Експертите, които изключиха "Тютюн" и "Хамлет" от учебната програма, дават писмени обяснения

Анелия Клисарова - министър на образованието.

© Юлия Лазарова

Анелия Клисарова - министър на образованието.Министърът на образованието Анелия Клисарова е изискала писмени обяснения от експерти за разпространената през миналата седмица проектопрограма по български език и литература, която възбуди полярни реакции заради отсъствието на някои класически произведения. Отговорност ще бъде търсена на четирима души - експертите Евгения Костадинова, Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова, но по проектопрограмата ще продължи да се работи, каза днес Клисарова на пресконференцията, свикана специално по случая. От експертите присъстваше само Костадинова - ръководител на проекта, но тя не се изказа по същината на казуса.


За проектопрграмата по български език и литература се разбра на 20 юни. Тя предвижда да не се изучават "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, романът на Димитър Димов "Тютюн", "Хамлет" на Шекспир, както и някои произведения на Христо Ботев, Алеко Константинов, Пенчо Славейков.

За разлика от миналата седмица, когато Клисарова обяви официално, че експертите ще бъдат уволнени, днес тя беше далеч по-умерена. На пресконференцията обаче не се разбра дали ще има уволнения или наказания, нито как ще се търси отговорност за загубените 912 хил. лв., с които е финансирано изготвянето на програмата. Тя е част от по-голям европейски проект на обща стойност от 10 млн. лв.


Евгения Костадинова е ръководител на проекта и директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", Александър Трингов е началник на отдел "Общо образование", а Милена Иванова и Красимира Александрова са главни експерти в дирекцията.


След като четиримата експерти подготвят писмените си обяснения, ще бъде свикан дисциплинарен състав. Той ще вземе решението дали трябва да бъдат наложени дисциплинарни наказания и какви трябва да бъдат те, обясни министърът."Автори на произведения няма да отпадат от програмата, по която учат нашите деца", каза Клисарова.

Така и не се разбра за какво ще бъде търсена дисциплинарна отговорност - за съставянето на програмата или за публикуването й на сайта на министерството. "Може би за мен нарушение е, че се публикуват програми, без да е информиран министърът по един толкова важен въпрос и да не знае кои произведения отпадат, които са изключително важни и сериозни", каза Клисарова. Проектопрограмите са били качени на интернет страницата на Министерството на образованието заради изискването за публичност, каза министър Клисарова. Документите с проектопрограмите бяха свалени ден след като обществото научи за тях."Разбрах само философията на програмите – че се предвиждат повече практически упражнения, повишаване на компетентностите, а не само на грамотността и казах  "да, това е правилен подход и стратегия". Не бях запозната с конкретиката. Аз не съм запозната и в момента с пълната конкретика по български език и литература", каза министър Клисарова.

В разработването на програмите по български език са се включили 34 методици. Участие в изготвянето са взели и двама ръководители на катедри по литература в университети – Катя Станева от Софийския университет и Цветан Расьовски от Югозападния университет в Благоевград. Министърът може да търси отговорност само на четиримата експерти, но не и на останали. "За останалите остава моралната отговорност и съвест", каза Клисарова днес.


В момента се планира проектопрограмата по български език и литература да бъде изпратена в районните инспекторати и разпространена до учителите по предмета, които са повече от 5хил. в страната.


След изработването на програмата тя е била обсъждана два пъти – на 7 и 26 март 2013 г. На първото обсъждане са присъствали 87 специалисти, а на второто – 61. Възнаграждение са получили двайсет методици, на обща стойност малко повече от 41хил. лв."Автори на произведения няма да отпадат от програмата, по която учат нашите деца", каза Клисарова.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Весело

  Дневник, само една забережка - в заглавието екпертите трябва да е в кавички!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1124 Весело

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Точно това щях да пиша и аз

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Пълен и подробен отчет !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Експертите, които изключиха "Тютюн" и "Хамлет" от учебната програма, дават писмени обяснения на образователния министър.Еха... за един милион доста "експерти" могат да се произнесат...........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  Последно "Записки по българските въстания" отпада ли ?

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 6. 6 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нямало да ги уволнява вече, аман просто!

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  А министъра да се омита, заедно с останалата министерска паплач.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Така напречените експерти дали изобщо са чели произведенията, които са предложили за изключване от програмата?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално
 10. 10 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 593 Разстроено

  Защо само се занимаваме с скандали,а не погледнем,че образованието ни е останало някъде в средата на 20-ти век.Трябва коренна промяна в разбирането за образование,защото сегашния вариант виждаме много добре до какви резултати води,не ни трябват зубрачи,трябват ни мислещи хора.

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В това и в много други министерства е пълно с калинки. В случая, хора които никога не са били даскали, ще солят ум.....на даскалите!? Ако министърката е читава, ще направи тотална чистка?!

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Странна статия. Не се разбира какво е обяснението им.
  Може би става дума че "ще дават" обяснение.

 13. 13 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Е нали ги уволниха тия...

 14. 14 Профил на Вов
  Вов
  Рейтинг: 506 Весело

  Какви писмени обяснения ще дават !!! Да напишат по 100 пъти :
  "Повече няма да махам от учебния план Захари Стоянов, Димитър Димов, Христо Ботев, Алеко Константинов и Пенчо Славейков. И Шекспир."

 15. 15 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "След като четиримата експертите подготвят писмените си обяснения, ще бъде свикан дисциплинарен състав. Той ще вземе решението дали трябва да бъдат наложени дисциплинарни наказания и какви трябва да бъдат те, обясни министърът."

  Защо обяснения, защо дисциплинарен състав, защо евентуално наказания???
  Пак ще повторя - определено не съм фен на ефективността на работата на държавната администрация, но определено съчувствам на служителите в нея в такива моменти.
  Каква ще е мотивацията за иновативност следващия път, ако служителите знаят, че пак ще са заплашени от дисциплинарни наказания - дори и само един вид публично заклеймяване, за да е доволна тълпата???
  Защо се смята за приемливо от недоволното общество такива случки да не наказват с дисциплинарни съвети и защо съответният министър смята, че в едно модерно общество трябва да се показва с налагане на публично известени дисциплинарни наказания, че се върши някаква работа?
  Защо министърката представи програмата без сама да се запознае с нея, като сега отрича да е виновна тя, а служителите й? Защо тя не застана зад тях и не пое и тя т.нар. отговорност за случая и защо съответно обществото очаква някакво поемане на отговорност, а не чисто и просто логическа и детайлна обосновка защо се правят такива промени в програмата???
  Много отговори имам в главата си по тази тема и на нито един не мога да си отговоря, докато обществото ни не започне да мисли с главата си, а не с ушите си, с които слуша ТВ новините, и с очите си, с които чете лъскавите вестници и списания.

 16. 16 Профил на strahilv
  strahilv
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#5] от "Велислав":

  За да влезе в сила проектът за учебна програма първо трябва да бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование. Според проекта "Записки по българските въстания" отпада. Днес Клисарова обясни, че няма да приеме програмата в този й вид и няма да отпадат произведения... Така, че - поне в близка бъдеще "Записки по българските въстания" ще се учи в училище .

 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "strahilv":

  Благодаря за информацията ! Аз не искам да отпада, разбира се.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ооооо, писмени обяснения, това вече е сериозно!

 19. 19 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То това бяха герберските лимонки под прикритие, които избухнаха в много подходящ момент. Герберите дето са сложили този план да обяснят защо се изключват Тютюн и Хамлет.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  [quote#16:"strahilv"]трябва да бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование[/quote]

  Дани Бой всяка година обещаваше, че "на пролет парламента приема закона и на есен влиза в сила", след това и боксьора-египтолог така мина мандата си....Затова е крайно необходима тотална чистка в това министерство!!!!

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Четох тютюн в 12-клас и да си призная - изобщо не ми хареса, не го разбрах и ми беше изключително тежък за четене. Прочетох го отново 10 години по късно - едва тогава го оцених. Съгласен съм, че някои от произведенията, които се изучават са изключително тежки, с много сложна тематика, обхващащи историческо време, което за един 12-токласник е непознато и поради това той не може да разсъждава върху поставените във връзка с произведението въпроси. Това че "Тютюн" е класика не може да се оспори но за 90% от учениците той остава неразбираем и несмилаем - те все още нямат житейския опит, за да вникнат в проблемите, които произведението застъпва. Казвам това от гледната точка на човек, който не се занимава с точни науки (за да не кажете че съм я инженер я математик, който така или иначе не чете).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е, нали разбрахте защо няма да дадат властта -милионите трябва да се "усвоят" от "експертите", "министрите" и техните "колеги".

 23. 23 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"Цветна"]Каква ще е мотивацията за иновативност следващия път, ако служителите знаят, че пак ще са заплашени от дисциплинарни наказания [/quote]

  [quote#15:"Цветна"]Защо министърката представи програмата без сама да се запознае с нея, като сега отрича да е виновна тя, а служителите й?[/quote]
  +++++++++
  Пълна подкрепа на написаното от теб!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 24. 24 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Да дадат писмени оставки!!!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 25. 25 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#21:"bludniq_sin"]Четох тютюн в 12-клас и да си призная - изобщо не ми хареса[/quote]
  Коя версия чете - с Лила или без Лила?
  Защото комунистите са накарали Димитър Димов да преписва романа, да маха "лоши" герои и да слага "добри" другари...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 26. 26 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 948 Весело

  Представятели си горецитираните "експерти" така да обяснят, че да дадат безпрекословни доказателства (за пред министъра) за тоталното отпадане на произведенията.....и естествено да бъдат наградени! Имайки в предвид неадекватното поведение на правителството досега, не бих се учудил при такъв сценарий

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 27. 27 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#21:"bludniq_sin"]Това че "Тютюн" е класика не може да се оспори но за 90% от учениците той остава неразбираем и несмилаем[/quote]
  А какъв е езикът на "Записките..."?
  И колко от "фактите" вътре са опровергани от историческите извори и изследвания?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#25:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Коя версия чете - с Лила или без Лила?[/quote]
  За произведението в 12-ти клас (честно не помня вече), когато го четох за 2-ри път - с Лила.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#10] от "moloko_":
  не ни трябват зубрачи,трябват ни мислещи хора. "

  -И като не четат,много мислещи ли ще станат-обмислено неграмотни.
  Четящите не са зубрачи.
  Зубрачка явно си била ти,че не си се научила да мислиш.

 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#27:"Депутат 241 Occupy Parliament"]И колко от "фактите" вътре са опровергани от историческите извори и изследвания?[/quote]
  Е все пак трябва да признаете, че все пак четем тези произведения не заради историческата точност, която се съдържа в тях, а ги четем като произведения на литературата. Виждаме света през очите на автора и така както той ни го описва. Не търсим исторически извори които да подкрепят или опровергаят неговите думи Трябва да правим разлика между художествения текст и историческата действителност.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#28:"bludniq_sin"]когато го четох за 2-ри път - с Лила[/quote]
  Това е втората цензурирана и допълнена версия, включваща и партизаните. В първата тях не ги и споменават...

  Виж статията "Тютюн (роман)" в Уикито...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 32. 32 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#30:"bludniq_sin"] а ги четем като произведения на литературата[/quote]
  Не съм убеден в литературните качества и език на "Записките..."
  Още повече като се вземе предвид и грамотността на Захари Стоянов...
  Не казвам, че не трябва да се четат, но да са в задължителната програма в началото на 21-ви век? Има толкова други по-добри и отречени през комунизма автори, които продължават да събират прах.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 33. 33 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  До коментар [#25] от "Депутат 241 Occupy Parliament":
  И "Тютюн" е доказателство за интригите на некадърни партийни активисти, които са смачкали психически Д. Димов. Оригиналът на романа е, разбира се, без Лила. След издаването му се радва на небивал успех, което е било достатъчно Георги Караславов и Панталей Зарев да свикат събрание на актива на Съюза на писателите и да разкритикуват романа и неговия автор. Димов е бил не борбена личност; само дни след линча публикувал някаква статия, чрез която доказвал вярност към Партията и преработил чудесния роман.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 34. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#31:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Това е втората цензурирана и допълнена версия, включваща и партизаните.[/quote]
  В такъв случай може би ще потърся и първата версия До тогава си държа на мнението - определено в програмата има произведения с които учениците само се объркват и биват отблъснати от литературата. Учителите ги принуждават да разсъждават върху теми отдалечени на светлинни години от тях. Това е все едно една моя учителка по география в 6-ти клас - попита ни "деца кой от вас е бил на море?" Половината клас вдигна ръце, другата половина още не бяха виждали морето и тя "Хайде сега представете си морски вълни" - ми не става И те така - ще разсъждават 12-токласниците с бъкащи от хормони тела за комунисти и партизани, за идеологии които са представяни по твърде противоречив начин от различни източници. Те дето живеят в демокрация (ако може така да се определи нашето време) не знаят какво аджеба е демокрация, а трябва да разсъждават върху поведението на хора окрилени от комунистически идеали - нерде 12-токласник, нерде комунистически идеал. Тоя роман може да е бил актуален когато в часовете по история до 12 клас е била изучена идеологията на Маркс и Енгелс, и би бил по-разбираем ако в 12 клас имаш представа какво се е случвало - какво е било преди комунизма, защо и как се е променила системата, какво се е случвало на хората НЕкомунисти и тн и тн и тогава може и да разсъждаваш. До тогава е като историята с морето - ти не си го виждал а те карат да си представиш какво е морска болест или да опишеш с чувство колко е хубаво да вдишаш морския въздух и да усетиш пясъка в нозете си ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#9] от "00222":

  И Бойко Борисов. Единия съставил, другия подписал, Клисарова пък качила на сайта... Некадърници..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Първо седмица на хляб и вода - след това да дават обяснения и то публично ако е възможно по националната телевизия . Всички да ги гледат дори за роднините им да е задължително .

  Все по-хубаво става :)
 37. 37 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Истината е, че се симулира дейност за да се усвоят едни европейски пари. Ако бях на мястото на ЕС нямаше да дам и стотинка на хора които работят на държавна служба. Но като ги знам какви социалисти са и в ЕС въобще не съм изненадан.

  Отделете време навреме.
 38. 38 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "bludniq_sin":

  Препоръчвам ти да прочетеш първата версия без Лила. Тази втората версия аз не съм я чела, само съм чела за нея. Не мисля и да я чета. Цензурирано произведение, пък макар и самоцензурирано по принуда от автора му, не мога да си причиня да чета. Все едно да четеш статия на Велислава Дърева..

 39. 39 Профил на aliera
  aliera
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хайде стига с този смешен плач, че им било трудно и неразбираемо на "децата"! Идеята е да им е трудно, за да научат фактите и как да мислят - да анализират и правят изводи. Ако трябва да им е лесно - необразовани общи работници им е бъдещето. Какво избирате? Аз избирам да им е трудно, за да си развиват мозъка и да просперират в бъдеще.

 40. 40 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Тия пък още малко и ще предизвикат прокурорско разследване за да си измият ръцете. Нали слушах изказванията на самата министърка ден след отпадането на творбите. Ръ-каше пред камерата че какво пък толкова и да не се правели прибързани изводи. На следващия ден си обърна мнението на 180 градуса.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 41. 41 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "bludniq_sin":

  И съм съгласна, и не съм съгласна
  Неоспорим факт е, че учебната програма по литература се нуждае от осъвременяване - поне доколкото съм запозната с това, което в днешно време се изучава, а то едва ли е много по-различно от времето, когато аз учех. Именно затова на мен в цялата тази история ми липсваше аргументирана и детайлна обосновка от страна на Министерството защо се предлагат тези промени. И понеже такава отсъстваше, емоционално реагиращото наше общество побърза да заклейми промените, вместо да се опита само да достигне до отговора защо са ги предложили.
  Не съм "за" отпадането на "Тютюн" - особено пък замяната му с "Осъдени души" - де факто (да ме простят литератори за грубото сравнение) заменяме историята с любовния роман.
  Тук няма да се съглася с теб - на практика всичко, което тийнейджърите с бушуващи хормони четат и виждат през този етап от живота си, в една степен е ново - това е същото като да се учиш да ходиш - гледаш отстрани и някой също ти помага да го правиш сам, накрая започваш сам. Може би сравнението ми не е подходящо, но въпреки това според мен една такава програма - ако говорим специално за литературата - се прави с цел подпомагането на формиране на личността на даден човек, като му дава като акценти определени произведения от родната и световната литература, имали по някакъв начин голямо отражение върху културното развитие или даващи някаква база за разсъждания на младия човек, над които да надгради и да формира собствените си виждания за света около себе си.
  За съжаление според мен точно този характер на учебните програми до известна степен се използва за пропагандни, ако мога така да се изразя, цели - един вид - държавата казва - ще четеш за това, а другото, което му опонира, ще го четеш само ако си го намериш сам. Така като ти натрапват прекалено много от едното, накрая ти повлиява на формирането на личността, на мненията, на вземането на решения до известна степен. Не искам да съм крайна и да мисля, че "Тютюн" се маха от това министерство под това правителство, за да не се отваря въпросът защо Димов е трябвало да преработи романа си.
  за другите произведения не мога да коментирам. "Записките" не съм ги чела, макар че ми бяха в програмата в училище. С или без тях така или иначе в нея фигурират много произведения от този период от нашата история. Вероятно е редно да се даде малко място на по-нова литература, но искам това да стане с цивилизована дискусия - инициаторите да си разработят идеите за промени и да ги предложат на обществото за задълбочена дискусия. А понеже нашето общество не е узряло още, за да се отърси от автоматичното отричане на всяка малко по-радикална промяна (пример - отпадане на стихотворение на Ботев) и да може да мисли малко повече с главата си и да анализира какви са алтернативите и защо се налагат промените, затова някой трябва да му помогне, като създаде подходящата платформа за дискусии.
  Това обаче при сегашното правителство СЪЩО няма да се случи. Министърката показа нагледно, че не само ние, гражданите, не можем да разчитаме на нея, но и нейните служители не могат да разчитат на нея, когато стане въпрос за отстояване на позиция.

 42. 42 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Писмени обяснения,следва наказание

 43. 43 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 561 Весело

  "Експертите" се съобразили с идващата вълна от ученици... Училището трябва да стане" привлекателно" за тях...,като им се предлага по-достъпен учебен материал. Нали една от причините за ранното отпадане от чилище е ,че не разбират какво им се говори...

 44. 44 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стига сте измисляли "проекти" за усвояване на пари от еврофондовете и гушене на целеви групи. 1 млн. лева -405 методици.
  Защо не съчините проект за създаване на ново професионално направление - "експерт- консултант по усвояване на пари от европрограми", защо не създадете професионални гимназии с такъв профил?
  Стига сте лъгали хората с фалшиви проекти, в които основната цел не е ползата за обществото, ами вие си знаете какво.
  ---
  Проблемите с порочните практики по усвояването на заветните средства от еврофондовете няма да е зле да залегнати в Харта2013. Защо там няма и ред за това?
  ----
  Сега една нова министърка си играе ритуално с чувствата на по- старото поколение - Ботев, Димов, Хамлет - все символи в българската образователна традиция с цели различни от доброто за децата.
  С 2 думи - нито "експертите" по оптимизация на програмата по литература, нито новата министърка имат нещо общо с истинските цели на образованието.
  Долу и Оставка!!! Променете принципите на работа, а не да ми се заигравате с каквото е във ваш тесен, партиен, съсловен или групов интерес. Байгън!

 45. 45 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#8] от "ПАВЛА - సటోరి":
  Може би са ги чели и да не им е допаднало например: "Патриот е, душа дава за наука за свобода, но не свойта душа, брате, а душата на народа!".

 46. 46 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 401 Неутрално

  "Тютюн" (и първото издание, и второто издание, и 15-тото издание) е една огромна тухла. Това само стига да накара учениците (16-18 годишни) да не го четат. Но дори ако някой прилежен ученик започне да го чете, спира на първите 20 страници или заспива. За учениците от 21 век да четат неща с давност от времето на техните баби и прабаби е огромна мъка. Безинтересно, с вкус на слама. "Осъдени души" е много по-лесен за четене и разбиране.
  А пък за шизофреника Пенчо Славейков - въпросът е не защо го махат, а защо изобщо някой го е сложил в учебната програма.

 47. 47 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#41] от "Цветна":

  Обучението чрез предмета "литература" отдавна не е формиращо за характера и мисленето на младите. Живееш в някакъв пашкул от средата на миналия век, изолирана от съвременния свят. За това говори и безкрайния ти монолог (скучен като литературен анализ).

 48. 48 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#47] от "rumen5252":

  Хахах, досега не бях чувала такова мнение за себе си. Благодаря за което.
  Съдейко по написаното от теб мисля, че ще ми е абсолютно ненужно да се хабя да те оборвам.

 49. 49 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#46] от "rumen5252":

  Нека тогава да вкараме в програмата само списание "Блясък" и вестник "Уикенд", понеже са тънички и с кратки статии, но с повече снимки.

 50. 50 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Значи все пак направи някакъв опит да ме обориш.
  А въпросът за учебния предмет литература сега е обект на някакво внимание само поради политическия заряд който носи. При нормална обстановка никой няма да му обърне внимание освен, разбира се, даскалиците по литература. Които с голямо старание чрез своите безкрайно скучни и тъпи литературни анализи правят всичко възможно да накарат учениците да не четат даже книги, които са интересни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK