Мая Манолова: Протестът вчера не беше спонтанен

Вчера Мая Манолова излезе от парламента, за да се срещне с протестиращи

© Георги Кожухаров

Вчера Мая Манолова излезе от парламента, за да се срещне с протестиращи"Протестът около Народното събрание не беше спонтанен. Това беше организирано и мисля, че самите протестиращи, които излизат всяка вечер, не печелят от едно подобно изкривяване", заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) в кулоарите на Народното събрание.


След като няколкостотин души вчера "пиха кафе" пред парламента, стотина останаха около сградата, като попречиха на депутатите да излязат от нея. Те тичаха от вход на вход и освиркваха напускащите народни представители, които полицията извеждаше на групи по четирима. Днес акцията се повтори, а 50-ина души все още протестират пред централния вход на Народното събрание.


"Това, което видяхме вчера около парламента, не е лицето на протеста, който виждаме всяка вечер. Това не е протестът на симпатичните, усмихнати хора, които са излезли навън с децата си и които имат своите основания да протестират", каза Манолова и допълни, че вчера не видяла "усмихнати лица".
"Вчера хората около парламента не желаеха разговор. Те искаха да унизят народните представители. Не всеки е заслужил да бъде замерян с яйца, с домати, да бъде обиждан, руган и прочие", добави тя.
Манолова коментира и декларацията, с която вчера неправителствени организации отказаха да участват в консултациите по изготвяне на изборен кодекс до оставка на правителството и нови избори. Тя каза, че е, "меко казано, изненадана от опита да бъдат поставяни ултиматуми пред Народното събрание" и че нямало да работи под натиск.


"Искам да попитам тези иначе правозащитни организации смятат ли, че с едни недемократични средства може да се преследва демократична цел? Смятат ли, че това е начинът за разграждане на системата", попита тя и изтъкна, че промяната на политическия модел трябвало да се случва с индивидуалното участие на всеки гражданин.


"Аз си задавам и един друг въпрос – какво промени тяхното мнение буквално за 24 часа? Ние се видяхме предишния ден. Има едно нещо, което се случи, и това е протестът на тези 200 – 500 души около парламента. Това ли ги уплаши, тези хора, които ругаеха парламента, ли промениха тяхното мнение", продължи Манолова и допълни, че не иска да влиза във "въпросителни за други възможни сценарии".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK