Съдът отложи дело заради адвокат, защитаващ едновременно подсъдим и потърпевш

Христо Байков

© Юлия Лазарова

Христо БайковСофийският градски съд отложи за 18 септември делото срещу сочения за крупен играч на пазара на наркотици в София Христо Байков за побой и грабеж над Илиян Станев. Причината за отлагането беше, че двамата са защитавани едновременно от един и същ адвокат – Любен Личев. Христо Байков е обвиняем заедно с Георги Пенев и Димитър Николов.


До отлагане на делото се стигна след като адвокатът на Христо Байков - Тезгюл Лютвиева, каза, че Любен Личев е бил назначен за служебен адвокат на Байков в етапа на досъдебното производство. Едновременно с това в момента Личев защитава пострадалия Илиян Кралев. Пред председателя на съдебния състав – съдия Николай Младенов, обвиняемият Христо Байков отрече да познава адвокат Любен Личев. Пострадалият Илиян Кралев отрече да е знаел, че неговият адвокат защитава и подсъдимия Христо Байков.


"Адвокатът не е имал право да поеме защитата на пострадалия, защото е защитавал Христо Байков", каза съдия Младенов, според когото няма допуснато съществено нарушение на досъдебното производство. Съдът отстрани адвокат Любен Личев в качеството му на защитник на пострадалия Кралев, който ще трябва да си намери нов адвокат.
След края на съдебното заседание Илиян Кралев отказа да отговори на медиите, дали е знаел, че неговият адвокат е защитавал и Христо Байков.


Според представените днес документи обвинението на Христо Байков е повдигнато на 19 октомври 2010г., а постановлението на прокуратурата е подписано от адвокат Любен Личев. Байков е задържан на 4-ти януари 2011г. В разпита си като обвиняем и при предявяването на обвиненията му, той е бил защитаван от друг адвокат – Виктор Попов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK