"Волен в затвора на своя мозък болен" и #arrestvolen (реакции в социалните мрежи)

Волен в затвора на своя мозък болен

© Велина Мавродинова

Волен в затвора на своя мозък боленВолен Сидеров днес не се задоволи да блокира ул. "Г.С.Раковски" пред централата на "Атака", а отиде и затвори "Орлов мост" заедно с група привърженици и охраната си (по-късно той изрично обясни пред медиите, че тези "млади, здрави" момчета не са негови гардове, а част от тях са народни представители). След като обяви какъв ще е новият "план Сидеров" - въвеждане на ред в държавата и арести на провокатори, той и антуража му влезнаха в БНТ. Там лидерът на "Атака"продължи да обижда журналистите и медиата (сутринта вече беше нарекъл парламентарните репортери "платени жрици на любовта", а в зала обвини трите национални телевизии и Канал 3 в манипулации).


Поредното "шоу на Волен" (в "Дневник" наричаме подобни негови изяви така, защото те неистово целят привличане на внимание, а патосът им обикновено зависи от броя и вида на присъстващите медии) естествено предизвика и нова вълна обсъждане на поведението му в социалните мрежи. Само преди седмица през "Фейсбук" и "Туитър" започна акцията #ignorevolen - да не му се обръща внимание, която успешно се пренесе на протестите и те спряха да обикалят през централата на "Атака" и да му дават поводи да се опитва да провокира сблъсъци или да влиза в новините.


Затова днес част от потребителите просто припомняха хаштага #ignorevolen, за да покажат, че няма да коментират темата и по този начин да го популяризират, но десетки не стърпяха възмущението си - някои с ирония, други с призиви и въпроси за арест или отвеждане в специализирано болнично заведение, трети с провокации "елате да ме арестувате".
Първите статуси и туитове бяха по-емоционални и забавни, но след това започнаха и коментарите за отговорността на това, което извършва Сидеров, защо управляващите мълчат и така на практика го подкрепят, за ролята му да се опита да ескалира протестите и да предизвика сблъсъци, за да нямат вече имиджа на мирни и това да отблъсне част от хората, които за 14 ден днес ще излезнат да демонстрират срещу кабинета "Орешарски". Присъстваше и темата възможно ли е при такова поведение Сидеров да е нормален (на протестите един от популярните плакати е "Направете път, носим хапчета за Волен") и обратната, че държанието му е част от сценарий и съзнателно, но напълно умишлено.

Предлагаме ви селекция на част от споделеното в социалните мрежи (без претенция за изчерпателност).


от #ignorevolen към #arrestvolen


Ива пише във "Фейсбук": "не ме интересува какво прави болен. каквото и да блокира - ще го заобиколя, по която и медия да го покажат - ще спрескоча поста/канала #ignorevolen".


Журналистът Еми Барух също настоява "Колеги журналисти, пощадете Сидеров! Не го дразнете. Той е Болен. Не се доближавайте. Той е заразен. Не му отговаряйте. Той няма да ви разбере."

Галя подкреря медийна карантина с обяснението - "Ще е хубаво и медиите да го игнорират - той без това си има телевизия, по която през цялото време кряска като Хитлерово подобие."


Но след толкова много подобни мнения, Петър отчита - " Не разбирам, всичко е ignorevolen и никой не пише за нищо друго във фейсбук. Якият игнор, разбираш ли..."


Според Деница Сачева, също във "Фейсбук" - "МВР трябва да реагира и да спре агресията на Сидеров. Иначе надписите на жилетките на полицаите "Аnticonflict" ще изглеждат като пошъл хит на Веселин Маринов. Волен Сидеров представлява само собствените си комплекси и низки страсти. Да се сключи сделка с него не е политика. Това е унижение, което унищожава всякакво политическо бъдеще."


Мария има идея "Сега полицаите могат да арестуват всички от Атака, пък Волен да си стои там с мегафона", после споделя, че "Мисля, че всеки има право на медицинска помощ, дори Волен Сидеров.",


Мила настоява: "Санитарите, сериозно, не кръшкайте от работа, ами си го приберете веднага", а Огнян обявява в статус, нещо, което предизвиква десетки "харесвания" (like) и коментари - "Волен тръгна към 4-ти километър, моля Ви не му пречете :-)". Шега естествено.


"Бий ме, обичам те"
 

Под заглавие "Парламентарен контрол" тази снимка сподели във "Фейсбук" Юлиан Попов. Тя беше реакция към факта, че сутринта Волен Сидеров, който е председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, отиде на работа в Народното събрание и<a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/27/2091173_siderov_otide_v_parlamenta_s_policeiska_palka_nareche/" target="_blank"> носеше полицейска палка.  </a>

© Facebook

Под заглавие "Парламентарен контрол" тази снимка сподели във "Фейсбук" Юлиан Попов. Тя беше реакция към факта, че сутринта Волен Сидеров, който е председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, отиде на работа в Народното събрание и носеше полицейска палка. 


Страницата на популярния блог "Шматко" в мрежата споделя по темата виц:


Една жена, докато подрежда стаята на сина си, случайно намира скрити в гардероба садо-мазо аксесоари. Ужасена пита мъжа си:
- Какво ще го правим?!?
- Едно е сигурно - няма да го бием!


В този ред на мисли - не бийте Волен!

Има и по-сериозни реакции като "въпрос към приятелите юристи. Колко ще ми лепнат за побой над депутат, макар и Болен?" от Ясен.


За Тома Белев случилото се е е причина и за разпускане на Народното събрание - "категорично не съм съгласен моите данъци да се използват от Сидеров за да тероризира София и България. Искам оставката на този парламент. Веднага."


Дачо споделя "Цензурата ходи на крак из телевизиите и настоява за "своята" истина".Появява се и темата, която беше любима за реакциите в мрежите в деня, в който с гласа си в парламента, Сидеров помогна за избора на кабинета "Орешарски" - колко плащат на лидера на "Атака" за различните му услуги към управляващите - Алек споделя, че "информацията отвътре е Волен Сидеров почерпен с 10 милиона за кворум за избор на правителството, 200,000 на месец надница за шоуто."


Антоанета Цонева има "хипотеза: аткачалката вилнее, за да се отцепят няколко души от групата му - възмутени уж от него и ще се опитат да крепят кворума - а той ще ходи с пластмасова маса над главата и ще се прави на националист - да видим, ако е това е много отчаян ход - така бсп няма да имат проблем, че ги подкрепя атака - което за пес е голяма драма".


А режисьорът Стоян Радев е с тревожна прогноза: Ако протестът не може да мобилизира и употреби своя юридически ресурс, на протестиращите остава да възприемат отчаяни агресивни действия, което ще доведе до техния арест и санкции от страна на тези, които имат правомощия да упражняват действащото законодателство - Волен Сидеров и 100% контролираният от него български парламент. #ignorevolen не върши работа срещу неговите сръчни адвокати, очевидно по-интелигенти и мотивирани от адвокатите, подписали Харта 2013.


Даниела споделя в статус "Усещането за безсилие ме побърква!! #ignorVolen явно не върши добра работа за малоумник с депутатски имунитет, който прави каквото си иска..."

Кой ще поеме отговорността?

Има и призив към партиите БСП, ДПС, ГЕРБ - всички с роля за възхода на Сидеров да поемат отговорност за него и да реагират.

"Миков що не вземе да се изкаже нещо за влизането на Болен в БНТ? Защото иначе може да си помисля, че той го е изпратил", пита Спас. 

Журналситът Найо Тицин коментира в статус: "Волен Сидеров отново подменя фактите! Според него БНТ, bTV, NOVA TV и Канал 3 чрез всекидневни манипулации, лъжи и поощряване на закононарушители изпълняват антидържавна и антинационална поръчка, давана от вън! Все едно на бялото да казваш черно - именно това са медиите, които в последните 2 седмици се стремят да доказват какво означава обективно отразяване на събитията в България. В същото време не каза нищо за TV7, която ежедневно подменя истината за протестите. Ясно е че симбиозата между Атака и Делян Пеевски става все по-видима! Може би е време и националните медии да се включат по-активно в инициативата #ignorevolen.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK