Орешарски обеща в Брюксел отчет всяка седмица

 

© Reuters

 Кабинетът "Орешарски" ще представя пред българските граждани и пред Народното събрание регулярни отчети. "Ще се отчитаме всяка седмица за свършеното от правителството", каза премиерът Пламен Орешарски днес в Брюксел на среща на лидерите на страните от ЕС.


Според правителствената информационно служба, той е напомнил, че вече е инициирал създаването на обществен съвет към Министерския съвет и е разпоредил на министрите да направят такива обществени съвети към ведомствата си. Орешарски изтъкнал, че ще води активен диалог с всички.


В отговор на журналистически въпрос, Орешарски посочил, че европейските лидери в разговорите си с него не са поставяли темата за ситуацията в България, а са му пожелали успех в работата му като министър-председател.
"Предстои до тази есен да се изработят конкретни програми, които да позволят на България да използва европейските средства за борба срещу младежката безработица", обявил още премиерът. Най-важното в момента било да се изготви програма за гарантиране на първо работно място на младите хора до 4 месеца след като завършат образованието си или са останали без работа.


Очаква се България да получи поне 100 милиона евро от Европейския съюз през следващите две години за стимулиране на младежката заетост. Друга голяма тема на заседанието в Брюксел е преодоляването на затрудненията с финансирането за бизнеса.


Според премиера решението трябва да се търси в допълнителните инструменти, които предстои да се изработват с основен източник Европейската инвестиционна банка в съчетание с кохезионните фондове. Целта е да се създадат по-добри предпоставки за финансиране преимуществено на малкия и на средния бизнес.


При реализирането на подкрепящите мерки за бизнеса правителството ще се стреми към ниски лихви за отпусканите заеми. По думите на Орешарски, в момента лихвите, особено за малкия стартиращ бизнес, са на равнища, обезсмислящи заема.


По отношение на регулаторните режими премиерът отбеляза, че има голямо съвпадение на местния дебат, който започна през последните седмици в България, с общоевропейския. "Аз съм удовлетворен, че въпросът на общностно ниво е поставен. Част от нашите бюрократични и регулаторни тежести произтичат от приложението на различни директиви. Радвам се, че на европейско ниво ще има усилия за намаляване и олекотяване на тези режими", казал още министър-председателят.


По отношение на новото развитие по проекта НАБУКО Орешарски е изразил съжаление, че е избран алтернативен коридор, който изключва България. "Хубавото в лошата новина, че трасето е близо до нас и ще имаме друг източник на азербайджански газ", коментирал премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK