Бойко Борисов: Ахмед Доган управлява България

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовОт 20 години Ахмед Доган е човекът, който управлява България.По време на нашето управление, е единственото време, в което той не беше на власт, затова беше ни дал срок, че след една година ще паднем. Успяхме да удържим и паднахме два месеца предсрочно".


Това беше част от изказването на бившия премиер Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Той се срещна с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. По думите му Доган има "други приоритети" и затова двамата не са се виждали от няколко години. Според лидера на ГЕРБ е редно двамата да се срещнат.


В отговор на критиката на Ханес Свобода и на Сергей Станишев, че ГЕРБ не са конструктивна опозиция, Борисов заяви:
"Конструктивна опозиция може да бъде опозиция, която като е първа политическа сила, Станишев да се обади, да поздрави. Като на първа политическа сила да се предложат най-много като брой председатели на комисии, включително и председател на парламента".


Борисов разказа, че е "господин Шулц прекрасно знае, че аз предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от "Атака". Как ще си го обясни поведението им при президента Плевнелиев? Мислите, че не знаят какво са правили на консултативния съвет? Аз съм готов веднага да се върна в парламента, стига Станишев да дойде, да се извини, да каже: "Вижте, това, което допуснахме, да подскачат по банките и ние да си мълчим, това няма да се допуска вече".


Борисов отбеляза, че ГЕРБ е партия на четири години на въпрос дали партиите, управлявали в последните години са създали политически Франкенщайн. "Тези, които 22 години я създаваха, да си берат плодовете на това. Ние тези, които считахме за нужно, не ги вкарахме в листите или ги отстранихме и се надявам, че след грешките, които много ясно се видяха и проличаха вече знаем, че много внимателно трябва да се работи с всеки един детайл", смята още Борисов.


Той отново заяви, че в България "не можахме да се научим, когато някой победи на избори, да бъде поздравен, когато загубиш - да си признаеш загубата, да се държим възпитано, внимателно, да говорим политиците, за да не караме народът да се чуди кой какъв е.


"Освен ругатни, политиците друго не си казват един за друг. Когато "всички са маскари", нищо добро не очаква една държава", каза Борисов. Той посочи, че не е обсъждано това дали ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия. "Ние във Виена на срещата на върха на Европейската народна партия обсъждахме процедурата на конгреса за издигане на кандидат на Европейската народна партия. Предполагам и либералите, и консерваторите и социалистите имат такава процедура. Първо трябва да минат изборите догодина за Европейски парламент и тогава едва да се говори по тези теми", смята още Борисов.


"Да, разбира се, като всеки един гражданин съм разтревожен, че всеки ден десетки хиляди излизат по площадите в България; за безумните назначения, които се правят, но не е нужно, както вчера г-н Орешарски ходи до Брюксел - да му кажат там, че има проблем. Проблемът се вижда всяка вечер", допълни той. 


Според него лидерът на БСП трябва да осъзнае, че тези протести са спонтанни и "всеки, който си помисли, или се опита да яхва подобен протест, ще бъде все едно яхва тигър – ще го свалят и ще го изядат". Попитан докога ще издържи кабинетът Орешарски, Борисов каза: най-малко аз мога да кажа. "На тяхно място отдавна да съм дал оставка, много отдавна".


По думите на Борисов, правителството няма антикризисни програми. "Това - да дадеш еднократно, да похарчиш някакви пари, които все още има в бюджета, без никаква пенсионна реформа, да спреш по-точно пенсионната реформа, да говориш месеци наред за енергетика, а всъщност ти да си източил парите чрез Белене и Цанков камък – това са глупости, които говори. Виждате, че той няма никаква антикризисна мярка. Виждате, че всичко, което предлага, е от август, през ноември, до края на четиригодишния мандат", заяви още бившият премиер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK