Не са лумпени хора, които демократично протестират, обяви Плевнелиев

Не са лумпени хора, които демократично протестират, обяви Плевнелиев

© Георги КожухаровПризовавам политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, правилата в нея, и към различността на всеки. Не може да обвиняваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичен начин протестират. Това коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев и допълни, че не може да се бявяват за криминално проявени "десетки хиляди българи, които са отвън с децата, кучетата си или с бебетата си".


Всички представители в Консултативният съвет по национална сигурност се обединиха около принципа за това - протестите да минават по мирен и демократичен начин, да се избягват всякакви ексцесии, както да знаем колко е ценен и крехък вече етно-религиозният модел и моделът на толерантност, с който ние толкова много се гордеем, посочи държавният глава.


В отговор на въпрос той допълни, че желанието му да има ново заседание на Консултативния съвет по национална сигурност "много скоро" след консултации с политическите сили. "Не искам отново да бъда свидетел на един непродуктивен и донякъде поставящ рекорд по неефективност Консултативен съвет за национална сигурност и на нарушаване на елементарни принципи в държавата", коментира той, цитиран от пресслужбата си. Държавният глава ще апелира за спазване на правилата, "като минимум отношение към държавността и към институциите." "Оттам нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация", допълни президентът.


"България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците с начина, по който се прави, с визията, с отношението, с характера, дори със смелостта - да бъдеш добър, интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа", анализира Плевнелиев. Държавният глава повтори казаното вчера след заседанието на Консултативния съвет, че се надява хората да бъдат чути и този път политиците да вземат отговорни и ясни и смели решения. "Много е важно политическите лидери да чуват какво казват хората отвън", заяви още държавният глава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK