Главният прокурор поиска имунитета на Цветанов по още едно дело, възпрепятствал подслушване (обновена)

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановГлавният прокурор Сотир Цацарор е поискал имунитета на Цветан Цветанов по още едно дело. Фактите са установени по време на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров.


Според наблюдаващите прокурор Цветанов е извършил престъпление по чл. 288 от Наказателния кодекс - длъжностно престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателно преследване


Ето съобщението на прокуратурата:
"По делото е установено следното: При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (в периода от 26.08.2009 г. до 18.09.2009 г.) са предоставени на органа по чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК – министъра на вътрешните работи. Именно той съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.


С оглед събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица."Досъдебното производство за подкуп срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров беше образувано на 19-ти април 2013г., след като дни преди това анонимен източник, представящ се за дългогодишен служител на службите, изпрати документи до медиите и прокуратурата. Според документите Флоров е разработван от службите заради съмнения за връзки с организираната престъпност.


След образуването на досъдебно производство, Флоров беше временно отстранен от длъжност, а на 23 май сам напусна системата на МВР.

Орлин Тодоров - бивш директор на РЗБОП Велико Търново


Бившият директор на районното звено на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров беше задържан с прокурорско постановление през март 2011г. с обвинение за разгласяване на държавна тайна. През октомври 2012г. започна дело срещу Тодоров за разгласяване на държавна тайна и злоупотреби със служебно положение, а според обвинението той е давал информация на бизнесмена Петър Христов, за хода на разследвания, сред които "Килърите" и "Фалшификаторите".


42-годишният Тодоров е в системата на МВР от 1991 г. Бил е началник на ведомствената охрана на "Захарни Заводи - Горна Оряховица" и е работил в криминалния отдел на районното полицейско управление в града. От март 2010 г. е назначен за началник на териториалното звено БОП във Велико Търново.


Орлин Тодоров е участвал в разследването срещу директора на болницата в Горна Оряховица доктор Миролюб Кожухаров и кмета на града- Йордан Михтиев, по което са били направени записи, които станаха известни като "записите за "бебето във фризера".


През 2010г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прочете в народното събрание стенограми от записаните разговори. Тогава прокуратурата заключи, че законът не е бил нарушен, защото изнесената от Цветанов информация е била от национален интерес. На 20 април тази година главният прокурар Сотир Цацаров каза, че разследването срещу Цветан Цветанов по казуса е възобновено.


Обвинението за бездействие срещу Цветан Цветанов


От средата на месец юни Цветан Цветанов е обвиняем по дело за бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Обвинението срещу него беше резултат от проверката за нерегламентирано подслушване в МВР.


По това обвинение бившият вътрешен министър се отказа доброволно от имунитета си, а прокуратурата поднови досъдебното производство по случая. В началото на май прокуратурата съобщи, че има достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър е извършил престъпление и съзнателно е допуснал нарушението на процедурите при прилагане на СРС в Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО). Заради имунитета му на кандидат-депутат тогава обаче, обвинения не можеха да му бъдат повдигнати.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK