ГЕРБ поиска Конституционният съд да разпореди отстраняването на Пеевски от парламента (обновена и видео)

ГЕРБ поиска Конституционният съд да разпореди отстраняването на Пеевски от парламента (обновена и видео)

© Красимир ЮскеселиевПарламентарната група на ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане "за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител от ДПС". Искането е подписано от 96 депутати от партията - всички без Александър Ненков, който е син на конституционния съдия Румен Ненков.


ГЕРБ бяха обявили намерението си да се отнесат до Конституционния съд още преди два дни, като мотивът им е, че с подписването на клетвения лист веднага след избирането си Пеевски фактически поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат, депозирана в деловодството същия ден. Така на практика той изпълнява едновременно и двете длъжности.


Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов уточни, че искането на партията се различава от идеята на БСП и ДПС да потърсят тълкувателно решение по случая с Пеевски, тъй като от ГЕРБ настояват за разпореждане на Конституционния съд да се прекратят пълномощията на депутата и да се упълномощи следващият кандидат по листа.
Красимир Ципов допълни, че от партията на Бойко Борисов не са участвали в гласуването за отмяна на решението на парламента, тъй като не смятат, че това е бил законосъобразният начин за освобождаването на Пеевски. Според Закона за ДАНС мандатът на председателя на агенцията се прекратява от Народното събрание след предложение на премиера.


"Много се надяваме управляващото мнозинство да не ни дава повод другата седмица да внасяме ново искан, този път за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на назначения за два часа зам.-министър на вътрешните работи", заяви Ципов.


В сряда премиерът Пламен Орешарски назначи Иван Иванов (БСП) за заместник-вътрешен министър и няколко часа по-късно го уволни, след като в сайтовете "Дневник" и "Капитал" излезе информация, че е бил шеф на клона на СИК в Шумен. Днес в парламента бяха гласувани оставките на депутатите от БСП Павел Маринов и Росен Миланов, които станаха областни управители съответно на Бургас и София - град. За Иван Иванов няма решение. Според Конституцията и Изборния кодекс само министрите, след като са избрани за членове на Министерския съвет, а преди това са били депутати, имат право да се върнат в Народното събрание, припомни днес Ципов и допълни, че очакват Конституционният съд да се произнесе възможно най-бързо, тъй като в миналото е имало подобни случаи."Решението на съда в този случай е със задължителен характер както за Народното събрание, така и за Централната избирателна комисия, в чиито правомощия е произнасянето по въпроса за разпределението на мандатите в Народното събрание", заяви Данаил Кирилов.


Вчера зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев заяви, че актът на Народното събрание от сряда, с който се отменя решението за избирането на Пеевски, е нищожен. Според него парламентът нямал правомощия да отменя свои решения, освен ако те са незаконни. "Такова твърдение няма. Следователно решението, с което се отменя избирането на Пеевски, е нищожно", обясни той пред "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK