Станишев поиска и получи формално доверие от съпартийците си

Сергей  Станишев

© Красимир Юскеселиев

Сергей СтанишевСлед осемчасови тежки, емоционални и бурни дискусии Националният съвет на БСП прие решение, в което се казва, че пленумът  дава доверие на председателя на партията Сергей Станишев и на Изпълнителното бюро за конкретни мерки.


В текста е посочено, че се гласува доверие на Изпълнителното бюро да осъществи първостепенни задачи, сред които да осигури съгласуване по надлежния ред на предложенията за назначения в централната и местна власт. Изрично е посочено, че бюрото трябва да санкционира "еднолични инициативи на отделни членове на ръководни органи на партията, които да се разглеждат като невалидни". 


Според близките до Станишев това е вот на доверие на председателя на партията и на ръководството, а според противниците му - е груба манипулация. Решението е било подкрепено със 103 гласа "за", 6 "против" и 8 въздържали се.
Според социалисти този резултат е голям удар срещу предишния лидер и бивш президент Георги Първанов, още повече, че голяма част от структурите, на които е разчитал, между които например Монтана, не са дошли за заседанието. Част от членовете на пленума определиха дискусията като много откровена, отрезвяваща и най-важната поука е била, че повече няма да се продължава с едноличните решения, а всящко предложение ще се консултира според партийните правила. 


Георги Първанов посочи пред журналистите в края на заседанието, че текстът за доверието е вкаран между другото без да има дискусия и дори точка в дневния ред. В дискусията са се чули призиви за оставка и за извънредно заседание на конгреса, но не е имало гласуване по тях. 


Според Татяна Дончева също не е имало вот на доверие, а е дадена политическа подкрепа на ръководството да свърши действия, които са негово задължение по устав. 


Според зам.-председателя на Народното събрание и член на контролната комисия  Мая Манолова Станишев е поискал и получил доверие.  Същата теза застъпи и секретарят на БСП Антон Кутев и зам.-председателят на паритята Георги Пирински. Те смятат, че е дадено доверие на председателя и на ръководството като му се дава мандат за конкретни задачи. 


Драгомир Иванов и Люба Батембергска от потестиращите извадиха плакати пред външния министър Кристиан Вигенин "Не сте над закона, не сте над гражданите" и  "Сляп ли е Висшият съдебен съвет за мафията". Пред тях Вигенин обясни, че кабинетът няма и 100 дни шанс, а само 3 седмици и е първото правителство, което се вслушва в гласа на гражданите. Той отрече констатациите им, че това е втора тройна коалиция. Заяви, че няма да има следваща подобна грешка като избора на шеф на ДАНС. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK