Шефът на здравната каса вероятно ще бъде сменен

Пламен Цеков

© Красимир Юскеселиев

Пламен ЦековДиректорът на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков вероятно ще бъде сменен, заяви пред държавното радио Нигяр Джафер, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Тя посочи, че преди това Цеков ще трябва да отговори на някои въпроси. Сред тях е и този за неразплатените суми и дълговете на общинските и университетските болници, които са близо 400 млн. лв.


"Липсата на единна информационна система води до огромни пробойни при харченето на парите на здравната каса", посочи още Джафер. Според нея вече България е на път да обяви приз за здравен министър и за шеф на касата, които успеят да се справят с фундаменталните проблеми в сектора. По думите на Джафер мерките, взети от правителството на ГЕРБ за сваляне цените на лекарствата, са довели до обратния ефект. Според нея въвеждането на по-голям списък страни, с които се сравняват цените на основни лекарства, не е довело до поевтиняването им и даже и сега тези, които частично се плащат от здравната каса, са по-скъпи за крайния потребител, отколкото в страните, с които се сравняват.


Цените на лекарствата в България са най-ниски в Европа, макар че са високи спрямо стандарта на живот у нас, коментира и Огнян Донев в ефира на радиото. Той каза, че България е станала основен източник за покупка на лекарства и продажбата им навън (защото у нас цените силно са паднали), което е довело до дефицита на 150 лекарства в момента, тъй като производителите им предпочитат да ги продават на по-високи цени на чуждите пазари. Това потвърди и Джафер.


За себе си Донев също каза, че компанията му се преориентира навън и така финансовите й резултати не се формират от вътрешния пазар, но произвежда нужните лекарства и за българския пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK