Система за наблюдение ще следи българските превозвачи в Турция

Система за наблюдение ще следи българските превозвачи в Турция

© Цветелина Белутова, КапиталОт 20 дни действа наблюдателна система, която следи българските транспортни услуги и превозвачи на турска територия. В допълнение за превозвачите има телефонна линия, за "информация при най-малкото нарушение".


Това са част от мерките на транспортното ни министерство, за да разреши проблемите и дискриминационните практики между българските превозвачи и турската митница, които зачестиха тази пролет. За тях съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в парламента днес.


Откакто действа системата за набюлдения на територията на южната ни съседка са били задържани два български автомобила на една и съща фирма за нарушения на международната регулация СЕМТ. "Единият автомобил е задържан за товар, който е за Австрия, а в СЕМТ разрешителното е имало забрана за Австрия. Вторият проблем е за това, че автомобилът е бил с товар за Мароко и Тунис, които не са членове на СЕМТ, но със съдействие на нашите експерти от "Автомобилна администрация", автомобилите бяха пуснати", обясни министър Папазов. Той коментира, че в двата случая вината е от наша страна и правилно са били спрени. 
"Няма да позволим по никакъв начин да бъде уронван авторитетът на българските превозвачи", коментира Папазов по повод дискриминационните практики от турска страна като цяло и увери, че министерството е преприело много мерки - например е разпратило официални писма до различни турски и международни институции, които имат отношение.


"Запознах се с всички проблеми, които съществуват на турските КПП. Проведохме срещи с всички практически неправителствени организации, които се занимават с автомобилен транспорт. Те поставиха много въпроси. Всички въпроси бяха представени пред турската страна. Единственото неизпълнено за момента е това, че турската страна едностранно прилага ограничения до 550 литра на горивото в нормалните резервоари на товарните автомобили, влизащи на нейна територия", заяви министър Папазов. По думите му това ограничение е редно да отпадне след ратифицирането и влизането в сила на спогодбата, която вече е внесена в Народното събрание.


"Турската страна се съгласи да се проведе смесена българо-турска комисия по международен автомобилен транспорт, която ще се проведе в първите дни на следващия месец, на която да бъде увеличен годишният контингент от еднократни разрешителни. Ние претендираме за 30% увеличение и засега имаме съгласие", обяви още министърът.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Райт (цензуриран)
  Райт (цензуриран)
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Браво! Това са стъпки в правилната посока.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Дано има полза !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Откакто действа системата за набюлдения на територията на южната ни съседка са били задържани два български автомобила на една и съща фирма за нарушения на международната регулация СЕМТ. "Единият автомобил е задържан за товар, който е за Австрия, а в СЕМТ разрешителното е имало забрана за Австрия. Вторият проблем е за това, че автомобилът е бил с товар за Мароко и Тунис, които не са членове на СЕМТ, но със съдействие на нашите експерти от "Автомобилна администрация", автомобилите бяха пуснати", обясни министър Папазов. Той коментира, че в двата случая вината е от наша страна и правилно са били спрени. "

 4. 4 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Единственото неизпълнено за момента е това, че турската страна едностранно прилага ограничения до 550 литра на горивото в нормалните резервоари на товарните автомобили, влизащи на нейна територия", заяви министър Папазов. По думите му това ограничение е редно да отпадне след ратифицирането и влизането в сила на спогодбата, която вече е внесена в Народното събрание."
  Народното събрание ... ОК! То пък едно!!!
  Ама важно е какво ще каже Меджлиса в Турция!!

 5. 5 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Трябва да се следят превозвачите това е добра инициатива.

 6. 6 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 546 Неутрално

  КОГА щЕ СЕ ВКЛючИ СИСТЕМА ЗА СЛЕДЕНЕ НА ТУРСКИТЕ ТИРОВЕ В БЪЛГАРИЯ ОСОБЕНО ПО НАПРАВЛВНИВТО РУСЕ -СВИЛЕНГРАД.
  АМА СИСТЕМАТА ДА НАБЛюДАВА И ЖЪЛТОДРЕШКОВЦИТЕ ОТ АВТОМОБИЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ С ЦЕЛ НАМАЛЯВАНЕ НА РУШВЕТА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK