МВР разби схема за фиктивни сделки с месо, ощетили бюджета с над 1 млн. лв.

МВР разби схема за фиктивни сделки с месо, ощетили бюджета с над 1 млн. лв.

© Георги КожухаровГлавна дирекция "Национална полиция" и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо, от които са произлезли щети за бюджета за около 1 млн. лв., съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, цитиран от агенция "Фокус". Задържани за 72 часа са трима души от София, за които има информация, че са в основата на организацията на престъпната схема.


По думите му сумата може да се окаже и по-голяма.
"Неприятното е, че тези схеми не само нанасят щети на бюджета, но те вредят сериозно и на нормалното функциониране на пазарните условия в страната. Реално по този начин се нанасят удари на българските производители и на българската икономика, защото аналогични схеми се наблюдават и в други отрасли от родното стопанство", заяви Лазаров.


Според него акцията е показателна, че МВР продължава да работи въпреки сложната обстановка в София.
Лазаров смята, че разбитата ДДС схема е потвърждение, че въпреки големия човешки ресурс, който е съсредоточен в опазване и гарантиране на гражданския мир, полицията продължава активно да работи и по разкриването и предотвратяването на тежките престъпления срещу държавата. 


Според Лазаров единственият механизъм за подобряване на резултатите при противодействието на организираната престъпност е планиране и провеждане на операциите под ръководството и надзора на прокуратурата и в прилагане на институционалния модел на взаимодействие между МВР, ДАНС, НАП и Агенция "Митници".


Той обяви, че още миналата седмица е имало среща с директорите на главните дирекции в министерството и на ръководствата на НАП и на Агенция "Митници". На него са били планирани мерки за целенасочени съвместни действия за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпленията срещу финансовата система на държавата", обясни главен комисар Светлозар Лазаров.


Според него опасенията, че в преходния период след приемането на последните промени в Закона за ДАНС работата на служителите от бившата ГДБОП срещу тежката престъпност в страната ще бъде затруднена, не са оправдани и успешната операция е доказателство за това. "Дори са намерени законовите механизми борбата с организираната престъпност не само да не бъде блокирана, но и да повиши своя интензитет", смята още Лазаров.


Преди две седмици парламентът прие набързо промените в Закона за ДАНС, с които се предвижда вливането на ГДБОП в агенцията. За реалното случване на сливането обаче е необходимо служителите от ГДБОП  да отговарят на специфични изисквания, които ще бъдат уредени в наредба, изготвена от председателя на агенцията. В момента службата има само изпълняващ длъжността шеф след скандала с избирането на Делян Пеевски.


Според събраните данни от 2011 г. до момента на територията на страната била организирана и експлоатирана схема за неправомерно приспадане на ДДС. Дружества със значителни задължения към бюджета реализирали вътрешнообщностни доставки на пилешко месо от Полша и Румъния. Стоката продавали на крайните клиенти на занижени цени. Междувременно отчитали покупки от дружества от типа липсващ търговец и/или бушон.


Фирмите бушони се оказвали собственост на хора с нисък социален статус. Крайният резултат от схемата с фиктивни сделки бил избягване на плащането в пълен размер на дължимите данъци (ДДС и корпоративен данък).


В хода на реализацията са проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на 15 адреса на територията на София, Варна и Търговище. Претърсени са офиси, жилища, складове, производствени помещения и автомобили. Иззети са множество документи, компютърна информация, флашпамети и други веществени доказателства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK