Битката за Варна навлезе в "остра" фаза

С многохилядните си демонстрации в началото на тази година гражданите на Варна свалиха кмета Кирил Йорданов. Сега статуквото, което го задържа на власт в продължение на 14 години е на път да се самовъзпроизведе отново в частичните местни избори на 30 юни.

© Спас Спасов

С многохилядните си демонстрации в началото на тази година гражданите на Варна свалиха кмета Кирил Йорданов. Сега статуквото, което го задържа на власт в продължение на 14 години е на път да се самовъзпроизведе отново в частичните местни избори на 30 юни.Десет дни преди насрочените за 30 юни частични избори за кмет на Варна, кампаниите на основните състезатели в надпреварата се превърнаха в открити скандали. Официални данни от социологически проучвания за съотношението на силите и до този момент липсват. В декора на продължаващите вече седмица протести срещу правителството на БСП и ДПС обаче основната интрига преди развръзката в края на месеца логично се пренесе в десния сектор. Там играчите са двама - фаворитът на ГЕРБ Иван Портних и независимият бизнесмен Чавдар Трифонов.


Третият активен участник в изборите е бившият зам.кмет на Варна Христо Бозов, подкрепен от БСП, а четвърти – вечният участник в балотажите за местната власт в града Веселин Марешки.


Наемническата война
В битката с опонентите си Иван Портних избра стратегията на "наемническата война". Само преди седмица подкрепата си за него официално заявиха няколко маргинални "десни" организации, групирани около останките на СДС във Варна. Това са "Новото време", "Гергьовден", "Радикалдемократическа партия", и "Движение Свободен избор". Ролята на предизборното сдружение, наречено "Десни граждани за десния кмет Портних" стана ясна само дни след пресконференцията за представянето му. В сгъстен график на публичните си изяви лидерите на изброените политически формации поеха "черния ПР" в кампанията на Портних. Така за ГЕРБ останаха само положителните послания на стратегия от типа "Строим Варна".


Основната мишена на "десните граждани за Портних" логично се оказа независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов. Той е подкрепен от втората половина на "дясното" във Варна - "Демократическата партия", НДСВ, ДСБ, "Обединени земеделци", "Синьо единство", ЕНП, "Българска нова демокрация" и "Български демократичен форум". Поведението на Трифонов до момента издава предварително планирана "стратегия на ненападение". Колко дълго може да бъде поддържана тя, преди да започне да носи негативи, предстои да стане ясно в последната седмица пред изборите


Верен на агресивния си тон и в тази кампания остава собственикът на едноименната верига нискобюджетни аптеки Веселин Марешки. За сега предизборната му стратегия се ограничава във визуална атака срещу потенциалните му опоненти. Вече повече от седмица Варна е залята с плакати, листовки, транспаранти и голямоформатни принтове, произведени от Марешки. Целта на кампанията е да бъде внушено, че всички освен него, участващи в кандидаткметската надпревара, са част от "кръга Кирил Йорданов". Същото "послание" носят и двата гигантски транспаранта, поставени още в началото на април върху фасадата на сградата, в която се помещава БТК във Варна. Неин собственик е Марешки.


Половин отговор


Само преди няколко седмици, медии, свързани основно със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, предприеха атака срещу Портних. Битката им, както на национално, така и сега на местно ниво, идва след дългия период на недопустима сервилност към бившите управляващи. В публикуваните и излъчени материали между другото се твърдеше, че като общински съветник тъстът на Портних Красимир Маринов е създавал подходящи условия за семейния му бизнес. Портних най-напред замълча. Отговорът му дойде в сряда, но не каза всичко.


В специално изявление, разпространено от предизборния щаб на ГЕРБ във Варна той отговори на част от обвиненията по следния начин: " Никога тъстът ми (...) не е бил шеф на ВиК-Варна. Дори името на съпругата ми не бе изписано вярно. Но с обясненията бях до тук. Няма да вляза повече в този тон. Моите юристи работят, ще заведа съдебно дело", написа Портних в изявлението.


Справка в Търговския регистър и протоколите от заседанията на Общинския съвет във Варна обаче показва, че изявлението съдържа само половината от очаквания отговор.


Според публичната информация, която се съдържа в Търговския регистър, тъстът на Портних Красимир Маринов действително не е бил назначаван за управител на ВиК- Варна. Но протоколите от работата на Общинския съвет сочат, че като негов член той на два пъти е бил избиран да го представлява в управителния орган на дружеството. Проверка в сайта за фирмени регистрации "Дакси" сочи, че съсобственик в "Метан груп" е действително съпругата на Портних и дъщеря на Красимир Маринов Вилислава Красимирова Портних.


Трета проверка, този път в регистъра на обществените поръчки доказва, че "Метан груп" действително е спечелила два търга за доставка на компресиран газ метан за нуждите на ВиК Варна в периода, в който Маринов е контролирал работата на дружеството, като представител на варненския общински съвет там. Те са на стойност съответно 409.5 хил. лв. и 107 хил. лв. Двата договора обхващат периода 2008 – 2014г.


По повод на направената проверка в сряда "Дневник" изпрати писмени въпроси до щаба на Портних. Отговори до четвъртък края на деня не бяха получи.


Плашилото КТБ


В същото изявление, в което се закани да прибегне до съдебна защита срещу опонентите си Портних директно нападна освен Чавдар Трифонов и левия кандидат – Христо Бозов. Повод бе обявената при представянето на кандидатурите им "независимост".


"Варна да не избира на сляпо!, предупреди той. Нека хората внимават, защото съмнителни кръгове лансират кандидат-кметове, опаковани като "независими". "Творческата" интерпретация на думите му дойде не от другаде, а от... "Десни граждани за десния кмет Портних".


На специално свикана пресконференция на "коалицията" в сряда един от членовете й, председателят на "Гергьовден" - Варна Илия Кафалийски заяви, че "Чавдар Трифонов се ползва с подкрепата на "Корпоративна търговска банка". Потърсен за подробности и обосновка на твърдението си Кафалийски най-напред се отрече от думите, разпространени като цитат от пресцентъра на сините, а след това отказа да разговаря по телефона. Уточняващите въпроси, които му бяха зададени писмено от "Дневник", и до този момент тънат в мълчание.


Задочният отговор, който ни бе изпратен от щаба на Трифонов гласи следното: "Политическите сили, които ми оказаха честта, да ме подкрепят са с кристално ясна идентификация и ако г-н Портних не ги познава, може да се информира от съдебните регистри, а за някои от тях и от учебниците по история. (...) Що се отнася до финансирането (на кампанията - бел. ред), мога да заявя, че сме един от малкото щабове, които надлежно оповестяват дарените средства и разходите по кампанията. На мястото на г-н Иван Портних бих чувствал известно неудобство да коментирам подобни теми, след като станаха известни разследванията за имотното му състояние".


Междувременно, интензивна атака срещу Трифонов предприеха и няколкото сайта, за които във Варна се знае, че са контролирани от бившия местен председател на СДС, а след това и на ДПС Янко Станев. Неговата близост с Портних през последните месеци беше очевидна. Именно с помощта на общинските съветници около Станев, който е и зам. председател на Общинския съвет, ГЕРБ и партията "Движение Нашият град" успяха да установят пълен контрол върху местната администрация след оставката на Кирил Йорданов. Нещо повече – с умишленото заплитане на неразрешим юридически казус трите групи в съвета направиха така, че администрацията да остане на практика безконтролна до приключване на изборите.


Финалното броене


Вторият реален скандал, нажежил предизборната обстановка във Варна беше предизвикан от Веселин Марешки. Основният плакат на кампанията му е черен. Той е дублиран и като листовка, която симпатични младежи, раздават край шатри на пешеходната алея към плажа на града. Текстът на брошурата гласи следното: "Кирил Йорданов се завръща. Спрете го сега". Под текста в кръгла рамка е един от последните предизборни портрети на Йорданов. Свързани с него са официалните предизборни фотографии на Христо Бозов (БСП) и Иван Портних (ГЕРБ).


"Сред кандидатите (за кметове) има и хора, които не могат да се появят със собствените си лица пред варненската общественост, защото публичният им образ е твърде компрометиран, отговори в писмо до медиите във Варна Бозов. (...) Отпечатването на плакат с откровено внушаване на неистини разкрива съмнителен морал и липса на достойнство и ценностна система у този кандидат за кмет".


След Веселин Марешки в атаката срещу Бозов се включи и самият Иван Портних: "Номинацията на уж независимия Христо Бозов БСП гласува на свой пленум, написа в изявление той.  Зад него негласно стои и ДПС," допълни Портних като не забрави да свърже името на партията с това на Делян Пеевски. Отговор и от щаба на Бозов до момента няма.


В понеделник във Варна ще започне финалното броене.


В неделя – на 30 юни, един от тримата Бозов, Портних или Трифонов ще бъде кмет на Варна до провеждането на редовни избори за местна власт през есента на 2015г. Върху кого ще падне избора ще кажат хората - част от тях всяка вечер през последните дни се събират за протест под прозорците на кметския кабинет в града.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elita_stz
  elita_stz
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Жалко за този красив град, изборът ще е май за най-малкото зло

  "Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи и презиран от онзи, който печели." Макиавели
 2. 2 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "elita_stz":
  Аз вече съм решила за кого ще гласувам, но да знаехме само кое е то...

  I don't want to believe. I want to know.
 3. 3 Профил на elita_stz
  elita_stz
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#2] от "Milva":

  Много трудна ситуация, да избираш нещо неизбираемо

  "Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи и презиран от онзи, който печели." Макиавели
 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  От варненци зависи най-накрая да си изберат кмет който ще работи за развитието на града.Както обикновено по избори компромати от всички страни колкото искате,но щом в Бургас можаха да си изберат кмет който да върши толкова добра работа,защо във Варна да не могат?

 5. 5 Профил на Хехо
  Хехо
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много объркващо! Все още не мога да реша за себе си кое е най-малкото зло...

 6. 6 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#1] от "elita_stz":

  Хайде стига с това по-малко зло.
  Избор на какво??Аз Боклуци не избирам!!

 7. 7 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник, дневнииииииииик.... НЕ"И"Н , а не нейн.... !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  that`s all folk
 8. 8 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 426 Неутрално

  чакат ви нови протести! вчера беше Варна, днес е София, утре пак ще е Варна...

 9. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Такъв "десен" цирк се очертава и на национално ниво, при едни скорошни избори и после ще има чудене, кой ми @к@ в гащите. Резултатите от тези нови избори ще преповторят (приблизително) сегашните и веселбата ще е пълна... После протести пак и пак така... до края на света.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 10. 10 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Следя отблизо кампанията и мога да ви кажа, че само един от тях води наистина позитивна и градивна кампания. Явно са го подсетили, че това е начинът. Ако кажа името му , ще звучи като агитация, затова само ще кажа гражданите да направят информиран избор и да гледат кой какво върши и какво включват плановете му за града.
  Не мога да се стърпя обаче да каже, че Марешки и Трифонов водят най-нелепи кампании. Първият е разлепил плакати из цяла Варна на които с големи букви пише НЕ Гласувайте, отголу снимките на опоненти му някакви мънички и отново с големи букви написано името му Марешки. Все едно да не гласуваме за Марешки. хахаха, много е зле горкия. Другия пък беше наел някаква каравана, цялата облепена с негови плакати и я беше пуснал да се разхожда из улиците на града и из парковете, където е забранено движението на МПС. Такъв автогол си вкара, че направо няма накъде. Има и един Върбанов, който излезе да псува шопите и да обяснява как всичко далеч от морето е провинция. Според мен тези тримата вече са вън от битката официално.

  bezsmyrten
 11. 11 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Всеки се надява Варненци да не яздят магаре

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Всеки се надява Варненци да не яздят магаре

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Спасе ти по поръчкова статия можеше ли да напишеш. Защо не написа, че Трифонов сам обяви че от 2010 до 2012 има дивидент над 1 млн лв, но не каза от кои фирми, не каза и как се е стигнало до придобиването или участието в тези фирми.

 14. 14 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо не написа от къде Трифонов има пари да си плаща реклама по БТВ и радио Сити? Чавдарчо на теб ли плаща да му пишеш платените реклами?

 15. 15 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Забравили сте да споменете че с усилията на Иван Портних, Варна спечели европейски проект за 70 чисто нови автобуса и 30 нови тролейбуса. Освен това с пари от бюджета на общината се преафалтираха основно двата основни булеварда. Но това явно не е интересно за българските медии и техните читатели, къде по-интересно е да се пише за скандали и негативни неща...

 16. 16 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сега във Варна, скоро и в цяла България. Ето тази помия ще се лее на национално ниво през лятото.

  Кураж, Варненци, разчитаме на вас да зададете правилния тон на България!

 17. 17 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кое му е дясното на НДСВ? И колко е членската маса на останалите дето подкрепят Трифонов?

 18. 18 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 555 Гневно

  Като гледам кандидатите... май няма отърване от ТИМ!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 19. 19 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#10] от "Filip":
  И двамата споменати трябва да си разкарат ПР-ите и да скочат бънджи от аспаруховия, ама без въжето.

  До коментар [#14] от "japavlov11":
  На тоя красавец само бордовете из Варна му струват 30 000. Пък казва, че кампанията му е 60 000 Сладур е!

  До коментар [#17] от "Gianpiero":
  На мен ми мяза като да му е лява и дясната китка

  До коментар [#18] от "zaza":
  Те сега са заети с извънземните, дето ще ги настаняват в катедралата.

 20. 20 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#15] от "mancev":

  ГЕРБ колко плаща за агитация, че да отида и аз да се запиша. Владислав, освен некадърно, се преасфалтира предизборно и с държавни пари. Сега се чудят как да вкарат капково напояване без да копаят новия асфалт. Септември пък започва изграждането на нова лента за автобусите, което още повече обезмисли 5 млн. дадени за булеварда. Автобусите пък са успех на цялата администрация, не само на Портних. Или заприличва на комира си , Борисов, който сам даваше парите, все едно са негови. Я да разкаже за Мултигруп, за който работи и днес в хотелите им на Св. Константин. Да разкаже мениджърът Портних, как превърна Гранд хотел Варна от 5 звезден хотел, за който се бореше да го купи Хилтън, в 4+ хотел със социално слаби ол инклузив туристи. Да разкаже също за Мултигруп, чийто е хотела днес, където беше назначен на невероятната възраст от 23. Нека ни сподели рецептата на успеха си.

 21. 21 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Според мен е най-разумно да гласуваме за кандидат, който е директно издигнат от някоя партия, отколкото да се доверяваме на уж независимите, подкрепени от някоя политическа сила. Предпочитам да знам точно коя партия стои зад кандидата, на който ще дам гласа си.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jeunesse":Загубена работа е да даваш акъл на простаци ! Я питай как се чете името на Нейнски ? Питай също как се четат имената с двойни нн , разни анни , например.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#11] от "Count Grishnackh":Още по-лошо е , ако магарето ги язди.

 24. 24 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Г-н Спасов, Спасе - отдавна не си писал по - слаб материал. И не че не казваш истини - казваш. Но опита да налагаш изгодните ти оценки няма да се хареса на нито един непредубеден читател. Едните били "маргинално десни"...сякаш другите не са.

  http://denislavgeorgiev.eu
 25. 25 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#20] от "simo":

  Като гледам на тебе вече ти плащат от друго място... Много е лесно да се раздават клишета, ти явно го можеш много добре. Мен ме интересува че във Варна има 2 нови булеварда, и че ще има нов градски транспорт, това е важното. За мен и за варненци. А ти с твойте филми за Мултигруп, 5 звезди, 4 звезди се опитваш да си заработиш надницата явно... Или се притесняваш че хранилката ти в Община Варна ще спре?

 26. 26 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз не работя в общината, но самият Портних беше част от хранилката на общимската администрацията доста време. Пред очите ми обаче мина цялото израстване на въпростния мениджър, и това израстване макар и по бавно не се различаваше твърде много от това не Пеевски. Всеки пътувал в чуждбина, или поне до Бургас, знае, че не е нормално наличието на вълнички по бул. Сливница. Проблемът е, че докато избираме кмет затова, че са преасфалтирали улица, сминили са 100 квадрата плочки или просто защото другият кандидат е Марешки ( който също не виждам за какво се е на редил да ми става кмет) тоя град няма да го пребъде. С провинциалисти по манталитет "морска столица" не се прави. На тях като им закърпиш улицата с второ качество асфалта на цената на първо, са готови и с****а да ти направят. Нямат усещане за корупция и нередност, важна е фацата да издържи до следващите избори, пък после ще му мислим как да ги изиграем пак. Нали това беше номера на Кирчо?
  "Дневник" , форума ви е превзет от платени клакьори! Вземете мерки някакви!

 27. 27 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Без да знам каквото и да било за кандидатите, нито пък съм на страната на някой, не може ли да се организират 2, 3 публични дебата. Например в голяма зала. Да са спонсорирани от местната телевизия. Да има модератор ТВ водещ който да задава въпроси. На всеки кандидат да се дават точно по 2 минути за отговор ... както се правят телевизионните дебати на политиците в САЩ. Така хората ще си зададат въпросите, ще чуят отговорите на живо. Ще могат да преценят кой как се държи, как говори и тн и ще си изберат по-малкото зло, както навсякъде по света.

  California Über Alles
 28. 29 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "simo":

  Спомням си 1995 г влизаш питаш го(Портних) нещо, казва че ще реши по-късно, излизаш при секретарката и докато и казваш 2 приказки се чува как звъни на Нели Сандалска и изкача зачервен да ти съобщи отговора

  До коментар [#15] от "mancev":

  Проекта го направиха в БУРГАС, на тях дължим новите автобуси, нашите безхаберници бяха осрали всичко. КОга не си в нещата не коментирай че ставаш смешен

 29. 30 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#15] от "mancev":
  Я пак си провери информацията !


  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 30. 31 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#29] от "ЙЕИ":
  И как занемари Гранда ... Никога не е бил затворен зимата.
  Дори и като " хотелиер" не е кадърен , едно собствено мнение и решение не може да вземе.
  Та заради тези му " качества " ГЕРБ го избраха

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 31. 32 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#24] от "Denislav Georgiev":
  Напомнете му да направи един снимков материал със предизборните плакати на Магарето . Бегло ми изпратиха от цяла Варна ... И се убедих, че този не е добре.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 32. 33 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "ЙЕИ":

  Нищо лично, явно имаш информация, но на 19 да имаш секретарка... той да не виндеркинд!

 33. 34 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jeunesse":
  Не е дневник , а Спас

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 34. 35 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#33] от "simo": спуснат от ГОРЕ е

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 35. 36 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  С г-н Кафлийски разбрах сте говорили и по телефона и сте писали мейл. Чухте ли се и с Портних по телефона, защото е странно да не ви отговори на мейла?

  http://denislavgeorgiev.eu
 36. 37 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 527 Неутрално

  гласувам за Чавдар Трифонов....все пак той е най-приятен и ...подозирам,че е най-интелигентен в тази глутница от чакали !!!

 37. 38 Профил на varnasummer
  varnasummer
  Рейтинг: 426 Весело

  Първата партия, която официално подкрепи кандидатурата на Христо Бозов за кмет на Варна беше "Движение България на гражданите". Не знам защо го наричате ляв кандидат?!

  Цял живот в заблуда.
 38. 39 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Единственият,който може да направи нещо хубаво за града ни е Чавдар Трифонов и то при условие,че общинския съвет му позволи. Бозов и Портних са силно зависими от партийни централи и ще търсят реваншизъм какъвто наблюдаваме и в парламента. Марешки е абсурден кандидат , който ще разчита да си напазари избиратели.

 39. 40 Профил на donika84
  donika84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасееее, защо не се скриеш, а ми се правиш на велик критик. Варненци нямаме нужда от тъпите ти анализи, които на всичкото отгоре са пресолени от фрапантност винаги! Изчезни! Ние сами можем да избираме кмет!!!

 40. 41 Профил на donika84
  donika84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бозов - човек на ДПС, които са ръководени от Местан и слугуват на Делян Пеевски - публично линчуван от цялото българско население... Трифонов - изоставил две бременни жени, една от които лично познавам... - работил за големи мафиотски компании, водещ кампанията, разпънал чардаши на някакъв смешен автобус, целият в негови агитации... Какво показва? Че има много пари за кампания ли!? За подобни хора не мога да гласувам!!!!!!

 41. 42 Профил на andor
  andor
  Рейтинг: 374 Неутрално


  До коментар [#41] от "donika84":


  [quote#41:"donika84"]Бозов - човек на ДПС, които са ръководени от Местан и слугуват на Делян Пеевски - публично линчуван от цялото българско население... Трифонов - изоставил две бременни жени, една от които лично познавам... - работил за големи мафиотски компании, водещ кампанията, разпънал чардаши на някакъв смешен автобус, целият в негови агитации... Какво показва? Че има много пари за кампания ли!? За подобни хора не мога да гласувам!!!!!![/quote]


  Ха-ха-ха. А за Портних, който започнал работа в " Мултигруп " на 23 години можеш. Той е истинският десен кандидат. Вярно, то и Илия Павлов беше яростен антикомунист.

  А, за Кирчо " десния " кандидат на ГЕРБ гласува ли?

  Наистина това да си Гербер е диагноза.

 42. 43 Профил на andor
  andor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Отличен материал господин Спасов. По брилянтен начин доказвате, че двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП в град Варна са в ръцете на една и съща икономическа престъпна групировка-ТИМ. Това се доказва и от факта, че Кирчо Йорданов, който беше три мандата кмет на Варна от БСП на четвъртия път беше припознат за кандидат - кмет от ГЕРБ, но през всичките тези години обслужваше икономическите интереси главно на ТИМ. Пълна политическа порнография в стил ГЕРБ и БСП. 43. 44 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 426 Весело

  От Варна съм, но уча в София и затова не съм запознат много-много как протича предизборната кампания. След като прочетох статията се опитах да намеря в нета какви са предизборните прийоми на Марешки и намерих това: http://www.varnautre.bg/2013/03/30/161188-mareshki_opakova_poshtata_s_krugut_yordanov
  Като разгледах снимките на пощата - абе не се бях смял така много отдавна - направо ме заболя коремът!

 44. 45 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "andor":

  Често в "Дневник" съм попадал на коментари, които звучат откровено подмазвачески на медията и/или нейните журналисти, но вашият е освен всичко друго и доста неадекватен. Кирил Йорданов е бил не само от БСП, но и от СДС, играл е и с ДПС, общо взето е бил от всички, а е всеизвестен факт, че ГЕРБ го подкрепиха само защото не успяха навреме да посочат друг, лично свой кандидат за предишните кметски избори - тоест в момент на безизходица; нещо, за което после откровено си признаха. Ако не знаете всичко това, моля въздържайте се от "експертни" коментари. И още нещо - като варненец, нека ви кажа, че през всичките тези години Йорданов обслужваше единствено своите интереси и на никой друг Сам преценете дали и колко е прибирал от тая община, за да учи детето му в чужбина, а той да има имотите, които има. И именно понеже обслужваше само собствените си интереси варненци казаха "Баста!" и го свалиха. Иначе политическата порнография, уви, я наблюдаваме в цяла България, но лично аз съм обнадежден, че идва промяна

 45. 46 Профил на Иван Кавръков
  Иван Кавръков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой да каже нещо за човека Бозов. Няма ли негови колеги от болницата или от общината ...Не ме интересува кой кого подкрепя ,макар ,че хората се променят може да се изгради някаква представа . А така само ги разместваме и разхвърляме като диплянки ,в които пише всичко ,но не и това що за човек е този или онзи . Повече коментари е по-добре ,но не и от агенция ЕЖК... Може и компромат за да се провери ...

  inkata22
 46. 47 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Защо единият от кандидатите (Портних) е с руско име?

 47. 48 Профил на Мария Антова
  Мария Антова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А някой намери ли в интерент информация на кой каква му е платфармота? Аз лично, не успях, но то май и малко хора ги интересува. Никой не пита, та и никой не си дава труда да отговоря.
  И се чудя ... след като ние по време на предизборната кампания не търсим мисъл, логика и стратегия за развитие на Варна, защо самите кандидати да си правят труда да дават информация каква ще я вършат?! Ще си плащат за публикации из медиите, ще правят срещи на парче с една или друга общност. И никой няма и да разбере някои има ли мисъл Варна на къде и как трябва да се развива. Или града ще продължи да е като каруца без каруцар.

  "Това което съм, сам си избрах..." eko-exo.com
 48. 49 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  ПОРЕДНАТА ГРЕШКА НА ДЕСНИТЕ ГЛАСОВЕТЕ ИМ СЕ РАЗДЕЛЯТ МЕЖДУ ТРИФОНОВ И ПОРТНИХ ,А КОМУНИСТИТЕ ГЛАСУВАТ ЕДИННО ЗА БОЗОВ И НИ СЕ ПОДИГРАВАТ.

  писнало ми е от левичари
 49. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Весело

  "Верен на агресивния си тон и в тази кампания остава собственикът на едноименната верига нискобюджетни аптеки Веселин Марешки."- Какъв е този термин,кой го е измислил и каква му е употребата? 33 години съм аптекар и по-неграмотно не съм се чувствал никога.

  Когато другарите Венцислав Йосифов и Валентин Моллов кръстиха банката си Първа частна банка,по-бързо се ориентирах,тъй като го възприех като напомняне за това че комунистите са измислили частната собственост,но сега наистина немея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK