Британският принц Едуард се включва в усилията за извеждане на деца от домовете у нас

Ппосланикът на Англия у нас Джонатан Алън и Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" представиха програмата на принц Едуард и съпругата му.

© Анелия Николова

Ппосланикът на Англия у нас Джонатан Алън и Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" представиха програмата на принц Едуард и съпругата му.За пръв път от десет години насам България ще бъде посетена от членове на кралското семество на Великобритания. Принц Едуард и съпругата му Софи ще кацнат днес следобяд и първо ще посетят домакина си - президентът Росен Плевнелиев. Те са тук по негова покана и по повод усилената работа и напредък по деинституционализацията на деца от социалните домове у нас.


Кралското семейство ще посети болница "Св. София" заедно с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, където екипа на болницата заедно с представители на неправителствената организация "За нашите деца" ще обяснят и демонстрират на практика как се осъществява медико-социалната грижа, която подкрепя родителите, когато те са изправени пред дилемата дали да изоставят детето си.


Иванка Шалапатова от "За нашите деца" обясни, че превенцията на изоставяне е една от най-важните дейности, свързани с програмата за деинституционализация. По думите й е далеч по-лесно и изгодно семейството да бъде подкрепено финансово и морално в първите критични месеци след раждането на бебето, отколкото да се допусне изоставянето му. В другия случай детето влиза в институционалната система и в последствие реинтегрирането му в семейството и в обществото е много по-трудно. Тя разказва, че критичният период всъщност трае съвсем кратко, като най-дългият случай, който фондацията е имала, продължил шест месеца. Благодарение на такава подкрепа "За нашите деца" е предотвратила изоставянето на 208 деца в София и Пловдив през 2012 г., 42 от тях с увреждания. 
Като част от усилията за деинституционализация и част от маршрута на принц Едуард в понеделник е първата изградена стая за майката и детето в болница "Св. София". Това е специално помещение за родилките, които мислят дали да оставят детето си, където ще могат да отседнат на спокойствие и да премислят решението си. Там ще им помагат специалисти с индивидуална психологическа подкрепа. Кралското семейство ще се срещне с жена, която е била в тази стая преди три месеца и е решила да задържи детето си, а сега се чувства много щастлива от избора си, разказа Шалапатова.


След болницата фондация "За нашите деца" ще бъде домакин на кралското семейство, а също и на президента, и на кмета на София Йорданка Фандъкова в Центъра за обществена подкрепа "Св. София’’. Там гостите ще се срещнат с деца в приемна грижа и техните приемни родители. В двора на центъра кралските особи ще видят изпълнението на една българска традиция - прощапулник на малкия Сашко, който е със синдром на Даун. Когато се родил лекарите в пловдивска болница посъветвали майка му да го остави, защото "от него човек няма да стане и никога няма да проходи", разказва Шалапатова. И допълва: "Сашко проходи преди две седмици. Не само, че е човек, а е прекрасен човек".


Шалапатова е категорична, че ролята на неправителствения сектор в процеса на деинституционализацията е съществена. За децата спасени от изоставяне през миналата година щяха да са необходими четири нови социални дома, дава пример тя.


Визитата на кралските особи продължава на две локации. Принц Едуард ще присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург в Природозащитния информационен център "Витоша". По същото време принцеса Софи ще бъде на посещение в Южния парк в столицата на детската площадка "Азбукари" за игра и обучение, адаптирана и за деца с увреждания.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "... Те са тук...по повод усилената работа и напредък по деинституционализацията на деца от социалните домове у нас..."

  Ха, ше ги взимат в кралският двор ли?

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Едно не мога да разбера защо такива хора изобщо правят деца, а после се колябаят каво да ги правят .... Ако това изобщо са човеци ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#2:"Нефертити"]Едно не мога да разбера защо такива хора изобщо правят деца[/quote]

  Ми това си е първосигнален инстинкт... и амебите се размножават без да му мислят...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Баси и аристокрацията, след като освен принц Едуард имат и лорд Евгени Минчев !!!
  Я да си върви обратно и да се загрижи за гетата в Лондо !

 5. 5 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Идеите изграждат живота. Първо е идеята, после осъществяването. Това че паразитната класа на "аристокрацията" се заявява и укрепва статуса си на "висша класа" не е лошо, може и да е полезно, хората се впечатляват от титли.Но по същество точно тази идея изисква много голям психически и чисто материален ресурс. Шест месеца помощ, добре, но после идва голямото изпитание за родителя. Цифрите говорят за успех и дано този успех се удвои и утрои.

 6. 6 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Ми сигурно са се загрижили за "бездетните" гей- и лесбо-двойки!

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#6] от "windok":

  Това е един друг сериозен проблем, преднмет на отделна дискусия.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 635 Неутрално

  - президентът Росен Плевнелиев. Те са тук по негова покана и по повод усилената работа и напредък по деинституционализацията на деца от социалните домове у нас.
  =======================
  Росен да си извади от офшорката дебелия комисион дето ще даде на тези скучaeщи тюфлеци от данъците ни за разходките им. Писна ми от сапунки ''мисия лондон''.

 9. 9 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Никой от предишните "коментатори" не казва нищо по същество.
  Става въпрос за една от най-сериозните язви на обществото ни - домовете за деца. Доказани места, където едно невинно създание става социопат.

  Всяко усилие в посока на премахването им е похвално!
  Всяка подигравка с усилията - простотия ...

 10. 10 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 397 Неутрално

  България:

  1-ва серия. "Мисия Лондон"
  2-ра серия. "Мисия София "

 11. 11 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Весело  [quote#2:"Нефертити"]Едно не мога да разбера защо такива хора изобщо правят деца, а после се колябаят каво да ги правят .... Ако това изобщо са човеци ...[/quote]

  Харесват технологията !

 12. 12 Профил на vento
  vento
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#11] от "sisiliya6":

  Ха-ха-ха ...

 13. 13 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  кралски особи от англия на крака да дойдат да кажат как се полагат грижи за деца... упадъкът на българина е тотален и жалък

  veni vidi fugi
 14. 14 Профил на Kelly
  Kelly
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В UK много рядко родителите институционализират деца с проблеми, и си ги гледат вкъщи, ако състоянието на дедето позволява това. Предполагат това се дължи от части и на социалната политика в страната...

  Just Kelly
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#1] от "Γαλλα":
  Ха, ше ги взимат в кралският двор ли? "

  -Ще си поиграят на принцове и принцеси.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#5] от "petrana6":
  Цифрите говорят за успех и дано този успех се удвои и утрои"

  -А дано,ама надали!Вярно е,че повече деца остават в семействата,но и представа си нямате какво бреме е това,защото държавата оттам-нататък престава да помага.

 17. 17 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мда, след узаконяването на гей-браковете ще трябва и внос на дечурлига..

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 18. 18 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  „Иванка Шалапатова от "За нашите деца" обясни, че превенцията на изоставяне е една от най-важните дейности, свързани с програмата за деинституционализация. По думите й е далеч по-лесно и изгодно семейството да бъде подкрепено финансово и морално в първите критични месеци след раждането на бебето, отколкото да се допусне изоставянето му.“-ИДЕЯТА за подкрепа на родители, в името на това да не изоставят детето си, заслужава вниманието и на държавата. Би могло да се помисли за специални програми за намиране на работа на самотни родители, образование и квалификация на малолетни майки( за съжаление малолетното майчинство вече не се среща само сред малцинствата), юридическа защита и психологическа подкрепа за родителя и детето. Превенцията на изоставяне заслужава законодателни промени, тъй като засяга хора в риск.
  Проблемът се състои в това как да бъде възстановено или отново създадено ДОВЕРИЕ към понятието ИНСТИТУЦИЯ?
  Как да се свързват НАВРЕМЕ с авторитетни институции, родители, засегнати от изключително трудна дилема: Да оставят в дом или да вземат детето си в къщи?
  Ще бъде ли НАИСТИНА институцията на страната на родителя и детето?

 19. 19 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От една страна, НПО също е институция с отговорности, а от друга НПО и ДЪРЖАВАТА трябва да намерят начин да работят ПЪЛНОЦЕННО заедно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK