Блиц проучване: протестът проявява постоянство

Деян Кюранов

© Цветелина Николаева, Капитал

Деян КюрановСигурно пак ще бъдем излъгани, но трябва да сме тук! - така отговорил на въпроса как оценява цялата ситуация в страната един от интервюираните за блиц проучване на протестиращите. Екип, ръководен от Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии, е направил изследване в София, Варна, Пловдив и Благоевград по метода анонимно стандартизирано интервю лице в лице на 21 юни. Целият екип свърши работата безвъзмездно, pro bono publiсо, подчертава Кюранов.


Отговорите на интервюираните показват, че протестиращите са склонни да проявят постоянство и едва ли ще оправдаят надеждите, че ще им писне и ще си ходят, отбелязва Кюранов. Към три четвърти са отговорили, че трябва да продължат да протестират докато не се промени системата, две трети - докато не падне правителството, пак две трети - докато не изгоним комунистите.


Участващите в протестите срещу правителството не одобряват и четирите парламентарни партии. Неодобрението е еднакво и много високо – над 90% - за БСП, ДПС и "Атака", а одобрението – пренебрежимо малко (между 1 и 3 %). За ГЕРБ, обаче, неодобрението е малко по-ниско – някъде над 80%, а одобрението – забележимо, макар и неголямо - около 12%. (Одобрение + неодобрение не правят 100%, защото някои респонденти са избрали "безразличен/безразлична съм", отбелязват от екипа.)
За да провери доколко е разпространен националистическият възглед, Деян Кюранов е включил специален въпрос. "Получи се значещ и интересен резултат: в този столичен и до голяма степен "интелигентски" протест, малко над една трета от хората не одобряват ДПС, защото те били турци, а дали зад тях стоят групировки – както, по тяхно мнение, зад "българските" партии, слабо ги интересува.", коментира анализаторът. И допълва: "Бях учуден от учудването на хората, с които вече споделих тези данни. Очевидно, симпатичният софийски протест им се е привиждал като симпатичен във всичко. Във всичко – не е."


Изследването потвърждава впечатленията от протестиращите: повечето са в най-активната възраст - хората от 18 до 45 години са над три пъти повече от останалите, наполовина са висшисти, наполовина висшисти, икономически се самопреценяват като живеещи не зле - под 10% от хората казват, че не свързват двата края, докато две трети "свързват двата края", а пък една четвърт казват "живея добре".


На въпроса как бихте гласували, ако изборите бяха утре се получава разпределение, близко до резултатите от последните избори. Това че някои се готвят да пуснат бюлетина за БСП или ГЕРБ, въпреки че изказват неодобрението си към тях, показва сработването на прагматичното "Ами за кого да гласувам?? Де го свястното?!", отбелязва Деян Кюранов. Мнозинството от демонстрантите декларира, че няма да гласува за никоя от четирите парламентарни партии, а повече от половината - че няма да гласуват.


Пълния текст четете в утрешния брой на "Капитал daily"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK