa
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Едва ли това е най-важното в средното ни образование. Дано да включат повече учители за мнение.

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1193 Любопитно

  Захари Сотянов е най-омразният писател и общественик на всички влюбени в мАсква и североазиатската империя. Нормално е "Записки по българските въстания" да отпаднат, рубладжиите мразят истината, мразят и България.

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 707 Гневно

  КУ*РВИ МАЙКА ВИ ШЕ**А, ТОВА ЗАЩОТО ВАПЦАРОВ БИЛ ТЕРОРИСТ ЛИ!?

  КОЙ СМЕЕ ДА МАХА БОТЕВ, БОКЛУЦИ НЕИДНИ!!!!

  И МАХАТЕ "ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА!" !!!

  БОКЛУЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 6. 6 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 636 Гневно

  Без "Хамлет", Алеко Константинов, Захари Стоянов и "Тютюн"?!?
  Най-добре без тези "титани на мисълта", родили поредната безмозъчна промяна! Не може само с "Винету", трябва и Литература.

  "Winter is Coming"
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Копи-пасте от една приятелка-бургазлийка. Филолог, между другото...
  "Оф. "Тютюн" беше в учебната ми програма и изобщо не го прочетох, докато бях в гимназията. Прочетох го след години. Класната ни, по литература, ни накара да научим наизуст всички стихотворения на Ботев и към 30 на Вазов. Не всички бяха в програмата. Имам и ясен спомен колко претрупана е програмата по западноевропейска, руска и българска литература пред последните две години от гимназията. Не е въпросът какво толкова има в тая пуста програма, а как се преподава и учи. Като ти харесат "Осъдени души", ще си прочетеш "Тютюн". Това принципно. Писна ми вече от всяко побутване на статуквото "от доброто старо време" да се пищи на умряло. Дали с разместването на заглавия обаче ще се постигне нещо, е друг въпрос. Защо се обявява точно сега пък е съвсем друг въпрос."

 8. 8 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Разстроено

  На управляващите им трябва безмозъчен материал, за да го управляват по-лесно.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 9. 9 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Пропускането на Захари Стоянов наистина е непростимо. Няма друго четиво, което да замести "Записки по българските въстания" за обективно описание на онази епоха. Вярно, обемисто е, но си струва. Написано е без замазване или изрисуване на случилото се, честно. Бих казал, понякога с жестока самоирония.

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Така е - това може да се очаква от турките боклуци..


  Без "Записки по-българските въстания" е върхът на родоотстъпничеството. За такова нещо преди 100 г. винопвните щяха да бъдат растреляни. И с право !

 11. 11 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Това е тест за нацията. Заслужаваме ли си съдбата или не драги сънародници? Тест за учителите. Носите ли възрожденският дух или сте просто статисти на държавна заплата. Тест за родителите. Искате ли по-добро бъдеще за децата си или не искате?

  Тест за всички ни. Може ли да се обединяваме или не?

  Народе?

  Креативни сме, защото се борим за еволюция, а не толкова за революция.
 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ясно е, че това е минималната програма - навсякъде има СИП и ЗИП, където учителите имат голяма свобода какъв материал да се изучава. без да се прочете цялата програма как преценявате дали е добра или не?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#4] от "spas27":

  Напълно съм съгласен с Вас!
  Бих добавил, че Захари Стоянов е бил и противник на Димитър Благоев и зараждащата се социалистичека партия!

  "... а вратовете им дебели - рубли да проиш ..."

 14. 14 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]Копи-пасте от една приятелка-бургазлийка. Филолог, между другото...
  "Оф. "Тютюн" беше в учебната ми програма и изобщо не го прочетох, докато бях в гимназията. Прочетох го след години. Класната ни, по литература, ни накара да научим наизуст всички стихотворения на Ботев и към 30 на Вазов. Не всички бяха в програмата. Имам и ясен спомен колко претрупана е програмата по западноевропейска, руска и българска литература пред последните две години от гимназията. Не е въпросът какво толкова има в тая пуста програма, а как се преподава и учи. Като ти харесат "Осъдени души", ще си прочетеш "Тютюн". Това принципно. Писна ми вече от всяко побутване на статуквото "от доброто старо време" да се пищи на умряло. Дали с разместването на заглавия обаче ще се постигне нещо, е друг въпрос. Защо се обявява точно сега пък е съвсем друг въпрос." [/quote]

  Личи си какви са ти "приятелите". Къвто си и ти.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 15. 15 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Учителката ми по история казваше - "На човек, който не е прочел "Записките", диплома за средно образование не бива да се дава"

 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#9] от "zg":

  да де, ама от тъпите учебни програми оставаме с впечатлението, че въобще няма други епохи и цивилизации

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да угодим на Русия и Турция - без Захари Стоянов!
  Деен участник в събитията, описал всичко както е било!

  ЕНИЧАРИ !

 18. 18 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 689 Неутрално

  а Стамболов има ли го

  BG e мини империя на злото.
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Е как ся с "До Чикаго и назад"? Нали не трябва да обиждаме САЩ?
  Птюююю че сте жалки....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":Приятелката ви не е фололог - в последните години в гимназията се изучават САМО т.нар. матуритетни автори. Така че мнението и издиша. Лично аз не виждам логика да премахнеш едно произведение на ПЖПЖСлавейков, зада го замениш с друго - прекалено труден автор е за подрастващи. Той е за наистина филолози!

  Sic transit..
 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  "Проектът предвижда в десети, единайсти и дванайсти клас да се изучава само българска литература. Децата в осми и девети клас ще учат текстовете от старогръцката митология, Библията и от западноевропейски автори от епохата на Просвещението, Романтизма, Реализма и Модернизма."

  Значи цялата световна литература от античния период до Просвещението (т.е. почти 25 века) ще се напъха в две години, а за необятната българска литература ще отделим цяла година повече?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1082 Гневно

  До коментар [#9] от "zg":

  Не е пропускане, ПРЕМАХВАНЕ Е........

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 23. 23 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Има един интересен факт около биографията на Вазов, който съвсем умишлено се пропуска или се споменава мимоходом.

  Малко преди Априлското възстание цялото семейство на Вазов имигрира в Одеса и се връщата чак след освобождението. Все пак в Русия е някак по-спокойно докато траят бунтовете. Същите тези бунтове, на които Вазов дължи цялата си литертурна кариера - да точно кариера е думата!

  В същото време Захари Стоянов участва в поредното възстание.

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#14] от "puhpuhan4o":

  Личи ли си? Ок, обърни се към нея, ако имаш против мнението и
  http://www.slovo.bg/showbio.php3?ID=250

 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#4] от "spas27":

  Споко, те и на Вашингтон са се наг.зили.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на Кристина Петкова
  Кристина Петкова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз смятам, че е редно да протестираме точно срещу въпросната "образователна реформа".
  Българската литература е основа на нашата история и да позволим да бъде захвърлена и забравена?!
  Това е недопустимо!
  Как да очакваме децата и юношите да прочетат тези произведения, ако дори в училище не си говори за тях....

 27. 27 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 707 Неутрално

  ЕЛЕГИЯ  Христо Ботев

  Кажи ми, кажи, бедний народе,
  кой те в таз рабска люлка люлее?
  Тоз ли, що спасителят прободе
  на кръстът нявга зверски в ребрата,
  или тоз, що толкоз годин ти пее:
  "Търпи, и ще си спасиш душата?!"  Той ли, ил някой негов наместник,
  син на Лойола и брат на Юда,
  предател верен и жив предвестник
  на нови тегла за сиромаси,
  нов кърджалия в нова полуда,
  кой продал брата, убил баща си?!  Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
  Глухо и страшно гърмят окови,
  не чуй се от тях глас за свобода:
  намръщен само с глава той сочи
  на сган избрана - рояк скотове,
  в сюртуци, в реси и слепци с очи.  Сочи народът, и пот от чело
  кървав се лее над камък гробен;
  кръстът е забит във живо тело,
  ръжда разяда глозгани кости,
  смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!  А бедният роб търпи и ние
  без срам, без укор, броиме време,
  откак е в хомот нашата шия,
  откак окови влачи народа,
  броим и с вяра в туй скотско племе
  чакаме и ний ред за свобода!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 28. 28 Профил на Кристина Петкова
  Кристина Петкова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "nstefka":

  ++++++++++++++++
  Абсолютно съм съгласна с Вас!!!

 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#26:"Кристина Петкова"]Българската литература е основа на нашата история и да позволим да бъде захвърлена и забравена?! [/quote]

  А, стига глупости. 100 години някакви литературни напъни и история от 1300 г.

  А света през това време е спал и чакал нашата литература! Затова децата трябва да научат всяка българска запетая и идея да нямат, че няколко хиляди години преди това е писана също

 30. 30 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 707 Гневно

  [quote#24:"Федор Венедиктович Езерский"]До коментар [#14] от "puhpuhan4o":

  Личи ли си? Ок, обърни се към нея, ако имаш против мнението и [/quote]

  Да, невероятно! Предлагам вместо Ботев, да се изучават стихотворения като следното:

  И как попадна тук  "И как попаднах тук -
  площадче с груби маси,
  откъснато от четири страни..."
  (Далечен)  И как попадна тук...
  Смокините не могат да те видят
  а взират се във здрача от години
  като вдовици на брега,
  не искали във крехкостта на лодките,
  не можещи да й да повярват.  Навярно се натрупваш в аромата им
  и можеш да разгледаш чашите
  по-близо от окото на лулите,
  и даже да погалиш рибите
  изплакали от мъка
  в кристали сол очите си.


  От срутения зид те гледа смешен гларус,
  разрошен бриз шуми в смокините.
  Ела по-близо до брега -
  като в Итака
  от водораслите платно разплита и тъче
  морето.
  И годините...

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Весело

  [quote#20:"antropos"]Приятелкаа ви не е фололог [/quote]
  Това в което съм сигурен е, че аз не съм филолог, нищо че съм от такова семейство ))
  Колкото за нея... може, незнам... Френската филология незнам дали е нормална филология

 32. 32 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#24] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Или Вместо Вапцаров - това:


  Атомните богове  Ах, атомните богове са съкрушени

  и тъничките орбити замират,

  преди да се разпръснат с бесен бяг

  галактиките се разбягват напосоки.

  Едно- едничко цвете е поникнало в пръстта

  и цялата земя е сцена за изящност,

  която се побира в шепа

  и пак е повече от всички орбити

  далеч отвъд вселените,

  земите

  и божествените атоми.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 33. 33 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Гневно

  Е, те единствените интересни махнали...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 34. 34 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Заместването на "Тютюн" с "Осъдени души" е напълно резонно. Просто гениалният роман на ДД е именно "Осъдени души". Една европейска творба, невероятно добре изградена история за фатална любов на фона на фатални събития...
  Вапцаров изобщо трябва да отпадне от програмата - българските учебници не бива да стават поле за изява на национални предатели. Който иска - нека си го рецитира в пенсионерските клубове на БКП!
  "Записките" са просто незаобиколим текст, не мога да допусна, че някой иска да го премахне.
  Ботев? Целият, разбира се, дума по дума!
  "Фрина"? Малоумие - творбата е уникална, но толкова сложна, че просто ще отврати младежите!
  Вазов без "Чичовци"? Невероятно, най-добрата картина на традиционалното българско общество от 19 век - на боклука!...
  "Епопеята" да се учи в 8 клас??? Най-философското, най-високото нещо на Вазов - в периода на хормоналните бури у осмокласниците? Хе, хе!
  Абе, експертите и даскалите у нас са безподобни няма други такива по света

  Не съм магаре;-)
 35. 35 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 543 Весело

  До коментар [#24] от "Федор Венедиктович Езерский":Иронията ви е неуместна, в препратката тя пише, че е биолог! Май наистина не правите разлика между едното и другото?!

  Sic transit..
 36. 36 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Най добре е да отпадне цялата литература.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 37. 37 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Не е естина как всяко действие на това правителство е против нас народа и против историята и самосъзнанието ни, ОСТАВКА ПРЕДАТЕЛИ ВЕДНАГА НЯМАТЕ НИКАКВА ЛЕГИТИМНОСТ САМО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! !!

 38. 38 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1545 Гневно

  Пълно безумие!
  Как може ""Бай Ганьо" да е преценен като за седми клас с "Бай Ганьо в банята"??? Та само това ли е Бай Ганьо и то свален в 7-ми клас?
  И трите творби изброени в заглавието на статитята, как не ги е срам да ги съкращават от учебният материал!
  Ами Ботев, как може да се изучава Ботев без да се изучават "Борба" и "Моята молитва"?
  Това може да го родят мозъците само на пълни бездарници, не просто нямам думи...

 39. 39 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интернет не могат да го затворят.
  Но могат да направят тъпанари от децата на България.

  За]ото тъпанари по-лесно се управляват.

 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  На Бай Ганьо му трябваше малко повече от век, за да опита да махне Алеко Константинов от учебниците!
  Моля, напишете имената на тези "корифеи", да им се отплатим за усилието.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Народ, който няма минало, няма бъдеще!
  Какво повече да кажа.

 42. 42 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Гневно

  За сметка на това в учебниците по музика е широко застъпено творчеството на Азис и Кондьо.
  Горко ти, Майко България...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 43. 43 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "Марко":

  Не съм съгласен.

  Връзката между Ирина и Борис е много по-сложна отколкото тази между Фани и йезуитския монах.

  Освен това се засягат много други теми, които наподобяват дне[ния ден. Продажността на приятелката на Ирина, която с едно флиртуване заработва много пове~е от бедните т\т\нджии.

  Докато "осъдените" са само в категорията траги~ни л\бовни истории.


 44. 44 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ПРАВИЛНО-откъде накъде ще си задават въпроса -да бъда или не .

  за чиста и свята република-но не с този народ
 45. 45 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#36] от "sto67nes":

  Само "Винету" може би нали ? И после учениците от наученото да представят живи картини.

 46. 46 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#42] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Кондьо - продава~ът на детска плът, поддържан от Мая Манолова.

 47. 47 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "скруч":

  в туби или без туби?

 48. 48 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 653 Неутрално

  очевидно министерство на образованието полага всички усилия бъдещите поколения българи да са необразовани и без исконните български идеали на Освобождението....

 49. 49 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Литературата се принизява до обикновени л\бовни истории.
  Като се избягват всякакви тематики за борба, несправедливост, социална критика.

  Тоест, създават се поколения от консуматори, които не трябва да са запознати с ни]о друго освен с дребния собствен свят.

 50. 50 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 426 Гневно

  Следващата стъпка на марионетките ще бъде въвеждането на турския език, като задължителен за изучаване в БЪЛГАРСКИТЕ училища!

 51. 51 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Алоу-у-у, грамотните патриоти. Никой не премахва произведенията, а само ги вади от предъвкване в клас и комичните изпити за "зрялост". Ако ги заместим с някои "западни" - ужас - произведения, ще лъсне учителското неведение . А най вече се удрят "уроците", щото среден наш учител за Ибсен малко ще се озори, виж за Ботева и Вазова на сън да ги пипнеш ще ти преподадат.

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Интелектуалното осакатяване на децата е част от широк либерастки план за мултилуктурнито общество на бъдещето !
  Деца четете Винету!
  http://www.youtube.com/watch?v=fgxBlG7tMos&list=PLF26DF64409BF5D03

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Записки по българските въстания да отпадне,че вие зачерквате най българското което се е случило за 500 години турско робство."Под Игото" е съвсем друго нещо.

 54. 54 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Весело

  До коментар [#30] от "puhpuhan4o":

  О, вие сте литературен критик? Похвално! Много бих желал да прочета и други ваши критики и анализи по литературни произведения

 55. 55 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#43:"bachmann"]Не съм съгласен.

  Връзката между Ирина и Борис е много по-сложна отколкото тази между Фани и йезуитския монах. [/quote]
  Червени глупости на търкалета - и двете любовни истории са и сложни, и вълнуващи, но тази между Фани Хорн и отец Ередия е изчистена от отегчителните псевдоисторизиращи налепи, да не говорим за европейския контекст, който в "Тютюн" е заменен от една убийствена провинциалност...
  На всичкото отгоре "Осъдени души" се чете с лекота, защото и днес стилът му се възприема като модерен, пък и е с много по-приемлив обем от двутомника, който се опитва да опише всичко и всички.

  Не съм магаре;-)
 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 872 Весело

  [quote#35:"antropos"]Иронията ви е неуместна, в препратката тя пише, че е биолог! Май наистина не правите разлика между едното и другото?[/quote]

  Похвално, че обръщате внимание на подробностите ))))

  Софийски университет "Св. Климент Охридски"
  Випуск 2009 · френска филология · Sofia, Bulgaria

  Софийски университет "Св. Климент Охридски"
  Випуск 2005 · Биология · Sofia, Bulgaria

  Френска езикова гимназия "Г. С. Раковски"
  Випуск 1997 · Burgas, Bulgaria

  Този отговор, предполагам ви устройва

 57. 57 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#51] от "roooster":

  Ибсен е за норвежците.

  Литературата е оживялата история. Така както немците се възпитават с Ремарк - "На запдния фронт ни]0 ново", "~ерния обелиск", с Рилке и други - така и тази роля за българите е в произведенията на Захари Стоянов, Вазов, Алеко Константинов, Йовков, Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов.

 58. 58 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"sto67nes"]Най добре е да отпадне цялата литература..... [/quote]

  Еми да, що не...Да му мислят учениците...

  Без "Тютюн"!? Ще го мерят на кантар с "Осъдени души"???
  Алеко без Чикаго...
  [quote#43:"bachmann"]Връзката между Ирина и Борис е много по-сложна отколкото тази между Фани и йезуитския монах. [/quote]
  А де...Хайде им обясни!

  Малоумни чиновници!
  Да не продължавам, че съм бесен!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 59. 59 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#55] от "Марко":

  Има голяма разлика. Осъдени ду8и е просто една л\бовна история, ни]о друго.

  Докато Т\т\н е описание на един период от българкста действителност. Осъдени ду[и е краткотрайна мелодрама, докато Т\т\н е сага.

  При това нямаме ни]о размито - от сре]ата на Борис и Ирина на пътя до нейното самоубийство, вси~ко е сгъстено, силно.

 60. 60 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Над околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията, невидима, всемогъща и безчовечна."

  "Тютюн", Димитър Димов

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 61. 61 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "drakar65":

  На тях им трябват разкази въз основа на които да изливат естети~ески словоблудства.

  Захри Стоянов е писал за такива - ако няма л\бовници, ако няма ох и ах, не е литература.

 62. 62 Профил на kolio__
  kolio__
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Еми турците командват. Какво има да говорим повече...!!!

 63. 63 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#60] от "Велислав":

  И тогава Чакъра въпреки дребното си благополучие, въпреки лозето и нивата си, въпреки малкия си имотец на село съзна изведнъж, че той и стражарите, които сега щеше да поведе, бяха само жалки слуги, само мизерно платени наемници на тази мафия, която не даваше ни пукната пара за живота им и гледаше само печалбите си.

  http://chitanka.info/text/5799/13

 64. 64 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#59:"bachmann"]Осъдени ду8и е просто една л\бовна история, ни]о друго. [/quote]

  Само в представите на един особен тип хора "просто една любовна история" може да бъде негативна черта на една литературна творба!
  Защото за подобни хора стойността на литературата се измерва с нейната енциклопедичност - "колкото по-дебело, толкова по-мъдро".
  Е, има и друго мнение по въпроса
  За някои от тези "други" разводняването на една любовна история с описания на партийни събрания, фабрични процеси, подривна дейност и пр. "екстри" не е качество. Само си представете "Ромео и Жулиета" набърбукана с описания на банковите дела на фамилиите и може би ще схванете смисъла и силата на "просто любовните истории"

  Не съм магаре;-)
 65. 65 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#60] от "Велислав":
  Вероятно точно заради този цитат отпада... Жалка и реална действителност.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 66. 66 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#64] от "Марко":

  За някои една л\бовна история може да е целия свят, цялата вселена.

  НО тя си остава само ли~ния свят, ли~ните преживявания, ли~ната естетика и от не]о красиво се превръ]а в не]о еснафско.

  Литературата не изгражда само естетика . Тя и възпитава. само това , ~е са ни останали такива образи като бай Ганьо, Андре[ко, Големанов, дори много от това, което знаме за Левски е именно от ~асовете по литература, а не по история - опианието му от вазов, от Ботев - "дърво и камък се пукат от студ, а той пее ли, пее". Опъл~енците на [ипка и много други.

  Не съм против естетиката в ли~ните отно[ения. НО тя е само дял от литературата.

 67. 67 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#60:"Велислав"]"На околийския началник стоеше областният, над областния - министърът, над министъра - правителството, а над правителството - мафията, невидима, всемогъща и безчовечна." [/quote]
  Ако бяхте поотворили поне за минута някоя класическа книга, посветена на тази тема / например "Заслепението", или "Маси и власт" на родения в България нобелов лауреат Канети/ може би нямаше да примирате толкова овчедушно пред тази видима посредственост в "Тютюн".

  Не съм магаре;-)
 68. 68 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#66:"bachmann"]За някои една л\бовна история може да е целия свят, цялата вселена.

  НО тя си остава само ли~ния свят, ли~ните преживявания, ли~ната естетика и от не]о красиво се превръ]а в не]о еснафско. [/quote]
  Типично разсъждение на еснаф за еснафското....Нямам думи...
  Откъде се набърбукахте с тези глупости, по тази логика "Ромео и Жулиета" е .....еснафска творба?

  Не съм магаре;-)
 69. 69 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#65:"ПАВЛА - సటోరి"]До коментар [#60] от "Велислав":
  Вероятно точно заради този цитат отпада... Жалка и реална действителност. [/quote]
  От къде отпада?
  За днес говориш или навремето когато комунистите принуждават Димов да промени романа...не че е голяма разликата...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 70. 70 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#67] от "Марко":

  Бихте ли дали определение на понятието "класи~еска книга"?

 71. 71 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  До коментар [#65] от "ПАВЛА - సటోరి":

  И аз така предполагам...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 72. 72 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#68] от "Марко":

  Тя засяга само ли~ния свят. И при това само един определен период. Може би е вълнува]а за хора в този възрастов период, но не е ни}о пове~е.

  "Крал Лир", "Макбет", "Хенри 4", "Венецианският търгоивец" според мен са много по-стойностни от Ромео и Джулиета.

 73. 73 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Класика" - "образцовост, съвършеност". "Класическа книга" - творба-образец.
  Книгите на един нобелов лауреат са по дефиниция класически, каквото и да говорят за тях в клуба на БКП-пенсионерите!

  Не съм магаре;-)
 74. 74 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Весело

  Голяма шоу правят комунягите от двете шайки - ГЕРБ и БСП - вият безпричинно, ей така, заради самият вой!

  Защото още в първото изречение на дописката е казано:

  - "Проект на програма, подготвен преди година и половина..."

  Специално за комунягите - преди година и половина е 2011-та, т.е. шайката на Боко все още коли и беси! Следователно близачите Му нямат основание да вият, напротив - трябва да подрипват от кеф!

  Пък второто изречение от дописката гласи:
  - "Предложението, ако остане същото и бъде одобрено, едва ли ще влезе в сила скоро..."

  Т.е. комунягите от бесепарската шайка също няма защо да вият!

  Ма иначе си е шоу, верно!

  pump it!
 75. 75 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#73] от "Марко":

  Да премахнем тогава българските автори изоб]о - понеже няма българин Нобелов лауреат.

 76. 76 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#74] от "pump it!":

  Май не можете да допуснете, ~е хората могат да имат свое мнение независимо от това на партиите.
  Може да харесват някои не]а, а други не. Независимо от партиите.

 77. 77 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#72:"bachmann"]"Крал Лир", "Макбет", "Хенри 4", "Венецианският търгоивец" според мен са много по-стойностни от Ромео и Джулиета. [/quote]
  Хората от една определена порода много обичат състезанията!
  Така и не могат да разберат, че в Европа на никого не му дреме за "Тютюн", защото европейски най-известната книга на ДД е "Осъдени души". Просто хората по света предпочитат "простите любовни истории", вместо досадните провинциализми за света и обществото на един доморасъл български интелектуалец, които напълно убиват удоволствието от наистина впечатляващия разказ за Ирина и Борис

  Не съм магаре;-)
 78. 78 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#75:"bachmann"]Да премахнем тогава българските автори изоб]о - понеже няма българин Нобелов лауреат. [/quote]
  Опитвате да сложите собствения си кретенизъм в устата ми?
  Не става, дръжте си го за себе си!

  Не съм магаре;-)
 79. 79 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това с програмите е толкова демотивиращо и тъпо. Всеки учител спрямо равнището на класа трябва да има свободата да предлага и автора и произведението. Нали и те са учили педагогическа психология, методика и какво ли не. Не, трябва да е както кажат чиновничките от "горе". Ама там тече бизнес на всички равнища от десетилетия - частни уроци, теми... За изпити с теми!... Ужас и простотия!

 80. 80 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#76:"bachmann"]Май не можете да допуснете, ~е хората могат да имат свое мнение независимо от това на партиите. [/quote]
  Можете да имате каквото си искате мнение за нещата. В това число и полуграмотно, както е в случая.
  Аз пък имам правото да опонирам на тази полуграмотност. Която даже не знае, че когато получи конкретен отговор на свой конкретен въпрос, редно е да прокоментира нещата, а не да се измъква по терлици

  Не съм магаре;-)
 81. 81 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#77] от "Марко":

  Не виждам връзката между тези произведения и л\бителите на състезания.

  Написах - литературата освен изграждане на вкус към красивото има и роля при об]ественото възпитание.

  Вие просто слагате граници - естетика да, възпитание не.

 82. 82 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#78] от "Марко":

  Поради липса на аргументи прибягвате до ли~ностни нападки. Аз май досега не съм Ви обидил. Не бих искал да споря със събеседник, който използва ли~ностни нападки. Такива просто трябва да се пренебрегват.

 83. 83 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#76] от "bachmann":

  Човеко, това е - обърни внимание - проект за програма!
  Не дори законопроект, а проектопрограма!
  Която отлежава вече година и половина!

  И която - според авторът на дописката - няма шанс дори да бъде обсъдена от някаква, каквато и да е, комисия!

  Струва ли си да се надвиквате заради нещо, което дори не съществува?

  Да ви имам проблемите...

  pump it!
 84. 84 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#79] от "petrana6":

  Как тогава би могло да се постигне единство в програмата?
  В 7 СОУ да у~ат Ботев, в 8 СОУ да не у~ат?

  Кои автори да влизат тогава в матурите и в приемните изпити?

  Трябва да има минимален спискъ от об]и автори. А след това всеки у~ител да си развива по желание.

 85. 85 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#83] от "pump it!":

  Аз не се надвиквам. Изказвам собствено мнение.

  Аз имам мое мнение. Марко има свое. Спроим. Да Ви пре~им не]о?

 86. 86 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#23:"k"]Има един интересен факт около биографията на Вазов, който съвсем умишлено се пропуска или се споменава мимоходом.

  Малко преди Априлското възстание цялото семейство на Вазов имигрира в Одеса и се връщата чак след освобождението. Все пак в Русия е някак по-спокойно докато траят бунтовете. Същите тези бунтове, на които Вазов дължи цялата си литертурна кариера - да точно кариера е думата! [/quote]

  Тъпако, ако познаваше Вазов и творчеството му, нямаше да пишеш глупости за писателя - през 1876-а ИВ се връща в Сопот, в навечерието на въстанието е член на комитета в града, а когато събитията се случват и го сварват неподготвен насред път, бяга през глава към Стамбул, а оттам в Румъния. Всичко това Вазов напълно откровено сам е разказал в спомените си, озаглавени "Неотдавна", творба, която му прави чест с откровеността си.
  Какви Одеси, какви дивотии са те обхванали - пойма нямам...

  Не съм магаре;-)
 87. 87 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  съставилите този проект да се махнат и те , препоръчително като се самозастрелят

 88. 88 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дано не го приемат ! Това са класики които всеки трябва да знае

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 89. 89 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#81:"bachmann"]Вие просто слагате граници - естетика да, възпитание не. [/quote]
  Отново се опитвате да сложите една тъпотия в устата ми! А нищо такова не съм казвал и няма да кажа!
  Тема за размисъл - естетическото е възпитаващо.
  Хайде пробвайте се върху това, ако посмеете!

  Не съм магаре;-)
 90. 90 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#82:"bachmann"]Поради липса на аргументи прибягвате до ли~ностни нападки. [/quote]

  Кое е "липса на аргументи" - това, че една творба не може да се оценява негативно само защото е "просто любовна история". Или аргументът за "Ромео и Жулиета", като еснафска творба в представите на еснафите?
  А отговорът на ехидството Ви за класиката, след който просто замлъкнахте?
  Хе, хе

  Не съм магаре;-)
 91. 91 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Виц на деня:

  http://offnews.bg/index.php/209607/vits-na-denya-20-yuni-izvanreden

  Само дето не е смешно.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 92. 92 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Весело

  Отпада и "Бай Ганьо". Вместо това учениците ще гледат задължително парламентарния контрол.

 93. 93 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1220 Гневно

  До коментар [#91] от "domakinq":

  "За Ботев нямало място, четири стихотворения" осъвременяване! Били се консултирали не знам с колко си преподаватели! Ама в България ли?

 94. 94 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Премахването на "Записките" на Захари Стоянов е явен реверанс към коалиционните патнъори. Сакън да не споменаваме за робството, то е било само едно "присъствие".

 95. 95 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  До коментар [#93] от "victor2":
  Процесът на опростачването на нацията вече се извършва с помощта и на управляващите. В Комисията по образованието в парламента трябва да се занимаят с казуса. Кой от образ. министри на кабинета Борисов е одобрил тази учебна програма? Сергей Игнатов или акад. Воденичаров? Апелирам към медиите да разгласят личността му.
  Какво се получава - управляващите не желаят да бъдат избирани от мислещи люде???

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 96. 96 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Че Вапцаров е терорист е най-малката беда, уважаеми червеноруски фенове.
  Той просто не е българин според собствените му думи, а македонец, верен на заповедите на Коминтерна:
  Справка архив на Македонския литературен кръжок, създ 1938 главно с усилията на Н Вапцаров:
  Виж:
  Доклад на Никола Й. Вапцаров „Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея, които трябва да следват революционните идеи на Гоце Делчев и Даме Груев” пред сбирка на Македонския литературен кръжок

  Октомври 1938 г., докладчик Н. Вапцаров:
  ...............................................................
  „Да се правят доклади в такъв важен момент със сухо, догматично, теоретично отношение към един проблем, който е в кръвта ни, е, мисля, светотатство.....................................................
  ..........................................................................................................................................
  Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза. За мнозина ще бъде трудно...“

  в. „Литературен форум”, бр. 8, 22-28 февруари 1955, с. 1, 6, 7 - доклад от Н Вапцаров)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 97. 97 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Кадъна Клисарова,гордеете ли се с тези промени?
  Фереджетата кога ще ги раздавате,преди или след промяната?

  В България властва беззаконието!
 98. 98 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  [quote#86:"Марко"]Какви Одеси, какви дивотии са те обхванали - пойма нямам... [/quote]

  На Вазов му се налага да замине за Одеса през 1886 г., след контрапреврата за връщането на княз Александър Първи. Връща се през 1889 г. и като антистамболовист не е допускан до политическа дейност до 1894 г.
  Хайде сега и вие за някакви си десет години се хващате...

  CONTADOR GRATUITO!
 99. 99 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Че Вапцаров е терорист е най-малката беда, уважаеми червеноруски фенове.Той просто не е българин според собствените му думи, а македонец, верен на заповедите на Коминтерна.Справка архив на Македонския литературен кръжок, създ 1938 главно с усилията на Вапцаров. Виж: Доклад на Никола Й. Вапцаров „Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея, които трябва да следват революционните идеи на Гоце Делчев и Даме Груев” пред сбирка на Македонския литературен кръжок. Октомври 1938 г., докладчик Н. Вапцаров:............................................................... „Да се правят доклади в такъв важен момент със сухо, догматично, теоретично отношение към един проблем, който е в кръвта ни, е, мисля,светотатство..................................................... Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза. За мнозина ще бъде трудно...........“
  в. „Литературен форум”, бр. 8, 22-28 февруари 1955, с. 1, 6, 7 - доклад от Н Вапцаров)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 100. 100 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Некъв пациент (със 17 поста), не си е пил хапчетата. Няма да го посочвам, той си знае. Да внимава, като му се смени фазата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK