Йордан Цонев "проглеждал" през богословието, мъчи се да е повече християнин

Йордан Цонев "проглеждал" през богословието, мъчи се да е повече християнин

© Юлия ЛазароваЛеко подсмърчане. Ръцете потреперват. Звучат благодарности. Зала в очакване да ръкопляска.


Минути делят депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев от това да бъде доктор по библейско богословие.


На първия ред в аулата на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е неговият духовен баща и наставник. Току научното жури в състав (Ивайло Найденов, проф. Любомир Христов, Стоян Чиликов, Емил Трайчев, Мариан Стоидимов) е оповестило своето положително решение Цонев да стане доктор.
Пред зала пълна с близо 20 души, депутатът от ДПС защити дисертация от 355 страници на тема "Човек и общество в старозаветното Откровение (социоантропологични принципи в сотериологичния им контекст и значение)". Написването му отнело четири години, а заради търсенето на отговора на въпроса:


"Защо човеците сме такива... защо сме лоши"


е лишил себе си и семейството си от свободно време.


"Защото християнската ми съвест се бунтуваше срещу това, което правим, правя и правят всички. Дори и тези, които по един или друг проблем се явяват морални ментори на обществото. Зад техните постъпки винаги съм виждал, това, което съм виждал зад постъпките на тези, които те укоряват. Слагам и себе си в това число. Като говоря оттук нататък да знаете, че говоря най-вече и за себе си, защото съм участвал в тези събития и съм изпитвал чувството на вина и на дълг", заяви Цонев, след като представи труда си и получи въпроси от публиката.


Един от тях беше на доц. Дилян Николчев от СУ, който го попита вижда ли връзка и каква между темата на защитената  дисертация и случващото се у нас.


"Една от причините да започна да уча богословие, освен моята силна вяра,освен желанието ми да науча повече за словието божие, е и моята битност на експерт, политик, икономист и обществен деятел. В тази си битност аз съм се сблъскал през години с много въпроси, на които нямах отговор и го търсих. Защо човеците сме такива? Защо сме лоши? Защо вземаме грешни решения, които ни навреждат един на друг, защо обществото се движи в такива тежки, циклични кризи?" започна Цонев.


Прозрението до което депутатът от ДПС е достигнал, след като дълго време си е задавал тези въпроси, е


"че всички тези неща се случват заради отклонението от божията воля на отделния човек и на обществото".


По думите му кризите се случват, когато "това отклонение стане по-голямо, по-явно и по-очевидно". А човечеството тръгвало във възход, "когато започне да се приближава до богоустановените начала към принципите, закона и морала и на всичко, което ни е учил Спасителя", заяви още Цонев.


"Това, което се случва днес не е нищо повече от това, което се е случвало през всичките тези векове, които човечеството е изпадало в много тежка криза".


"Моята оценка за днешните събития е тази – че те са резултат от 50 годишният атеизъм, който беше насаден в нашия народ, от липсата на вяра, на какъвто и да е фундамент – морален, истински, страх от Бога, зачитане на всичко онова, което нашите предци са вярвали", смята още Цонев.


По думите му се намираме в апогея на тези събития - "не достига вярата, не можем да се опрем на принципите на взаимната любов, на уважение, на зачитане един друг".


"Да правиш на другите това, което искаш на теб да ти правят. Да, българските политици не правят това и всички останали не го правят. Не може такива тежки и морални кризи да бъдат предизвикани само от една прослойка, няма как. Никога не е било в цялата човешка история", каза още Цонев.


Той уточни, че научната му работа е претърпяла три редакции, защото искал да работи върху това, какви са принципите, с които е създаден човека и какво е заложено в него и какво е изкривило неговата същност.


Цонев обяви, че "да даде Господ сили" през лятото ще се опита да завърши студия върху книга на мюхенския епископ Рейнхард Маркс за капитала. "Искам да покажа защо светът е в криза, която няма нищо общо с икономиката, а с липсата на морал"


Цонев, известен с прозвището си Данчо Ментата уточни, че счита себе си за част от проблема и всички ще са част от проблема, ако не се обърнат към Бог. "Ако не започнем да гледаме с милосърдие и любов към ближния и с това, което му причиняваме няма как да решим никакъв проблем".


"Нито избори, нито кодекси изборни, нито десници, левици, центрици, никой няма да реши проблема ни, ако не станем човеци",


заяви още Цонев, който се мъчел да бъде повече християнин.
След като отговори на въпроси от публиката (по религиозни теми), Цонев благодари (беше обявил че ще направи това преди да приключи). Докато изреждаше имена, той се развълнува и просълзи. Последваха ръкопляскания.


Цонев започва кариерата си като крупие през 1990 г., а година по-късно е общински съветник от СДС в Бургас, е бил и депутат от листата на партията в 38-то Народно събрание. Изключен е през 2000 г.. Впоследствие е депутат от ДПС и заместник-председател на партията и досега.


Той се изненада на присъствието на журналисти и попита защо не е отразено колко редовно е ходил на лекции.


"Човеците могат да принизят гордостта си, като се смирят и като работят в полза на обществото", заяви Цонев преди защитата. По думите му целта е "лична", защото "изживяването, връзката с Бога е лична, а земни цели през вярата няма".


"Един опит за социоантропологичен анализ в сотериологичен смисъл.т е. в спасистелен" - обобщи съдържанието на труда си Цонев.


"Грехът е условно явление"...или кратко за дисертацията


"Постановките с безусловна категоричност разкриват, че светата Библия като неизчерпаема съкровищница от боговдъхновени идеи и принципи, винаги има да каже нещо ново за всеки човек от всяка епоха и от различна социокултурна среда, особено в условията на дефицит на идеали и духовна криза", пише Цонев.


В труда си той описва грехът като "условно явление, с реален и конкретен произход"...или "по конкретно  заедно с развитието на отделните социоантропологични реалности се разгръща библейската сотериологична проекция за цялостна обнова на човека". Освен това от реферата към дисертацията разбираме, че  "човек разгръща заложби, дарби, творчески възможности и сили именно в условията на общността, в общението с човеците, с които живее, изпитва радости и скръб" и че "по отделно Павел и Петър не образуват общество".


От журито, което оценява работа на Цонев отправиха критични бележки, които трябва да бъдат коригирани, ако трудът бъде публикуван. Според Стоян Чиликов в труда има "много сериозни философски и богословски грешки", а някои цитирани текстове не винаги се превеждат в смисъла, който авторите са влагали в тях.


Богослови, пожелали анонимност, запознати с реферата на дисертацията на Цонев, коментираха, че трудът не допринася с ново знание и засегнатите в него проблеми са по-скоро известни на всеки, който се занимавал със сходна тема.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Йордан Цонев с феса на главата се мъчи да е повече християнин!

 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 796 Весело

  Ей тоя "пич" колко ми прилича на един анимационен герой, ала "Чип и Дейл". Само не мога да се сетя коя беше анимацията .
  Иначе ДПС и Богословие.... ауууу колко актуално и модерно!!! Цирк!

 3. 3 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 586 Гневно

  Вън фарисеите от храма!

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Мдаа, интересни неща стават на този свят. Навремето, 1990г., Политбюро влезна в църквата на връх Великден, та видях отявлени безбожници да се кръстят, та вече нищо не ме изненадва.

 5. 5 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Цонев, раят е създаден за християни, не за християн-демократи.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Сюжет за белетристи от класата на Умберто Еко е това.
  Хипотетична среща на Иисус Христос със "славещия" името Му екземпляр Данчо Ментата....
  Сцената с изгонването търговците от Храма ще бледнее....
  Сигурно наистина няма Бог.
  Щом се случва такава безнаказана гавра с името Божие........

 7. 7 Профил на muppet show
  muppet show
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дневник, противни сте.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2740 Весело

  Сега със Сидеров ще си мерят дипломите...кой е по,по,най богослов !

  Нещо ми липсва обаче напоследък в кресливата обстановка ?

  Аааа сетих се ...крясъците на Архонта Бинев ! Те тогава сеира щеше да е пълен !!!

 9. 9 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Минеш ли - заради кариерата си - през леглото на Класната.... след това на всичко си готов... а, Мента?

  Свобода за Надежда Савченко!
 10. 10 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Цитат: Цонев, известен с прозвището си Данчо Ментата уточни,
  ---

  Тва Ментата (което е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОДХОДЯЩО за негов прякор) му го лепнаха комунягите, га Данчо М. бе дясна финансова ръка на Командиря Костов при експилацията на Суверена...

  Разтурям колоквиума!
 11. 11 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Цонев, по-добре да беше направил някои поправки в Специалната теория на относителността. Или пък да беше открил някое ново пространствено измерение.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 12. 12 Профил на chiishii
  chiishii
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не само че не допринася, а по написаното в статията се вижда, че дори и отнема. А това е още по-страшно...
  Всеки човек е "болен" от греха. Въпроса е дали се лекува от тази болест....

 13. 13 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#11:"Мастър Йода"]Цонев, по-добре да беше направил някои поправки в Специалната теория на относителността. Или пък да беше открил някое ново пространствено измерение.[/quote]

  Щеше да ме накефи да каже как е изработил Командиря, че той (К) направо пощръкля, като разбра, че този дребен селски хитрец го е изпързалял.

  Разтурям колоквиума!
 14. Манастирът тесен за мойта душа е.
  Кога човек дойде тук да се покае,
  трябва да забрави греховния мир,
  да бяга съблазни и да търси мир.
  Мойта съвест инак днеска ми говори.
  Това расо черно, що нося отгоре,
  не ме помирява с тия небеса
  и когато в храма дигна си гласа
  химн да пея богу, да получа раят,
  мисля, че той слуша тия, що ридаят
  в тоя дол плачевни, живот нестърпим.
  И мойта молитва се губи кат дим,
  и господ сърдит си затуля ухото
  на светата песен и херувикото...

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=909&Level=2

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  По-благородно и подобаващо ми изглежда Цонев да отиде на доктор. Амин.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Да станеш началник е най-сигурният начин да поумнееш

 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  егати и продажния лицемер!

 18. 18 Профил на roooster
  roooster
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма да коментирам неукото човече, но ИНСТИТУЦИЯТА, т. нар. ALMA MATER, излиза от всяко приличие. Не че другите ВУЗОВЕ са по стока. Купуването на дипломи , титли и звания, тече с пълна сила.

 19. 19 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това не може да е сериозно. Цонев е толкова християнин колкото са били Папите, продавали индулгенции и църковни санове.
  Всеки има право на хоби и в този смисъл Цонев не е направил нищо лошо пишейки докторска дисертация. От друга страна трябва нещо повече от вяра, за да приема, че въпросния е помирисал каквито и да били християнски ценности.

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев държи в наличност 12 хил. лв. и изплаща лизинг за 94 хил. лв. към "Мотопфое"

  Християни сме, няма да се излагаме с някакви си там евтини коли.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Йордан Цонев "проглеждал" през богословието.
  =========================

  Пази Боже, Йордан Цонев да прогледа!

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Богословието се оформя като новия научен комунизъм. Който от политиците реши да сложи едно "д-р" пред името си, пише докторат по богословие - колко са грешни хората и колко са се отдалечили от Бога. ( колко е порочен загниващия капитализъм и колко се е отдалечил от марксизма).

 23. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Май тези, които не стават за друго, стават богослови и депутати.
  Този не знаели, че богословието изобщо не трябва да бъде академична дисциплина?

  If you are going through hell... Keep going!
 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Богослови коментираха, че трудът не допринася с ново знание и засегнатите в него проблеми са по-скоро известни на всеки, който се занимавал със сходна тема.

  Това е доста масово явление. Научните разработки в България са като заводите при социализма - морално остарели, още в деня на откриването си. Колкото до Данчо Ментата, според мен е сбъркал посоката. От нечистоплътен политик-въжеиграч, да се забиеш в богословието е нещо като доброволно явяване на поправителен изпит. Успешният път е от богословието към политиката и това е пътят на другаря Сталин.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пред зала пълна с близо 20 души, депутатът от ДПС...
  -----------------------------------------
  ...защити тезата,че християните трябва да носят фесове(като него)...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 26. 26 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Изобщо това е като вицът на вечерта. Жив цинизъм си е да изтипосате този субект и мозъчните му полюции тук, че и с цитати. Цитатите са с правописни грешки - авторски, предполагам, но спокойно може да са и на Лора Филева, ако съдим по цялото четиво. А и на Лора Филева не й е станало много ясно за какво точно пише

 27. 27 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Останал ми е един смътен спомен от ония все още гладни за дупетатите години, когато Цонев си бе купил скъп часовник и беше по всички вестници и медии.
  Тогава дупетатите не печелеха милиони за разни консултации и този часовник беше новина.
  Сега скъп часовник на ръката на дупетат едва ли ще направи впечатление.

  Бъркам ли се, че имаше нещо подобно или ставаше дума за друг?

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 28. 28 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Сидеров и той е богослов.
  Единия ни краде, другия се кани да ни бие и арестува, все "човекоугодни" дела.

 29. 29 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Тия срам от Бога нямат!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 30. 30 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Пред зала пълна с близо 20 души, депутатът от ДПС защити дисертация от 355 страници
  ===================================
  По колко кинта са дали на присъстващите за загубеното време?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 31. 31 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#23:"dante_18"]Този не знаели, че богословието изобщо не трябва да бъде академична дисциплина? [/quote]

  Богословиено не може да бъде друга освен академична дисциплина. Не можеш да направиш експериментална база по богословие. Или пък технологично звено за развитие и внедряване по богословие. Или пък център за наблюдение и контрол на божеството, нали. Или греша?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 32. 32 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Тая статия е майтап, нали?
  Ще падна.

 33. 33 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В тази си битност аз съм се сблъскал през години с много въпроси, на които нямах отговор и го търсих. Защо човеците сме такива? Защо сме лоши? Защо вземаме грешни решения, които ни навреждат един на друг?
  -------------
  Защото сте СОЦИАЛИСТИ! И още по-лошо, защото сте ДПС-ари!

 34. 34 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Хайде сега, ти знаеш ли как изглежда една докторска дисертация по културна антропология в Сащ? Тва е все едно да живееш в един цигански катун и просто да опишеш преживелиците си. Не ги надценявай.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 35. 35 Профил на juliadelta
  juliadelta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каквато и диплома и титла да имаш, пет пари не струват, ако ти липсва искрена вяра в Бога и дела, които да я потвърждават.

  А във вас, г-н Цонев, не сме видели ни едното, ни другото.

  А какво казва Исус за такива като вас: "Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота." (Матей 23:27)

 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Лицемерието в най-висша степен ! това е данчо ментата.. Най-гнусното олицетворение на прехода - минал през СДС - съсипал го от далавери и гнусотия; предал СДС - минал като продажник в ДПС - води мръсните депесарски сделки..
  Пицар - шеф на бюджетната комисия !!

 37. 37 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Пошло, мерзко, низко, долно и гнусно.
  Цонев, срам и страх от Бога нямаш ли?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 38. 38 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Депутатът от ДПС е член на Интерпарламентарната православна асамблея и на Институт „Библия-култура-диалог” и е твърде възможно получаването на докторска степен да помогне на политическата му кариера в чужбина. Според източници от Богословския факултет, пожелали анонимност, поради множеството политически и обществени ангажименти, с които е натоварен докторантът, той е получил сериозна академична подкрепа при написването на дисертационното съчинение." Двери.бг

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 39. 39 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#26:"Мария"]Изобщо това е като вицът на вечерта. Жив цинизъм си е да изтипосате този субект и мозъчните му полюции тук, че и с цитати. Цитатите са с правописни грешки - авторски, предполагам, но спокойно може да са и на Лора Филева, ако съдим по цялото четиво. А и на Лора Филева не й е станало много ясно за какво точно пише[/quote]

  За Данчо сме на едно мнение.
  За неграмотността на журналистите от Дневник също, но е забавно, когато този, който критикува, не знае как се използва пълен и непълен член и бърка *и* с *й*.
  Само да спомена, че имам тройка по БЕЛ.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 40. 40 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Все, що имаш, иди, продай го, раздай го на бедните и ела, та ме последвай!"

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#38:"Митко"]той е получил сериозна академична подкрепа при написването на дисертационното съчинение.[/quote]
  Като гледаме цитатите от "съчинението" подкрепата едва ли е чак толкова академична.

 42. 42 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мастър Йода":

  Богословие трябва да се изучава само и единствено в църквите и да няма нищо общо с о образователната ни система.

  If you are going through hell... Keep going!
 43. 43 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#31:"Мастър Йода"]Не можеш да направиш експериментална база по богословие[/quote]


  О, колко си прав!
  Не можеш, защото богословите са специалисти по несъществуващи неща!

  If you are going through hell... Keep going!
 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Сега може да тръгне да мисионерства и туковиж покръстил някой друг депесари.

 45. 45 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#38] от "Митко":

  "...той е получил сериозна академична подкрепа при написването на дисертационното съчинение."
  ===============

  И всичко това, за да не каже нищо ново, но да си лепне Д-Р отпред. Иначе бил ходил редовно на лекции. Четири години! WTF?

 46. 46 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Йордан Цонев "проглеждал" през богословието, мъчи се да е повече християнин...

  - Тия са луди,..
  Кой знае колко е платил за това ?
  .. " Проглеждал ", през..богословието..
  точно той, активиста на ДПС, - ужас.
  Направили са ужасна грешка,..
  - Трябваше , от ДПС , да го изпратят в Мека,
  или Суадитска арабия , да учи ..
  за, молла, ходжа или имам...
  Богословието, не е за хора , като него..

  urkobozambo
 47. 47 Профил на muppet show
  muppet show
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всеки има право на катарзис.

 48. 48 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Не можеш да направиш експериментална база по богословие
  ==========


  Сега като се замисля осъзнавам, че всъщност може да се направят експерименти!
  Ама няма да им харесат резултатите.

  If you are going through hell... Keep going!
 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Гневно

  Боже, прости ми че споменавам името Ти, но и този ли се изживява като висша форма на моралност?!?!?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  тоя туркофил и национален предател ли е богослов и християнин я моля ви се нямаше нужда от платени статии , да заминава в затвора тая отрепка .

 51. 51 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#39] от "ivailo_kirov":

  този, който критикува, не знае как се използва пълен и непълен член и бърка *и* с *й*.
  ===========
  Нито едното, нито другото: не е незнание, а добавено в движение "като", и не е бъркане на "и" и "й", а липса на "и" с наклонена чертичка на клавиатурата. Когато пиша статии, подхождам грижливо.

  За тройката по БЕЛ имаш моето разбиране.

 52. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Защо човеците сме такива... защо сме лоши"

  С доста сложен въпрос се е заел Ментовия братчед Данчо. От хилядолетия, най-големите умове на човечеството не са могли да дадат еднозначен отговор на тази дилема. На пръв поглед, изглежда доста комично, че нашият запъртък от казиното, ще сложи в джоба си Августин Блажени и Св. Франциск от Асизи. Но той има важно преимущество. Никой от тях, не е бил в СДС, след това в ДПС и не е подкрепял БСП. Не можеш да отговориш правилно на философския въпрос "защо ние хората сме лоши?", ако самият ти, не си лош. Надявам се, следващата му научна студия, да бъде озаглавена "Защо съм толкова жалък?"

  /не се чете/
 53. 53 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#15:"Нефертити"]

  По-благородно и подобаващо ми изглежда Цонев да отиде на доктор. Амин. [/quote]

  ++++++
  Боже ,
  Ти съдиш и ти прощаваш. Ние сме само грешни человеци.Не ни го прехвърляй за прошка. Оправяй се с тоя и с ощемного такива. .

 54. 54 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Е, след като този изк*лесък е християнин, аз вече съм будист.

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Доктор Хменгеле, че и артисва...
  Парите за неговото влизане в политиката бяха бързо събрани. Костов да ги каже !!!
  Още има "прости" хора с тикове, като му чуят името...

 56. 56 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#51] от "Мария":
  То е ясно, че е от бързане, но това не пречи да е забавно.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 57. 57 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Значи човечецът разпределя риска и цоца от няколко места... ако едното не върви, тогава от другото все ще капне нещо.

  Няма корелация между Богословието и Депесарищината. Все едно да купиш акции на Телеком Аржентина, на Делта Еърлайнс и на Хайнекен, между които няма нищо общо.

 58. 58 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 374 Весело

  Цонев, Юда след като се разкая за стореното, отиде и се обеси. Очаквам от теб втора стъпка ...

 59. 59 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 688 Весело

  Статията напомня за следното клипче: http://vbox7.com/play:7073c2a0e3&start=65

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#52:"Тони Шнайдера"]Надявам се, следващата му научна студия, да бъде озаглавена "Защо съм толкова жалък?"[/quote]
  Ами може и да напише брат'чед. Той поне събра материал от последния път, в който го гледах. Обикалящ парламента в неуспешни опити да стигне до возилото си, мокър от залялата го вода, целен с предмети въпреки " чадъра " от щитове над него и живата полицейска верига от тела обградила го, за да го запази от любовта народна, хулен и освиркван, наричан как ли не от " нищожество " до " турска помия ", видимо треперещ от уплах и безсилие пред това, което му се случва. Наистина беше жалък. Дано поне да е разбрал, че може да си купи скъпи вещи, постове, титли, положение, но не може да си купи симпатията и доброто отношение на хората, защото те не се купуват, те се заслужават.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 61. 61 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#57:"Ф.Нинов"]Няма корелация между Богословието и Депесарищината. Все едно да купиш акции на Телеком Аржентина, на Делта Еърлайнс и на Хайнекен, между които няма нищо общо[/quote]

  Братчед, не се самоопровергавай!
  Както сам казваш:". ако едното не върви, тогава от другото все ще капне нещо.", т.е. хеджиране на риска.
  Общото е в далаверата. Има два вида бизнес. В единия печелиш от находчивост, технологии и пр., а в другия - прецаквайки другите - включително и съдружниците си. А Данчо е спец в последното. За другото се иска акъл и почтеност. Все дефицитни понятия в новоизлюпения "доктор".

  /не се чете/
 62. 62 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#60:"bee"]Ами може и да напише брат'чед. Той поне събра материал от последния път, в който го гледах. Обикалящ парламента в неуспешни опити да стигне до возилото си, мокър от залялата го вода, целен с предмети въпреки " чадъра " от щитове над него и живата полицейска верига от тела обградила го, за да го запази от любовта народна, хулен и освиркван, наричан как ли не от " нищожество " до " турска помия ", видимо треперещ от уплах и безсилие пред това, което му се случва.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++
  Какво съвпадение! Мислех си точно за същото.

  /не се чете/
 63. 63 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#61] от "Тони Шнайдера":

  В най-добрият случай ще вървят и двете с пълна пара... най-лошият би бил ако и двете не вървят. Но след като е започнал проф. живот в казино и сега минава през депесарщина смесена с богословие, след някоя друга година може да е министър, премиер, патриарх... поне амбиции не липсват.

 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#62] от "Тони Шнайдера":

  Хамстерът също е разпределил риска на вътрешна и международна подривна дейност, които обаче са в същата група... и ако социализъма не върви, тогава той би получил проблем и да трябва да си седи в къщи.

 65. 65 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#63] от "Ф.Нинов":

  Братчед, в историята има много премиери, министри, императори и пр., които не струват, нито мастилото, нито хартията, върху която са написани имената им - с малки букви - като допълнителните клаузи в някои договори. Подобни недоразумиения са си чиста загуба на историческо време за народите, които са ги избрали, или позволили да бъдат управлявани от подобни недоразумения. Иначе си прав. България се нагледа на всякакви идиоти в политиката. И според теорията на вероятностите, крайно време е да се появи и нещо свястно. Освен ако не сме най-големите каръци и на Балканите, и в Европа, и на Света.

  /не се чете/
 66. 66 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  След толкова мили думи бих се усъмнил още повече ако ми поиска пари.

 67. 67 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 636 Неутрално

  И на небето иска имение...

 68. 68 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 374 Весело

  Данчо Ментата и християнин.
  Не е ли малко късно да се прави на християнин ???
  Вече няма как да бъде християнин след като е "скъсил ръкава".

 69. 69 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поздравления за фотографа....Фарисейската мутра на Ментата в пълния и блясък.... очилцата са за повече реализъм и достоверност ,както и да отклонят вниманието от очите му - врата към черната му душа......

 70. 70 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  Този християнин е такава хиена! Може да пригрезе гърлото на всеки, даже ако става дума за 5 стотинки !
  Хищник!

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 71 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 426 Разстроено

  оркестъра свири туш...

 72. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  ''Защо човеците сме такива? Защо сме лоши?...''

  Aми че отговорът е много прост - защото Господ ни е създал такива!

  "Прозрението до което депутатът от ДПС е достигнал, след като дълго време си е задавал тези въпроси, е:"че всички тези неща се случват заради отклонението от божията воля на отделния човек и на обществото".''

  В двайсет и първи век някой си се обръща към богословието, за да получи отговор на въпроси, с които се занимават невронауките. (И за разлика от богословието, намират отговори!) Да се смеем ли или да плачем?

  Още цитати:''Богослови, пожелали анонимност, запознати с реферата на дисертацията на Цонев, коментираха, че трудът не допринася с ново знание и засегнатите в него проблеми са по-скоро известни на всеки, който се занимавал със сходна тема.''

  Ха, ха, нима е за чудене! И този коментар само потвърждава подозрението ми за 'стойността' на докторските титли в България. Сульо и пульо станаха доктори, професори, доценти - но една БГ докторска титла сигурно не се хваща и на малкото пръстче даже на една европейска бакалавърска! И като ги знаем как владеят чужди езици, можем да си представим какви проучвания и подготовка правят за дисертациите си - та как се допирнася нещо наистина оригинално и съществено към съответната област, ако не се познават в дълбочина световните достижения?

 73. 73 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  по времето на комунизма имаше една порода селски хитреци, партийни секретари, бригадири и профсъюзни дейци, които много четяха Т. Живков, Ленин и страшно си падаха да каканижат глупостите, сътворени от подобни изроди. Явно селските гени дават плода си във всяка ситуация. Данчо Ментата(Пицата) - самоук богослов и нидоучен икономист, разкаял се крадец от ДС на СДС, имитращ вертикалната деференциация на хоризонтално анадолстване - аман от бълхливи селядури и татари сиренясали, откриващи в мизерното си битие и произход културата и Бог да пази България.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 74. 74 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1189 Гневно

  Йордан Цонев всяка неделя, когато не е зает да купува гласове във Варна е на черква в св. Александър Невски /което си е истина - така е/. А, за труда му, сайтът Двери твърди, че академични среди доста са му помогнали поради голямата му заетост/намеква се, че прекалено много/. Убеден съм, че има Кой да го съди и не искам да влизам в ролята на съдник, но човек, когото изгониха от СДС навремето /явно заради корумпираност/, който е известен като Данчо Ментата и който играе ролята на еничер не ми импонира

 75. 75 Профил на ogix
  ogix
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Вероятно новият Д-Р има мокри сънища, но Доган да му е отзад. Той, като бургазлия, знае думата ХЮМ !Да му е честито! БОКЛУК ! ! !

  огн.
 76. 76 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Цонев радвай се ,че си в България . характерното за Българите е че са малко като народ и правят здрави държави ако 5 000 000 Българи са ти проблем кво остава за 7 000 000 000 хора свят ,ще ти се завие !!!

 77. 77 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Относно неговото християнство - то не само че не го ползва, но е и душегубително. Припомням отговорите на папа Николай I на запитванията на българите (т.е. на княз Борис I) от 866 г.
  Там има въпрос, ако един свещеник е нечестив, какво да правим и отговорът е, да се слуша проповедта му и да не се повтарят делата му, защото осъждането му от Бога е по-голямо, защото ясно е знаел какво върши.
  Горното добре се връзва и с византийските мозайки и наши възрожденски фрески, които в огнената река на Ада изографисват йерарси и царе - знаели са, имали са отговорност, поели са клетви и са нарушили...

  Та - халал му титлата. Ако е вярващ - да си опича акъла, защото ще отговаря на друг Съдия, неподкупен и строг (какъв контраст спрямо съдиите, които знаем тук и сега).

  E PLVRIBVS VNVM
 78. 78 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 662 Весело

  Малеей, разплака ме тоз хриситянин първи. Да забравите тутакси прякора му Ментата, ей! Човека е по-свят от папата.

 79. 79 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 754 Гневно

  Един баш крадец и ренегат ще обсъжда морални категории...
  "моите братя християни и моите братя мюсюлмани"....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 80. 80 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като си помисля само, че иВолен е богослов....накой ли бог се кланят и двамата..а да на Златния телец...

 81. 81 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Боже дай ми сила да не съдя !

 82. 82 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ми не хванаха ли неговите хора с априте за изборите във Варна? По тая логика всеки трети в държавата може да е доктор по моногамия, а 90% от населението над 12г. и под 75г. могат да бъдат обявени за доктори по въздържание. Да го кажа на глас - пълна педерастия... с лек аромат на мента и две соколови пера за украса.

 83. 83 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 217 Неутрално  Ми не хванаха ли неговите хора с ПАРИТЕ за изборите във Варна? По тая логика всеки трети в държавата може да е доктор по моногамия, а 90% от населението над 12г. и под 75г. могат да бъдат обявени за доктори по въздържание. Да го кажа на глас - пълна педерастия... с лек аромат на мента и две соколови пера за украса.

 84. 84 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#77:"PavelCZ"]Ако е вярващ - да си опича акъла, защото ще отговаря на друг Съдия, неподкупен и строг[/quote]
  Ти мислиш ли, че е вярващ, съдейки по делата му? Вярващия човек не върши злини, не лъже, не краде, защото знае, че за всичко на този свят се плаща. Та в този ред на мисли този вярващ ли е, или просто му се е приискало да е доктор по нещо си?!? Халал да са му титлите, те не могат да скрият лицемерието и духовната нищета. Човека заблуждава само себе си. И с докторска титла пред името и без нея делата си остават.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 85. 85 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Вън навеки олигарха ментата, който се прави, чрез очила, на интелектуалец.

 86. 86 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Данчо Ментата може и да си е платил да му напишат докторат по Богословие, може и всичко да изглежда супер лицемерно,
  НО нека безгрешните доктори богослови да хвърлят камък.

  А че има дефицит на духовност, е очеизвадно.

 87. 87 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2460 Любопитно

  "Цонев, известен с прозвището си Данчо Ментата уточни, че счита себе си за част от проблема и всички ще са част от проблема, ако не се обърнат към Бог."

  Къде го чукаш, къде се пука: екс-крупие се терзае от философски въпроси, а философът Доган се е превърнАл в хидроинженер... Ред няма! ...добре, поне че Пеевски не хвана дикиш като шеф на ДАНС, че кой знае какво превъплъщение щеше да се падне на Бареков?!

  I Want To Believe
 88. 88 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "проф. Доко Доков":

  бъзикат с доктора за6титил с summa cum laude!
  не са гадни, а на място показват пародията в бг.науката или това което остана от нея.

 89. 89 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 450 Гневно

  Още един слуга на олигарсите преживял "дълбок личностен катарзис". И този ми се пише християнин!?!?!?! СРАМ!!!
  И как тъй с фес на главата се осмелява да пише докторат по православно богословие?!?!?!?!
  Нашият Господ Бог забавя, НО НЕ ЗАБРАВЯ!
  И този безродник и лъжец ще бъде закован в огнената геена!...
  Анатема!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 90. 90 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  утре, т.е. днес бüрекуф 6те му направи спец.предаване и 6те дискутират най-об6ирно роблематиката.

 91. 91 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Още един преживял катарзис.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 92. 92 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#91] от "Lady Zeppelin":
  Мен ако питаш - и дяволите в ада ще се отвърнат от него.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 93. 93 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#92] от "ПАВЛА - సటోరి":
  Отврат. Катарзисите ми дойдоха в повече тези дни. То бива лицемерие, бива наглост, бива гъонсуратлък... Речникът ми е беден да изрази мисълта ми.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 94. 94 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#84] от "bee":

  Тоя е вярващ. Той си е повярвал, че е много важен и ще му бъде простено, както му се прощава до сега. Някои вярващи дори децата си убиват, щото вярват, че това се иска от тях.

  Birds of a feather flock together.
 95. 95 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лора Филева известна като Лора Тъпата Продажна Журналистическа Курва и Дневник известен като Шорошки Своднически Парцал.

  Иначе сте много толерантни със "сексулани малцинства", самото споменаване на думата евреин в постовете е повод за изтриване или бан, но да кажете едно браво на човека че се потрудил, че е направил нещо на вас дори не ви стига акъла и хоризонта да разберете няма, защото човекът е от ДПС и не споделя вашите платени от Шорош възгледи.

  Проклети да са медии като вашата....

 96. 96 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Данчо Ментата е известен с това, че превзе СДС-Бургас като вкара вътре в организацията повече от 100 проститутки които е познавал когато е работил като крупие. Те гласуваха за него и го избраха за председател. Един от СДС-Бургас искаше да се запали заради това. Крупие във валутно казино по времето на социализма, мислите ли че това беше възможно без да си човек на ДС? Костов знаеше всичко това но не реагира а напротив му повери високи постове в СДС.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 97. 97 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Случилото се, отразено в горния текст, е някаква безвкусна подигравка. Такъв да е член на Народното събрание е не по-малък гаф от това Народното събрание да гласува Делян Пеевски за шеф на българското ФБР. Надявам се това няма да остане незабелязано от протестиращите.

 98. 98 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник, сигурен съм, че можехте да запълните страницата с много по интересна информация в този напрегнат за България момент, вместо да ни занимавате с "битието и страданията" на това недоразумение на прехода...

 99. 99 Профил на Deyan Yordanov
  Deyan Yordanov
  Рейтинг: 583 Весело

  Това е някаква фундаментална новина

 100. 100 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Боже,каква смрад и отврат се носи от тоя новоизпечен богослов..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK