Сидеров с ултиматум: Или арести, или гражданска война

Сидеров пресича площада около храм-паметника "Св. Ал. Невски" на път към парламента. Снимката е на агенция "Булфото", натиснете върху линка, за да я видите в пълен размер

© Булфото

Сидеров пресича площада около храм-паметника "Св. Ал. Невски" на път към парламента. Снимката е на агенция "Булфото", натиснете върху линка, за да я видите в пълен размерИли арест за хулиганите пред парламента, или гражданска война. Такъв ултиматум отправи днес от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров към вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Ще въвеждате ли законови мерки при нарушение на реда или не, за да знаем и ние какво да правим, попита го Сидеров и на няколко пъти каза, че е в правото си да защитава живота си с всички възможни мерки.


След като вчера се движеше с гумена полицейска палка, днес Сидеров беше сниман да идва на работа с пистолет. Не стана известно дали го е оставил при охраната на Народното събрание, тъй като депутатите не са задължени да преминават през детектор за метал. В кулоарите на парламента Сидеров не беше забелязан да носи оръжието.


"Ще се стигне до гражданска война, за която вие - вътрешният министър и правителството, ще сте виновни, защото не вземате никакви мерки. Аз ви го казвам и това е реална опасност, няма как един човек, който има чест и достойнство и гражданско мислене, да бъде обект на гавра от хора, които не зачитат закона и това да продължава с дни и седмици", заяви Сидеров в декларация от името на парламентарната си група.
Той обвини министъра, че закриля "хулиганите", "вандалите", "анархистите" и "терористите" пред парламента и настоя министърът да му отговори защо го прави и ще продължи ли да го прави. Ако продължите, няма как да има повече парламент, правителство и ред. Всичко това, което искат анархистите, мафиотите, ще се сбъдне тяхната мечта, страната ще потъне в хаос, заплаши Сидеров.


Закани се, че "Атака" ще прави всичко възможно да неутрализира вандалите, да брани живота и здравето на своите членове и активисти и ще използва всички възможни средства за това. "Аз съм в пълното си право да охранявам своя живот и здраве, както пише в Наказателния кодекс - при неизбежна самоотрабана. Докъде ще стигне обаче това не мога да предположа и да прогнозирам, но с бездействията на МВР правите така, че да се стигне до нежелано развитие на сблъсъците. Те са провокирани, но на наглостта трябва да се отговори с твърдост на закона", настоя Сидеров.


"Не може да продължава сегашното положение", заяви лидерът на "Атака" и отбеляза, че го казва като човек от политиката и от улицата - "аз съм и писател, и журналист, интелектуалец, но съм бил и на улицата и мога да различа лицата на агресията от лицата на хората, които искат някаква промяна, тези хора отвън не искат промяна към по-добро, те искат мафията да се върне на власт".

Волен Сидеров

© Юлия Лазарова

Волен Сидеров


Вътрешният министър Цветлин Йовчев не му отговори веднага, а по-късно в парламентарния контрол пред депутатите, но в отсъствието на Сидеров, обяви, че МВР има диференциран подход към протестиращите български граждани. Той заяви, че полицаите ще продължават с всички усилия и законови средства да пазят живота и здравето на мирно протестиращите български граждани и същевременно ще прилагат всички мерки спрямо тези, които се опитват да предизвикват насилие или се опитват да повишават нивото на агресия. 


Министърът каза, че се работи усилено по установяване на всички, които са се опитали да упражнят насилие спрямо други български граждани, и когато това бъде извършено успешно, към тях ще бъдат повдигнати съответните обвинения. Успелите общества, се крепят на върховенството на закона, каза министърът и добави, че независимо на какъв натиск ще бъде подложен, във всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа.


По-късно пред журналистите Цветлин Йовчев каза, че изслушва с внимание всички упреци и критики, независимо колко са остри и дали считам, че са добронамерени или не. Мисля, чевсяка критика трябва да се приема така, за да се види дали има рационално зърно.


Йовчев отклони въпроса дали е редно депутатите да влизат с оръжие в парламента, защото това е въпрос към самите народни представители и зависи от организацията на дейността на Народното събрание. Добави, че няма информация, че е заплашван Волен Сидеров. Никой няма право сам да раздава правосъдие в една правова държава, каза още министърът.


В отговор на въпрос Йовчев каза, че ще се търсят средства полицаите да получат възнаграждение за извънредния труд, който полагат при охраната на протестите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK