Парламентът започва работа по изготвянето на нов Изборен кодекс

Мая Манолова ще е председател на новата временна комисия

© Анелия Николова

Мая Манолова ще е председател на новата временна комисияПо изцяло нов Изборен кодекс ще работят депутатите през следващите три месеца. На днешното парламентарно заседание с 87 гласа "за" БСП, ДПС и "Атака" единодушно гласуваха за създаването на временна комисия, която да изработи проект за нов изборен закон.


Предложението на ГЕРБ старият да бъде променен беше отхвърлено, а депутатите от партията на Бойко Борисов изобщо не присъстваха на дискусията. Те се бяха заканили да бъдат в парламента само когато се обсъжда изборното законодателство.


Временната комисия ще работи три месеца и ще има по трима народни представители от всяка парламентарна група. За председател беше избрана Мая Манолова от БСП. От "Коалиция за България" влизат още Мариана Тотева и Филип Попов.
От ДПС, които внесоха предложението, членове ще бъдат Христо Бисеров, Четин Казак и Мустафа Карадайъ, а от "Атака" - Петър Петров, Явор Нотев и Павел Шопов. От ГЕРБ нямат представители, защото от партията на пресконференция вчера заявиха, че ще участват само в работата на комисия, която да промени съществуващия кодекс.


"Всички слушаме българските граждани по улиците. Предполагам, че сте обърнали внимание на техните искания за промяна в изборните правила", така Мая Манолова аргументира нуждата от нов закон за провеждането на избори с исканията на хората от протестите. "Длъжни сме да бъдем последователни и да вмъкнем тези идеи", добави тя.


"Всяка партия се стреми да си осигури предимство, ако не и служебна победа на изборите с промени в законодателството, но това е погрешно. Горчивата чаша я изпихме ние с мажоритарните кандидати", каза още зам.-председателят на парламента.


По идея на БСП за парламентарните избори през 2009 г. беше въведен изборът на 31 мажоритарни кандидати. От тях ГЕРБ спечелиха 26 места, а ДПС - останалите пет.


"Шамар получиха и ГЕРБ, и Искра Фидосова, която предложи сега действащата дефиниция за предизборна агитация", отбеляза Мая Манолова и посочи, че именно Фидосова е предложила дефиницията за предизборна агитация. С нея се обезсилвали всички аргументи на ГЕРБ за нарушения в деня за размисъл, обясни депутатът от левицата.


Депутати и от трите партии се обединиха около идеята за машинно гласуване, както и за реални мерки за изчистване на избирателните списъци, а Дора Янкова от "Коалиция за България" дори предложи създаването на временна анкетна комисия, която да провери дейността на "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).


Вчера от ГЕРБ излязоха с конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, сред които връщането на смесената система с 31 едномандатни избирателни района, както и намаляване на прага за влизане в парламента до 3%.


Новият Изборен кодекс до края на септември присъства и в плана на премиера Орешарски за "спешни стабилизационни мерки". В него е и идеята за машинно гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK