Пеевски продължава да е шеф на ДАНС, смятат и от партията на Кунева

Йонко Грозев, адвокат по човешки права и зам.-председател на "Движение България на гражданите"

© Юлия Лазарова

Йонко Грозев, адвокат по човешки права и зам.-председател на "Движение България на гражданите"Делян Пеевски продължава да е председател на ДАНС, защото актът на Народното събрание от сряда, с който се отменя решението за избирането му, реално е незаконен. Това обявиха на извънредна пресконференция днес лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева и зам.-председателят на партията Йонко Грозев, цитирани в прессъобщение на партията.


Според Грозев в Закона за ДАНС ясно е разписано, че председателят на Агенцията за национална сигурност може да бъде само освободен от Народното събрание, и то след предложение на министър-председателя. Решението на депутатите от сряда обаче просто отменя това, с което беше избран Пеевски в петък.


Пред "Дневник" Грозев уточни, че парламентът нямал правомощия да отменя свои решения, освен ако те са незаконни. "Такова твърдение няма. Следователно решението, с което се отменя избирането на Пеевски, е нищожно", обясни той.
По думите на Грозев от днешната пресконферениция, дори Пеевски вече да не е шеф на ДАНС, той не може да се върне като депутат и това също ясно е разписано в Конституцията. Затова управляващото мнозинство предпочитало да защити интересите на колегата си Пеевски и да наруши закона, отменяйки свое решение. "Това е ситуацията, в която ни вкара това Народно събрание. То очевидно не може да управлява държавата и трябва да ни освободи от своето присъствие", посочи той.


Вчера на пресконференция от ГЕРБ обявиха, че подготвят искане до Конституционния съд за обявяване на несъвместимост на функциите на Делян Пеевски като народен представител с тези на шеф на ДАНС. Аргументът е, че с полагането на клетва и подписването на клетвения лист в петък Пеевски фактически е поел функциите на шеф на ДАНС, а решението от сряда не го освобождава, тъй той не е подал лична молба до министър-председателя и прекратяването на мандата му не е гласувано от парламента.


Днес Меглена Кунева коментира положението като "роман на абсурда". По думите ѝ в така създалата се ситуация се поставят на карта всички бъдещи решения на парламента, тъй като при това крехко мнозинство решаващият глас за едно или друго решение може да е именно на Пеевски, а той в момента е депутат незаконно.


"Покаянието на партиите за Пеевски не струва нищо, след като същия ден се повтаря същата грешка", каза още Кунева и даде за пример назначението и уволнението на зам.-министъра на вътрешните работи Иван Иванов, който според информационната система ДАКСИ от 1995 г. е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Според Кунева имало нещо дълбоко нередно в данните на МВР, ако медиите разполагат с повече информация от тях.


"Управляващите не се интересуват въобще от процедурата, повтарят едни и същи грешки. Това правителство се делегитимира и няма какво да се разсъждава дали трябва да подаде оставка. Трябва. Подаването на оставка е поемане на политическа отговорност", заяви Кунева, но добави, че парламентът трябва да заработи като служебен такъв и да гласува нов Изборен кодекс, изработен в консенсус с гражданското общество.


"Бойко Борисов продължава със своето поведение за разрушаване на българските държавни институции", каза Йонко Грозев допълни, че задачата на бившия премиер като опозиция е да осъществява ефективен парламентарен контрол върху правителството. "В тази ситуация това означава установяване на фактите - как е издаден достъпът на Пеевски до класифицирана информация, кой го е издал, какви нарушения са извършени. На нас вместо това ни се представят емоционални сценки, касаещи лично г-н Борисов. Това не е отговорно поведение на една опозиция", заключи той.


Вчера премиерът Пламен Орешарски заяви, че е поискал допуск на Делян Пеевски до класифицирана информация с гриф "строго секретно" още преди той да бъде избран за председател на ДАНС, защото кандидатурата, която трябва да бъде представена пред парламента, следвало да има такива права. Информацията, че Пеевски е имал допуск до секретна информация 4 дни преди да бъде избран, се появи по-рано през деня във вестниците "Капитал Дейли" и "Сега".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK