Плевнелиев не иска нито президентска република, нито ще прави партия

Плевнелиев не иска нито президентска република, нито ще прави партия

© Георги КожухаровПрезидентът Росен Плевнелиев заяви, че не си е помислял и няма да прави партия нито сега, нито след края на мандата си. В 25-минутно интервю за "Нова телевизия", излъчено тази вечер след централната новинарска емисия на живо, държавният глава отрече да има амбиции за промени в Конституцията и президентска република и обеща скоро да направи обръщение към нацията, в което да посочи възможното решение от кризата.


"Категорично отричам, не съм си го помислял, няма да и да го направя", заяви президентът в отговор на въпрос за битуващата идея да състави своя политическа сила, разположена вдясно. Един президент не може да си позволява подобни действия, каза той. Не само по време на президентския мандат е абсолютно недопустимо да мислиш и да предприемаш каквито и да било действия за правене на твоя партия или участие в какъвто и да било политически проект, но и след като приключи мандата, каза още Плевнелиев.


Той заяви, че след като приключи с работата си като президент няма да се върне в изпълнителната власт или парламента. "Един президент е президент, когато приключи своята работа като обединител на нацията и защитаващ интересите на демократичните устои на всички граждани, има много неща, които може да прави, включително и извън страната. Имам претенцията да мога да представлявам моята нация добре. Не си помислям и няма да участвам в какъвто и да било сценарий в изпълнителна власт като министър, премиер или шеф на партия", каза още Плевнелиев.
В отговор на въпрос за кръстосания огън, на който е подложен от страна на Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, държавният глава посочи, че познава добре правомощията си и не очаква да му ги припомнят, както и да му размахват пръст.


"Не би било добре да се размахва пръст и към едни журналисти, които обективно и в интерес на нацията показват събитията в държавата дотолкова, доколкото те спазват моралния етичен кодекс на българската журналистика и европейските правила за обективна журналистика", каза Плевнелиев по повод обръщението на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което "призова медиите, особено обществените да отразяват протестите справедливо и спокойно".


"Лично аз не си позволявам да соча с пръст дори и към една медийна империя, която в последните няколко месеца прави всичко друго, но не и обективна журналистика и то директно спрямо държавния глава", каза Плевнелиев.


За обвиненията, че има офшорни сметки президентът отново каза, че не разполага с такива и че откакто е в политиката, доходите му са публични и всеки може да провери всичко. Очаквам, че ще има и по-нататъшни атаки, като че ли историята се връща - това, което се случи на президента Георги Първанов с главен герой Яне Янев очевидно ще се случи и на мен с главен герой Волен Сидеров, коментира Плевнелиев.


"Представях си, че решението на кризата и на проблемите, които са толкова тежки пред нацията, минава през коопериране, през съвместна работа, респект и уважение на институцията, а не чрез компроматни и манипулативни битки, но съм готов и за това", добави той.


Държавният глава каза, че след като приключат разговорите му с парламентарните и извънпарламентарните партии, с гражданските организации ще направи обръщение към нацията, в което ще посочи какво би могло да бъде решението. Голямата цел на България трябва да бъде да върнем институциите на хората, да върнем икономиката и обществените поръчки на малките и средни предприятия, това няма да стане чрез месии, чрез Брюксел, а с малки стъпки в правилната посока, каза той.


От мен се очаква да мисля не само кога са следващите избори, но и какво се случва след тях. Трябва много внимателно да се прецени и всички партии да се отнесат много отговорно към идеята какво трябва да се направи от тук нататък, предупреди държавният глава. И се обяви за европейски подход - когато е тежко, да се обединяваме - а не балкански, партизански подход, на реваншизма и тесногръдото отношение "днес аз съм на власт и мога да постигна едно или две неща".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK