На агората на протеста

От тринадесетия ден на протестите срещи кабинета ''Орешарски'', на Орлов мост в София

© Красимир Юскеселиев

От тринадесетия ден на протестите срещи кабинета ''Орешарски'', на Орлов мост в СофияОрлов мост ден след ден служи като агора на протестиращите в София. В късните часове на сряда, 13-тия ден на антиправителствени демонстрации, се оформят две големи групи - на младите и на по-възрастните, и няколко по-малки.


Тук, в кръга на по-възрастните, най-често се говори за политика, за това какво трябва да се промени, защо не искат една или друга партия. Хора, събрали се около разговарящите, предполагат: те са от февруарските протести. Тази група си има дневен ред, думата се взима с вдигане на ръка. Участниците държат на реда, да се изслушват и да не се шушука, докато някой прави изказване.


Протестиращ от тази "февруарска" група определя поведението на политиците като "садистично". Не може да гледаш как другите страдат и да не правиш нищо, казва той. В него останало усещането, че управляващите се наслаждават на нищетата на българина.
И младите от другия кръг се интересуват от политиката. По свой начин. Танците не пречат на обсъждането как и кога правителството може да падне. Коментират се и събитията от деня: опитът за разговор на Мая Манолова с протестиращите, замерянето на парламента с домати.


Някои разказват спомените на своите родители от протестите през 90-та година. Момиче, собственик на фирма за рекламен дизайн, изразява съжалението си, че са се върнали годините, в които е била на раменете на баща си на митингите.


Общото за двата кръга на различните поколения е нежеланието управляващите сега партии да продължат да управляват. Каква е алтернативата? Отговорът се намира трудно или изобщо не се намира. Някои заговарят за реформаторско дясно, други казват, че биха избрали ГЕРБ пред останалите, трети подчертават, че не искат да виждат нито една от сегашните политически сили.


Младо момиче раздава листчета на протестиращите: "Да помислим конструктивно, да потърсим общото между нас: Кое ни обединява? Ако желаете да споделите вашия отговор на този въпрос, може да го напишете на гърба на това листче и да го пуснете в някоя от кутиите на Орлов мост с надпис "Кое ни обединява". Резултатите ще бъдат публикувани в групата във Фейсбук ДАНСwithme.


Търси отговор на Кое ни обединява?, защото, както казва: Много хора се опитват да разединят протеста и ние не трябва да им го позволим.

На агората на протеста

© Красимир Юскеселиев

На агората на протеста


Хората, които протестират, но не остават на агората, се вълнуват от същите неща и също са решени да продължат да излизат на улицата.


Повечето от тях отговарят, че са навън всяка вечер или когато могат. Студент по право от Пловдив каза, че е дошъл специално в София, но ще продължи да демонстрира в своя град. Причината, поради която е тук и ще продължи в Пловдив, е, че правителството върши безобразия без притеснения. 


Свещеник на около 40 години е в шествието, защото: "След като има агенти на ДС по високите етажи, нещата не стоят на морална основа. Те са възпитани да работят на тъмно, скрито. В Евангелието се казва: Няма нищо, което да остане скрито. Всичко ще излезе наяве." Допълва, че свещениците подкрепят протеста морално.


Безработната жена недоволства, че въпреки редовното й участие, въпреки че с мъжа й правят подписки, промяна не настъпва. Други обаче мислят, че промяна има. Студентът от Пловдив намира, че: "Управниците изглеждат притеснени. Не са очаквали подобна реакция. Мислеха си, че ще управляват няколко месеца, а сега усещат, че това не е така." Свещеникът отбелязва, че са отменили решение на Народното събрание за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, млада жена - търговец - че хората са постоянни.


Протестът дава различни неща на участниците в него. На безработната - надежда, на студента по право - повече усмивки, на преподавателка по японистика - крехка убеденост, че в близката една година няма да й се наложи да си търси работа навън, на жената - търговец - усещане за сила, за нея градът пулсира, сърцата на хората пулсират. За свещеника е удовлетворението: "Не мислех, че ще видя толкова много нови и млади хора. Младите не са меркантилни. Ражда се ново поколение."


Спекулациите, че недоволството е дирижирано, протестиращите посрещат с "лъжи" /свещеникът/, "политическите партии се опитват да привлекат настроенията, да се идентифицират с настроенията, но номерът им не минава. Хората са непредубедени" /пловдивчанинът/. Студентът по право обобщава: "Няма как и кой да го дирижира. Всеки, който дойде тук, ще го види. Ние сами си се дирижираме кога да дойдем."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK