Протестите - ден 13-ти (хронология)

Протестите - ден 13-ти (хронология)

© Анелия НиколоваС концерти започна днешният 13-ти ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски. 


На сцената пред Министерския съвет пяха Милена, Васко Кръпката, Кирил Маричков Предавахме на живо какво се случва на протеста благодарение на блогъра Иво Божков.

Традиционният вече #ДАНСwithme днес отново започна след 18.30 ч. от началната си точка площад "Независимост" пред Министерски съвет и продължи по маршрута - парламента - "Орлов мост" - НДК - партийните централи и отново "Орлов мост". 

Междувременно пред НДК се състоя контрапротест в подкрепа на кабинета, чиито привърженици смятат, че заслужава да получи още време.  

Екипите на "Дневник" отново следят на живо какво се случва "на жълтите павета". 

22.02 Протестиращите се върнаха на "Орлов мост, където протестът продължава под формата на разговори и срещи с приятели. МВР съобщи, че към 19.30 часа около 4000 души са се включили в протестното шествие в София в района пред сградата на Министреския съвет.  Няма данни за инциденти, не са регистрирани нарушения на реда. Полицията продължава да се грижи за сигурността по време на протестните прояви.


21.45. Протестът отново е на площад "Независимост" и продължава към Народното събрание. Броят на участниците почти не е намалял, а колоната е дълга близо километър. Хората викат "Оставка". Между протестиращите по двойки се движат полицаи. 
Протестите - ден 13-ти (хронология)

© Анна Христова


Десетина привърженици на движението "Свобода", са забелязани на бул. "Витоша", ескортирани от моторизиран полицай. Те носеха знамена надвижението и пееха на мегафон "Ти закъсняваш понякога, истино". 


21.33. Протестиращи се размесиха с коли на бул. "Евлоги Георгиев". Няколко шофьори решиха, че могат да се влеят в протеста с возилата си, вероятно за да скъсят част от маршрута си, и преминаха с пешеходна скорост по булеварда между ул. "Граф Игнатиев" и "Фритьоф Нансен" . Почти пред НДК обаче част от пешеходците, които бяха малобройни в края на шествието, възнегодуваха и принудиха няколко коли да се отбият в последната пресечка.

21.31. За около двайсет минути протестиращите преминаха покрай партийните централи на БСП и ДПС с викове "Оставка" и скандиране "Мафия". Днес знамената са повече от плакатите, а темата на разговорите на шествието са предимно догадки кога управляващите ще подадат оставка - днес или утре.  "Можем само заедно да премахнем робството" призовава плакат. На ъгъла на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" мъж отвори широко прозорците на апартамента си и озвучи шествието с възрожденски песни.


Днес МВР не дава информация за броя на протестиращите, но според очевидци те са повече от вчера. Настроението е приповдигнато.


21.11 "Усещате ли студения полъх? Задава се буря" - плакат на шествието по бул. "Витоша"


21.00 Част от протестиращите вече са пред централата на ГЕРБ, която е обградена с кордон от петдесетина полицаи. Чуват се викове "Мафия" и "Оставка" и дюдюкане. 


Председателят на парламента Михаил Миков пък призова днес медиите, особено обществените, да отразяват протестите спокойно и обективно.

© Велислава Попова

Председателят на парламента Михаил Миков пък призова днес медиите, особено обществените, да отразяват протестите спокойно и обективно.


20.57. Милена Славова изпя "Омръзна ми да светя като крушка", "Истина", "Машина за месо". Публиката е в еуфория. В паузите призовава за оставка. На Орлов мост се играе хоро. 


20.48. Челото на колоната вече е пред НДК. Част от участниците в днешното шествие останаха на Орлов мост, където по традиция това време на деня  се посвещава на разговори, забавления с децата и спортни игри. Пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" също име сцена. Вчера тук изиграха етюди членове на студентската трупа "Алма Алтер". Днес студентите пеят български песни. 


Протестите - ден 13-ти (хронология)

© Велислава Попова


20.36. Първите редици на протестиращите вече са на Орлов мост, където една група също е донесла музикална уредба. 


20.20 По-голяма част от протестиращите тръгнаха към Орлов мост. Неколкостотин души останаха обаче до края на концерта и слушат изпълнения на кавъри на популярни рок групи.  Скандиранията "Оставка" продължават между песните. Васко Кръпката също изпя няколко песни, между които емблематичната "Нека бъде светлина".


Милена Славова.

© Велислава Попова

Милена Славова.


19.58. Васко Кръпката пред "Дневник" - Има много общи неща между протестите през 90-те и сега - красиво е, тази енергия живее в тях ,бунтуват се. Но тогава ни мразеха колите, рейсовете, милиционерите, сега те са с нас." 


19.47. Първите протестиращи потеглят към Народното събрание. На сцената излиза Милена Славова. Почти всички остават на концерта, наслаждават се на музиката и викат "Оставка". 


Ларгото тази вечер.

© Велислава Попова

Ларгото тази вечер.


19.43. Васко Кръпката излезе на сцената и с барабаните задава ритъм на виковете "Оставка" .


19.39. Обявеният за 18.30 ч концерт все още не е започнал. До фонтана пред президентството е поставено пиано с надпис: "Отсвирете ги". Участници в протеста се включват с клавирни изпълнения. 


Артистът Теодор Елмазов, който заедно с колегите си стои край фонтана, коментира пред "Дневник" " Този протест трябва да има по-конкретни действия,това правителство не може да се свали с молби. Присъстват актьорите Явор Бахаров, Христо Мутафчиев, Валентин Танев, Луиза Григорова. 


Актьорът Ивайло Захариев

© Велислава Попова

Актьорът Ивайло Захариев19.34. Трийсетина младежи се появиха на площада пред Министерския съвет, носейки освен българския национален флаг и черно-бели знамена с надпис "Движение Свобода".  Един от групата размаха плакат "Даваме 100 дни на кабинета "Орешарски". Те бяха посрещнати от протестиращите с възгласи "Не сте за тук", "Довиждане" и "Колко ви плащат". Един от младежите отговори с контравъпрос: "А на вас колко ви плащат?" Полицията отведе групата за проверка на документите, а това беше посрещнато с ръкопляскания.


19.20. Трийсетина души са останали на алтернативната проява пред НДК в подкрепа на правителството. Охраняващите полицаи вече са повече от останалите по-дълго на мястото на контрапротеста. Участниците и в двете прояви коментират, че не биха желали да се стигне до сблъсъци. "Каним всички мислещи безплатно! Да се присъединят към нас, да изразят мнение. Не раздаваме пари и не събираме членски внос. Ние мислим за България" е един от плакатите. 


Контрапротестът пред НДК

© Георги Кожухаров

Контрапротестът пред НДК


19.12.  В Бургас има едва петдесетина души пред общината. Чуват се умерени скандирания "Оставка!", "Мафия" и "Червени боклуци" и освирквания. Отделни хора се изказват на високоговорител. Янаки Ганчев, представил се като един от лидерите на протестите на "Орлов мост", говори за нов изборен кодекс.

19.09. Петнайстина момчета бяха отделени от полицията за проверка пред Министерския съвет. Други десетина протестиращи и днес са на протеста, облечени като затворници. Те носят табелки с надписи Mr Offshore, "Частен авиоотряд 28" и "Цветан Цветанов". По думите им правителството трябва да подаде оставка, но самите те не виждат кой ще дойде на тяхно място. Изказват мнение, че повече млади хора трябва да влязат в управлението. 


Контрапротестът пред НДК

© Георги Кожухаров

Контрапротестът пред НДК


19.04. Контрапротестът пред НДК е по-рехав. Пикът му е бил  около 18.30 ч., за да се размине и по време с основното шествие на протестиращите. Младеж носи плакат "Не искам 1997 г. да се повтори, искам Борисов и Цветанов в затвора". Проявата се охранява от полицията. 


18.47. Три-четири хиляди души са се събрали и днес пред сградата на Министерския съвет с искания за оставка на кабинета "Орешарски". Малката сцена, на която всеки момент ще започне рок концертът, вече е готова. Музикантите са предоставили техниката безплатно. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK