Орешарски: Избори сега ще усложнят проблемите

Орешарски: Избори сега ще усложнят проблемите

© Анелия НиколоваПремиерът Пламен Орешарски заяви днес, че остава отворен за диалог с всички в България. Бих протегнал ръка към всички, добави той на пресконференция за български журналисти при посещението си в Брюксел, в отговор на въпрос дали би сторил това и към ГЕРБ.


Кабинетът действа в обществен интерес


Министър-председателят е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с когото се срещна по-рано днес, че ще работи по този начин, съобщи БТА. Попитан дали ще участва в следващи срещи с протестиращите у нас, премиерът заяви, че правителството няма да предприема никакви преки действия, а чрез работата си ще се стреми да доказва, че работи по управленската си програма. Не чух в обществото възражения срещу гласуваната програма, ще продължим да работим по нея, заяви Орешарски.
На въпрос, какви мерки биха били подходящи за спиране на напрежението, той отбеляза, че още от началото на мандата е липсвало доверие към правителството и е имало протести. Заявих, че кабинетът ще работи, за да убеди всички български граждани, че действа в обществен интерес. Ще продължим да го правим, добави премиерът. Той посочи, че е поканил на разговори протестиращите, но те са осъзнали, че исканията им са към Народното събрание. Не съм убеден, че избори сега и веднага ще решат много проблеми. Страхувам се, че крият риск да задълбочат проблематиката, заяви Орешарски.


Бъдещите назначения - с допълнителни проверки


Той отново повтори тезата си , изразена преди Консултативния съвет по национална сигурност, че смени всеки, за когото има съмнения, че не отговаря на изискванията за заемане на съответната длъжност - професионални качества и приемлива репутация в обществото. "При прекалено прецизен преглед може лесно да бъдем упрекнати в какво ли не", коментира премиерът. Той уточни, че се налагат допълнителни проверки на висшите чиновници, с установяването на повече подробности от биографията на всеки - данни, които не могат да се съдържат в архивите на МВР.


Попитан за вероятен следващ председател на ДАНС премиерът заяви, че на този етап не е готов с кандидат и че този път няма да бърза. "Оглеждам потенциални кандидатури от състава на ДАНС", уточни Орешарски. По повод назначенията досега и последвалите коментари на Европейската комисия Орешарски заяви, че би било добре България да не бе давала такъв повод. За съжаление седма година от членството в ЕС имаме още открити въпроси в политически и социално-икономически план, и е слаба утеха, че в последните години икономическата рецесия постави в сходна ситуация и други страни в общността, коментира той. Попитан какви действия би предприела България за подобряване на
имиджа си в ЕС, той отговори, че за съжаление от присъединяването си в общността досега нашата държава никога не е имала особено добър образ, какъвто ни се иска да има.


"Отговорността е на цялото общество и на управляващите", коментира той. Възприемам това като обща задача - на президента, премиера, на съдебната система, уточни той.


Премиерът коментира в отговор на въпрос, че публичните решения трябва да бъдат независими от всякакви лобистки влияния, защото това осигурява прекъсването на връзките с олигархията. В отговор на въпроси по темата за състоянието на енергетиката министър-председателят посочи, че предстоят допълнителни анализи, които да покажат дали е добра мярка закриването на Българския енергиен холдинг, или възлагането на нови пълномощия на това държавно дружество. "Не съм убеден, че приватизацията на Националната електрическа компания ще реши текущите проблеми", допълни той.


Приватизацията не е панацея


Попитан за отменената в четвъртък процедура за приватизация на "БДЖ-Товарни превози", премиерът заяви, че приватизацията на естествените монополи (или тяхното концесиониране) е много лесна. По неговите думи извършените досега подобни действия не потвърждават категорични преимущества на този подход.


Орешарски посочи, че развитието на инфраструктурата не следва да бъде разглеждано като самоцел, а като част от действията за развитието на икономиката. Той отбеляза, че много би искал следващият бюджет на ЕС и фондовете да дадат тласък за развитие на българската икономика. Това би решило доста други проблеми в държавата, или поне би било предпоставка. Ако икономиката остане в депресия, това ще бъде възможно най-лошото развитие в средносрочен план, коментира премиерът.


По повод днешната си среща с Барозу премиерът заяви, че е удовлетворен от разговорите. Той е уверил председателя на ЕК, че правителството е решено да работи за стабилизиране на ситуацията и по приоритетите на програмните намерения.


Търси се съдействие от ЕС за усвояване на еврофондовете


Министър-председателят е помолил своя събеседник за съдействие по усвояването на фондовете на ЕС, особено заради напрегнатия график тази година, който поставя като предизвикателство необходимостта от рязко засилване на усвояването. "Тази година трябва да усвоим двойно повече средства спрямо предишни години и опасността да не успеем да се справим е съвсем реална", заяви Орешарски. Той съобщи, че през следващата седмица министрите на транспорта, на регионалното развитие и на околната среда ще бъдат приети от еврокомисаря Йоханес Хаан, за да разговарят за начините за ускоряване на работата. Ще направим широки обществени дебати за определяне на приоритетите за по-ефективно използване на европейските фондове от следващия бюджет. Трудно можем да очакваме рязък икономически подем в следващите години, фондовете са силен фактор, който противодейства на рецесията. Ще работим в тясно сътрудничество със службите на ЕК по всички открити въпроси, заяви Пламен Орешарски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK