Бюлетините от Костинброд били годни, но нямало доказателства за каква цел са щели да се употребят (видео)

Бюлетините от Костинброд  били годни, но нямало доказателства за каква цел са щели да се употребят (видео)

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки огромната работа, извършена по разследването на бюлетините от печатницата в Костинброд, продължава да остава нерешен въпросът дали прокуратурата ще може да повдигне обвинения на конкретни длъжностни лица. Големият проблем е, че и сега, както в началото на разследването, виси без потвърждение по смисъла на НПК въпросът за каква цел са щели да бъдат употребени отпечатаните извън плана бюлетини.


Това се разбра на пресконференцията, която даде зам. главният прокурор Борислав Сарафов съвместно с изпълняващия длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев и с изпълняващия длъжността директор на СДПОП (това е бившата ГДБОП, която е вече част от ДАНС и се нарича Специализирана дирекция за противодействие на организираната престъпност). 


Окончателното преброяване показва, че в печатницата в Костинброд са  намерени общо 475 417 бюлетини над планирания брой, от тях напълно годни за употреба били 351 075,  с лош печат - 59 256, а скъсани и напълно негодни (технологичен брак)  - само 62 420. Годните бюлетини били разпределени по райони,  за чужбина били отделени 40 хиляди. На нито една бюлетина нямало поставени знак за гласуване за определена партия.
Новината за откритите в печатницата в Костинброд бюлетини, готови за експедиция, взриви ефира ден преди изборите и даде на ГЕРБ основания да коментират, че операцията е използвана за манипулиране на общественото мнение в деня за размисъл.


Сега, месец и половина след разкриването на внушителния брой бюлетини над планирания, все още не може да се каже дали ще има повдигнати обвинения. Не е готово експертното заключение за паметта на компютъра, въз основа на която е направено заданието на печатарската машина, обясни Сарафов. От това зависело дали ще има обвинения. Не искаме да бъдем упреквани, че повдигаме обвинения в началото на досъдебното производство, мотивира се зам. главният прокурор.


На първата голяма пресконференция за бюлетините на 13 май главнитя прокурор Сотир Цацаров обясни невъзможността да бъде проследено за каква цел ще се употребят бюлетините с това, че телевизия ТВ7 е изнесла информацията за операцията. Така се попречило на евентуалните оперативни действия, които е можело да се проведат.


"Не мислете, че главният прокурор или неговите заместници решават всяко едно дело в страната, продължи Сарафов, освобождавайки върховното ръководство от отговорността по въпроса дали ще има обвинения . Всъщност ние изобщо не решаваме дела, решението по всяко дело  се взема от наблюдаващия прокурор, противното би било намеса, ние само обобщаваме и представяме резултатите и решенията, които не взема главният прокурор или аз като негов заместник." Така обясни Сарафов реда в прокурорската институция, известна със своята строга централизация.


"Ако не се намерят свидетели, че е готвена манипулация на вота с тези бюлетини, ние няма да търсим лъжесвидетели само за да повдигнем обвинения, каза изненадващо Сарафов. От отговорите му на многобройните въпроси се разбра, че прокуратурата няма нито преки, нито косвени доказателства за каква цел са щели да бъдат използвани намерените бюлетини и че не е склонна да се опре само "на логическите разсъждения", както зам.-градският прокурор на София Роман Василев нарече въпросите "защо една печатница ще влиза в харчове да отпечатва такова голямо количество бюлетини извън необходимото, ако е липсвала цел те да бъдат използвани".
Иначе наистина е извършена мащабна процесуално-следствена работа. Разпитани са 28 свидетели, направени са 3 претърсванияа и изземвания, 29 огледа на веществени доказателства, 4 технически експертизи.


МВР и ДАНС с първи съвместен резултат: разбита група за наркотрафик


На две бензиностанции на бул. "Цариградско шосе" в София са заловени 35 кг амфетамин, задържани са петима души. Операцията е съвместен успех на ДАНС, конкретно на СДПОП  и столичната полиция. След залавянето им била разкрита  и лаборатория за производство на канабис.
Петимата задържани били криминално проявени, двама от тях са излежали присъди в Турция за трафик на наркотици.
Бяха прожектирани кадри от операцията, но те доста се различаваха от прожекциите на Цветановото МВР - липсваха героичните пози на антимафиотите и тръшкането на пода на арестуваните.


И Сарафов, и  и.д. шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на СДПОП Валентин Трифонов подчертаха доброто взаимодействие между специалната агенция, МВР и прокуратурата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK