Експертите, които изключиха "Тютюн" и "Хамлет" от учебната програма, ще бъдат уволнени (допълнена)

Експертите, които изключиха "Тютюн" и "Хамлет" от учебната програма, ще бъдат уволнени (допълнена)

© Юлия ЛазароваИзвинявам се за този смут, който настъпи, коментира на брифинг в парламента министърът на образованието и науката Анелия Клисарова след като по-рано от министерството й съобщиха, че Виновните по случая с изменението на учебната програма по български език и литература, което предвижда "Хамлет" на Шекспир, "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и романът на Димитър Димов "Тютюн" да отпаднат от плана на изучаваните произведения в училище, ще бъдат уволнени.


Тя е разпоредила проверка по случая в четвъртък, която трябва да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои - не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.


След проверката, министърът ще уволни виновните, чиито имена ще бъда оповестени след края на проверката.
Объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН, пише в прессъобщението.


"Ще увелича контрола и ще се постарая на сайта на министерството да не излизат такива материали, които не са одобрени от мен. Нито аз като министър, нито правителството има намерение да потъпква нравственото и патриотичното възпитание на нашите деца", обяви в Народното събрание, цитирана от агенция "Фокус". Тя посочи, че в последните две седмици усилията й са насочени към това да се повиши качеството на образованието и да се подобри работата в системата. "Ще се стараем да догоним и европейските стандарти", допълни тя.


"Няма да отпадне патриотичният дух в нашата литература. Програмите са само проект, не са обсъждани и няма да бъдат приложени", подчерта министърът. "Ако може да се използва нещо от програмите, то ще бъде обсъждано след приемането на Закона за средно образование. Програмите остават такива, каквито са – това, което се е учило досега", заключи Клисарова.


На предложилите програмата, които предстои да бъдат уволнени, ще се търси и отговорност за загубените 912 хил. лв., с които е финансирано изготвянето на програмата. Тя е част от по-голям европейски проект на обща стойност от 10 млн. лв.


Клисарова каза, че програмите са свалени от сайта на министерството, защото "не са реални и актуални и не са публикувани с разрешението на министъра".


"Вчера бях изключително изненадана и объркана. Излизам от кабинета си и се срещам с много журналисти с едни много жестоки въпроси", разказва впечатленията си министърът. Още вчера тя поискала проверка, за да й се обясни "какво се е случило".


Николай Петев, председател на Съюза на писателите, каза: "Въпросът е кой създава тези предложения? Нашата задача е да покажем този "човек", "българин". Решението е да се подбират хора, които мислят с главата си, а не с някакви тънки поръчки".
Депутатът Ваня Добрева каза, че на нарочно заседание ще бъде обсъдена рамката на духовната криза, в която е изпаднала българската държава.


Вчера Клисарова обясни, че промените са готвени през последната година и половина и че това е станало след обсъждане между преподавателите по литуратура в училищата. Сред аргументите за промяната беше този, че програмите трябва да се актуализират и в тях да влязат произведения, които са интересни на учениците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK