Зеленчукопроизводители блокираха пътя край Сандански заради "вносните боклуци"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на muppet show
  muppet show
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вносните боклуци защо са в кавички?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2139 Весело

  Няма кой да купи нашето производство, защото пазарът е препълнен с вносни "боклуци".
  ...
  боклуци, но евтинки, точно това се търси на нашия пазар

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 3. 3 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Предлагам ,

  в знак на съпричастност към протестите в България , всеки който се намира извън пределите на родината , да добави този " € " знак към ника си .


  Благодаря !

  .... never say never ..... !
 4. 4 Профил на zimage
  zimage
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Интересно е и каква част от вносната продукция е контрабанда...

 5. 5 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото директно от полето на земеделците... Дали не е в тях проблема? И аз искам да ям български зеленчуци, но са скъпи. Същевременно самите производители ги продават на прекупвачите на безценица и също не реализират кой знае каква печалба в сравнение с крайната им цена. Само аз ли виждам в цялата схема една бездънна яма?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само който е виждал и е запознат с договорите на Била, Метро, Кауфланд и другите изроди, знае за какво мачкане към българския доставчик става на въпрос! Договорите са с десетки задължителни такси, анекси, които ги задължават да си изтеглят непродадена и съответно развалена продукция и т.н.! Големите вериги никога не са ощетени и не им пука дали ще продадат доматите, защото производителя е мачкан и унижаван! Това да купуват на 40ст, а да продават на 2-3 лева си е жива подигравка! Какъв е тоя марж 70-80% при бързообортна стока, и то пак казвам, с ужасяващи клаузи, анекси, такси и условия към доставчика?!? Но ако доставчика откаже, веднага се внасят тотални боклуци от Полша за без пари, с вкус и качества на тиква, и нашите производители фалират! По-способните взеха да се мъчат сами да си изнасят продукцията за най-различни по-скъпарски магазинчета по Европа, тъй наречените Био Магазини. Но като цяло големите вериги смазват родното производство и това е абсолютен факт!!! Затова аз краставици и домати си купувам само от бабките по пазарчетата и сергийките!!!

 7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Земеделците трябва да опаткат министъра си. И да се преборят отново да хранят част от Москва. Иначе вечна им памет и алелуя...

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Да поискат - от столична община - разрешение например веднъж седмично някакво кътче в столицата,където да си продават стоката.Ще имат достатъчно клиенти.
  И да се съобщава предварително,за да не се настаняват "вносителите".

 9. 9 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"VivaLaMadness"]Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото [/quote]

  А дали не е в десет пъти по-малките помощи за Българските производители от същите тези пътуващи Боклуци.

 10. 10 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  И какво предлагат като решение след като им се изпълнят исканията за срещи с министри и президента? Министърът на земеделието да направи задължително купуването само на български зеленчуци от магазините? Затвор за магазинерите които продават вносни зеленчуци? Глоби?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 11. 11 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По големи боклуци от нашите просто няма!

  Една изгладняла лисица попадна под лозница с надвиснали червени узрели гроздове. - Харесва ми цвета на това грозде - промърмори си лисицата. Ще се опитам да го стигна с един скок. И тя направи един скок, ала гроздето беше много нависоко и колкото и да повтаряше опита, не успя дори да го докосне с муцуната си. Тогава, за да се утеши, гдето не е могла да го стигне, каза ядосана: Гроздето е много кисело... Не заслужава вниманието ми.

 12. 12 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тия, от Сандански, да не се държат помежду си като ОРЕЛ, РАК И ЩУКА, а да се кооперират и сами да закарат стоката си в борсите в големите градове и да си прибират печалбата те, а не търгашите....Само завистливи не могат да го направят....

 13. 13 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Каква свобода, какви протести (не съм против производителите за протести), но защо това не се случваше при предишното "Демократично" правителство!?

 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"dzmey"]но защо това не се случваше при предишното "Демократично" правителство!?[/quote]
  Е,сега - иска ли питанье, веее? Ас управлявам сас замах! Прес целото време хората одеха кат замаяни фитоци, без да разбират на кой свет са се озовале! Те за тва ми викат Бойко Гениалното!

 15. 15 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#9:"dzmey"]А дали не е в десет пъти по-малките помощи за Българските производители от същите тези пътуващи Боклуци. [/quote]

  Да са се преборили за помощи! Според мен проблема е, че няма кой да им защитава правата - да се купуват на НОРМАЛНИ цени. Цялата печалба отива в този който ги препродава и от това страдаме както потребителите, така и производителите. Аз затова предпочитам да си купувам зеленчуци от бабите по Женския пазар - имат превъзходен вкус, по-евтини са от тези в билата, която е в близост. И аз съм доволен, и бабите са доволни. Значи има вариант това да стане, но за да се приложи в голям мащаб се иска организация, която да им защитава интересите. В момента явно успешна такава няма. И създаването и контрола на въпросната организация са именно дело на производителите, не на потребителите. Също и тяхно право и задължение да си търсят парите за субсидии. Но когато гласуват за БСП или за Герб, какво друго очакват и какво друго заслужават?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 16. 16 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ние сме зимна държава ако не сте разбрали още!....а българските дини още не са узрели,..... А на пазара има дни когато има само гръцки дини !
  Гръцки дини наводниха пазара в Южна България, съобщава сайтът agronovinite.com. Десетки търговци продават стоката покрай шосетата. Има много голям внос, а българските дини още не са узрели, обясни търговецът Милен Кацаров, който продава дини от Гърция край пътя Пловдив-Асеновград. Цените са между 80 стотинки и лев за килограм, но желаещи да купуват вносната стока не липсват.

 17. 17 Профил на kanalin
  kanalin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема, е че производителите могат да произвеждат, но не могат да продават. Не желаят да се обединят и това си е. Няма как веригите да купуват от тях защото земеделците просто няма, какво да им предложат. Нямат количества с търсеното качество и това е. Веригите също са в безизходица и са принудени да купуват внос. Просто липсва достатъчен обем производсто. Единствения им шанс, което и се случва, е въпросните прекупвачи да събират от десетки като тях и да предлагат количествата необходими на веригите или на дребни риби и така до пазарите в големите градове. Въпроса е защо земеделците не се обединяват и така да се избегне нуждата от прекупвачи? В много отношения сами са си виновни. Има глад за български продукти на нормални цени има и някакво производство, но то не може да стигне до пазарите.

 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  да поемем инициативата ----------------през къща декар канабис -през две къщи -хектар. Да видиш земеделие,да видиш търсене.

 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Все си мисля,защо вносните боклуци са по евтини от нашите......по рационално ли ги гледат или нашето зеленчукопроизводство не става.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на muppet show
  muppet show
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ужас":

  Активен заговор. Като във всяка друга сфера. Унищожаване на родното производство и вкарване в зависимост отвън.
  Само хляба и киселото мляко май все още са български.

  Голяма тъпня е например пилешки дробчета от Аржентина.

 21. 21 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гледам на софийските пазари пише Български ягоди, а всичката друга стока настроена в касетки с нарисувани ягоди и надпис на гръцки

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#5:"VivaLaMadness"]Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото директно от полето на земеделците... Дали не е в тях проблема?[/quote]

  Не, проблема не е в тях. Просто българските производители искат да получават прилична цена за труда си, а вносните идват от места, където на работниците се плащат по 20-30 долара на месец, как няма да е евтина продукцията, дори и след разходите за транспорт, мита и такси?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво ли имаме, зехтин, портокали, мандарини, лимони.....?Айде по споко.......

 24. 24 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ужас":

  Ми да се съберат производителите и да си направят и те верига магазини бе, и да си продават стоката на каквато си цена искат. Нали веригите никакви инвестиции не били направили и било много лесно да си направи едно хале с етажерки. Или да си наемат място за пазари, каквито имаше преди години във всеки град. И видите ли ги заплашвали че ако не изпълняват ще внесат боклуци от полша. Ако са им толкова добри, евтини и качествени продуктите, клиентите ще ги намерят къде са и ще купуват от тях, не от полските боклуци на същата цена. Щото нали купували на 40ст, а продавали с 70-80% марж на печалба. Демек производителите могат сами да си прибират печалбата а не да я дават на посредници. Ама всички искат наготово някои да им направи работата, че и да им плаща за това.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#19:"sto67nes"]Все си мисля,защо вносните боклуци са по евтини от нашите......по рационално ли ги гледат или нашето зеленчукопроизводство не става..... [/quote]


  Ми не, просто плащат на работниците жълти стотинки, затова е по-евтино. И, купувайки вносните боклуци ти реално финансираш експлоатацията на хората там, откъдето идва продукцията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#22] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  [quote#6:"Ужас"] Но ако доставчика откаже, веднага се внасят тотални боклуци от Полша за без пари, с вкус и качества на тиква, и нашите производители фалират![/quote]

  Всъщност в полша не взимат 20-30 долара на месец, нито в македония или турция. Даже и в гърция дето получават тлъстите субсидии не е толкова. А ако клиента е готов да яде домати с вкус на тиква, значи производителите спокойно могат да почнат да гледат тикви.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Рекетът и ограбването на българския земеделец не е от вчера и не само търговските вериги са виновни за положението. Ограничаването на достъпа на земеделския производител до пазара започна още в началото на 90-те години. Спомням си как прекупвачи пращаха мутри да причакват хората с колите им по междуградските пътища и да им съсипват продукцията, за да не могат да я закарат до пазара в големия град. Оттогава води началото си и традицията да се изкупува на безценица и да се продава на борсата или на пазара на неколкократно по-високи цени.
  Освен това, европейските пари за земеделие се разпределят между приближени на управляващите в момента, а вносът в голямата си част е контрабанда.
  Трагично е положението и с традиционните български сортове, те изчезват с главоломна скорост и на тяхно място идват такива с ниски вкусови качества, но затова пък по-евтини за отглеждане и по-трайни. В крайна сметка вече почти няма разлика между плодовете и зеленчуците, които се продават в магазина, и тези на пазара.

 28. 28 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "DareDebil":

  Пич, така е. Просто казвам каква е ситуацията при работа с търговските вериги. А ти си дал решението за пласиране на БГ продукцията. Наични има - създаване на организация на производителите, излизане по пазарите, тактика и методи за пласиране на готова продукция по възможно най-къс канал и т.н.
  Но явно не става! Защото БГ производителите в повечето случаи са дребни риби, не особено предприемчиви, без много познания по търговия и маркетинг, да не кажа слабограмотни и несмеещи да рискуват! Явно само мрънкат за сега... Те сами са си причината. Както казах, някои по-оправни от тях правят опити да изнасят.
  Аз като клиент просто не мога да ям доматите на Била, Кауфланд и т.н., защото нямат никакви вкусови качества. Предпочитам да си купувам от бабките по сергиите и пазарите.

 29. 29 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Опа, 20-30 долара на час, не на месец. Тва на месец е за българските земеделци.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 30. 30 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално


  Ние сме зимна държава ако не сте разбрали още!........оценките за този сезон казват, че Гръцките земеделци са отглеждали 57 000 дка дини, а производството ще се движи на нива от миналата година, т.е. около 350 хиляди тона дини.

  Има много голям внос, а българските дини още не са узрели, обясни търговецът Милен Кацаров, който продава дини от Гърция край пътя Пловдив-Асеновград.

 31. 31 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ша ма извиняват родните производители ама гръцките дини са 100 пъти по-вкусни от нашите "тикви".

  Too much цензура Баце.
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ужас":

  Значи правиш вярното нещо, гласуваш с портфейла си и казваш на веригите че няма да им купуваш боклуците, и същевременно казваш на производителите че искаш техния продукт. Това е пътя, срещи с министри и плевнелиев нищо не могат да променят. Веригите не са хуманитарни организации че да гледат интереса на малкия производител. Все още има пазари във всеки по-голям град, трябва да станат обаче повече, да има паркинг до тях, да има вътрешен контрол, самите производители и продавачи да следят за качеството на стоката и да гарантират че на сергиите не се продават вносни боклуци.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#30] от "topalovski":

  е къде е тогава проблема? Дали щеше да има гръцки внос или не, разлика за българските производители нямаше да има, след като дините им не са узрели.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 34. 34 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#27] от "murttle":

  Ако още продължава тази тактика с причакването, вече уж не сме в мутренските години (нали мутрите станаха депутати и бизнесмени), производителите имат право и начини да се защитят. Но досега всички протести са за повече субсидии, против вноса на евтини боклуци и т.н. Ако имаше рекет и унищожаване на стока, щяха да го споменат. Само че не го споменават. Относно изкупуването, всеки е свободен сам да си припали колата и да си закара стоката на пазара, вместо да чака да мине камиона да му я изкупи на безценица. Ама като гледаш 2 декара краставици и домати, може да предпочетеш да си седиш на сянка да не биеш път. Ако предпочетеш това, ще се радваш на 20те стинки дето ти е дал прекупвача и хоро ще играеш. Ако искаш повече, трябва и повече усилие.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#27:"murttle"]Трагично е положението и с традиционните български сортове, те изчезват с главоломна скорост и на тяхно място идват такива с ниски вкусови качества, но затова пък по-евтини за отглеждане и по-трайни. [/quote]

  Да, изчезна "Сортови семена" (с всичките ми критики към тях).

  Вкусните зеленчуци са по-малотрайни от вносните стиропорови армирани домати (например). По зеленчуковите пазари все още може да се купят вкусни зеленчуци и плодове, но производството им е в съвсем малки количества (като за издръжка на едно семейство и стока за 1 сергия).

  Тук действително държавата трябва да окаже съдействие чрез реални субсидии, защита на местни сортове и още един куп неща.

  А също и производителите да се обединят в ИСТИНСКО сдружение за защита на интересите си. Измислени сдружения има бая.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Отдавна мина времето, когато като продадеш 2 тона домати и 3 тона корнишони от "личното ползване "си купуваш лада-жигули...Сега всичко е на пазарен принцип... По същата логика и обущарите от Пещера трябва да се тръшкат, да не се внася евтина китайска стока....или могат да се дадат много такива примери..Сори братя - променяйте те се , работете, нагаждай те се

 37. 37 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Aми да си изнесат прекрасните стоки в ЕС! Ама и там цените не са това, което на някой в БГ му се иска. Свърши тая с "ранните домати" по 5-10 лева, защото когато в БГ зреят първите домати на открито, в Испяния вече са в разгара на сезона и има купища прекрасни неоранжерийни домати, които могат да бъдат продавани навсякъде в ЕС, включително и в БГ.

  Жизнь или Life - избор има.
 38. 38 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "DareDebil": Точно така е!

 39. 39 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Плаче ми се,като ги гледам тия хора...Селско момче съм,и аз съм минал оттам.България е единствената страна,която не помага на производителите си.Не природа,рая да бе у нас,без сериозни субсидии в съвремената шибана икономика са изгубени тия хорица...Най-честните е България!!!(да не се бъркат с мафиотите-зърнари!)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Мчи те краставиците в Пени маркета са 39 стинки с дедесе килото. Верно са криви, ама стават за ядене.

 41. 41 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":

  Такива кътчета има - казват се пазари. Идеята ви е закъсняла с няколко века.

 42. 42 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#40] от "dosetliv":

  в немското пени имаше био краставици по 99 евроцента БРОЙКАТА, не килото, произведени в БГ.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 43. 43 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#41] от "grajdanin1":

  Сегашните пазари са с продадени места/сергии.Наемателите им няма да се съгласят да делят площ и клиенти.Затова е по-добре да отидат на специално обособено място.
  То е елементарно,ама......

 44. 44 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#39] от "ministry09":

  вместо да ревеш, земи отделяй половината си заплата да субсидираш един производител на домати или краставици. Само не искай от мен да правя същото.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Току що обелих една краставица, която от половината, към дръжката е като стереопор. Като я обелиш по-дълбоко стигаш до семките.
  Докато на хората не им прави впечетление с какво се хранят, докато не сложат за преоритет здравето си, в България ще се купуват буклуци. Промишлено произведени селскостопански стоки с максимално количество химикали.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дебил си наистина,говоря ти за евросубсидии и непродажни преговарящи от наша страна.Ма какъв съм аз да споря с теб,то се нарекло ДЕБИЛ,аз му говоря...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 47. 47 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#34:"DareDebil"]Относно изкупуването, всеки е свободен сам да си припали колата и да си закара стоката на пазара[/quote]

  И на кой пазар да я закара? Пазарите отдавна вече не са свободни търговски площи, които можеш да ползваш срещу еднократна такса. Сергиите там всъщност са си постоянни магазини. А на борсите се водят истински битки, за да не се допуснат "случайни" продавачи на стока. Вярно, вече ги няма откровено мутренските изцепки от 90-те години, просто секторът отдавна е разпределен, затова се намират други начини.
  Обединението е хубав съвет, но такива идеи трудно се осъществяват на практика. Пречи и държавната политика, и липсата на субсидии (каквито има в целия ЕС), и местните феодали. Био-магазините също са една алтернатива, с много бързи темпове развиваща се в Западна Европа. Но, за да имат достъп обикновените производители до такъв тип развитие, трябва да има свободна, а не олигархична икономика.

 48. 48 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#35:"Музар"]Тук действително държавата трябва да окаже съдействие чрез реални субсидии, защита на местни сортове и още един куп неща. [/quote]

  Именно. Надявам се известен ефект да имат и новите изисквания на ЕС за разпределяне на субсидиите в земеделието (ако нашите управляващи юнаци не ги изгубят за пореден път).

  Обединение - да, но трябва да има подходяща нормативна база и свобода на пазарните отношения, които да го стимулират. В момента такива условия липсват. Дребният земеделец е притиснат, от една страна, от всякакви неизпълними изисквания, и от друга, от интересите на местните земеделски феодали, които не му дават да си поеме и глътка въздух. А после веригите били виновни.

 49. 49 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Бой по тъпите кратуни на тези, които позволяват внос на стоки, които можем и сами да си произведем. Искаме си българското!

  Да живее България и българският народ.
 50. 50 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#46] от "ministry09":

  Тъпоъгълнико, какъв лост имат нашите преговарящи с ЕС по въпроса със субсидиите (или който и да е друг въпрос)???

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 51. 51 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#47] от "murttle":

  аре на бас че ако си получат субсидиите, няма да се увеличи продажбата на български стоки в магазините и по пазарите. Най-много да млъкнат за малко производителите.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 52. 52 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 469 Весело

  В немските вериги в Германия вече се намират доста стоки от България, но не и плодове и зеленчуци. Причината е в липсата на торове и препарати, както и използването на традиционни методи и сортове при производство, които ги правят недостатъчно трайни и неподходящи за тези вериги. И, тъй като и произведените обеми не са толкова големи, решението няма как да дойде от преговори с веригите. Разбира се, в сферата на мечтите е някое правителство да отдели пари за рекламна кампания навън с цел да превърне дефекта в ефекта, демек да разясни точно това, че краставиците не са био, но въпреки това не съдържат торове и препарати.
  Интересният въпрос е защо няма български консерви в немските магазини-суровините евтини и вкусни, трудът евтин, пък не се получава. И да, не ми говорете за остарелите мощности, справка в усвоените средства по програми от ЕС показва, че мощностите би трябвало да са подменени вече. За себе си имам отговор, дано и производителите намерят отговорите и погледнат по-задълбочено на техните проблеми, а не така традиционно както са ги научили и са им манипулирали мнението в нечия изгода.

 53. 53 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1204 Весело

  [quote#5:"VivaLaMadness"]Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото директно от полето на земеделците... Дали не е в тях проблема?[/quote]

  абе икономисте! вземи прочети за субсидиите които се изсипват във всички държави в подкрепа на техните земеделци, което ги прави супер евтини, и могат да правят подобен дъмпинг на други пазари - като нашия, който е нещо като разграден двор - без регулации, без проверки, без защита на родното производство.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 54. 54 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#44] от "DareDebil":

  верно си дебил - това не се ли прави вече по цяла европа???

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 55. 55 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 388 Любопитно

  как да разбера и да съм сигурен на пазара коя е българска стока и коя не е.
  в магазина гледам етикетите и предпочитам произведени в България но на доматите етикет няма, няма и кой да следи дали дали това което пише на табелките(в големите вериги) за произход е вярно или не е.

  It's not impossible, it just costs more!
 56. 56 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#2] от "spas27":
  [quote#2:"spas27"]Няма кой да купи нашето производство, защото пазарът е препълнен с вносни "боклуци".
  ...
  боклуци, но евтинки, точно това се търси на нашия пазар [/quote]
  Ами ефтинки ще са вносните боклуци,защото западните селяни-производители получават огромни субсидии,а нашите селяни-производители не получават почти нищо!Така ще е,като досега ни управляваха само национални предатели,които искаха да убият родното производство,за да може да върви западняшкото!А защо не отворят и руските пазъри,нашите западни лакеи?Пак защото от ЕС не давали.

 57. 57 Профил на Иванка Ишева
  Иванка Ишева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няма как да стане с тази раздробена земя. Масово се гледат до 5 декара. Каква продукция можеш да изкараш и чии нужда да задоволиш? Скоро станах свидетел на драмата с черешите. Познат се опита да изнесе 20 тона от един и същ сорт за Италия. Няма да ви казвам какъв зор е това. Всяка баба застанала и продава по 10-20 щайги череши. Отиваш на градините, те за да хванели и ранни и късни череши и напляскали по 10 сорта в една градина. И как това нещо да се продава и да се изнася? Колко от тези ревящи производители имат договори подписани с търговци или консервни цехове? Нямат, защото трябва да поемат и те отговорността си да отгледат опредено количество продукция, от точно определен сорт и качество. Всички те искат, сега ми е тъпнало да сея картофи, изкарал съм добра реколта и се тръшка, че не му ги купуват. Отиваш на следващата година да го търсиш същия, дето си му харесал картофите миналата година и той ти казва "Аааа ама аз вече сея домати". Е как да стане? В същото време в Гърция, още след нова година се знае, на колко дини може да разчиташ и от кой сорт от даден производител.

 58. 58 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#5] от "VivaLaMadness":
  [quote#5:"VivaLaMadness"]Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото директно от полето на земеделците... Дали не е в тях проблема? И аз искам да ям български зеленчуци, но са скъпи. Същевременно самите производители ги продават на прекупвачите на безценица и също не реализират кой знае каква печалба в сравнение с крайната им цена. Само аз ли виждам в цялата схема една бездънна яма?[/quote]
  Виж какво,ти явно много обичаш да се изхвърляш и да даваш мнения за неща от които нищо не разбираш(Както за червено-черните цветове на АТАКА).Зелен е нашият партиен цвят,да го знаеш за обща култура-да не се излагаш повече.
  А сега да ти кажа какво прави ЕС чрез българските НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ от всички видове седерастии-герберасти,костоваци,куневисти,яневисти и т.н.:
  Нарочно държат цените ниски на техните продукции,за да убият нашето българско производство.Правят го изкуствено...и те губят,но какво от това-нали сами си печатат парите.Същевременно не дават на българските национални предатели да вдигат заплати и пенсии,нито да намаляват цената на тока.ЕС е НАШ ВРАГ.Запада винаги е бил враг на България,още от нейното създаване.Това са гадните колонизатори с дебелите бузи.

 59. 59 Профил на Archer
  Archer
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#58:"багаин"]Зелен е нашият партиен цвят,да го знаеш за обща култура-да не се излагаш повече. [/quote]

  Я кажи тогава защо сидеров се носи само в черно, повечето от агитките ви са в черно/бяло и тук-таме червено? И знамената ви, доколкото не са трикольори са винаги черни? Като зелена партия ли се определяте? И защо предлагате пари на хората, за да протестират за вас.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 60. 60 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ужас":
  [quote#6:"Ужас"]Но като цяло големите вериги смазват родното производство и това е абсолютен факт!!! Затова аз краставици и домати си купувам само от бабките по пазарчетата и сергийките!!![/quote]
  Браво!Само така.Трябва да се изхвърлят тия колонизатори от България.И въобще какво правим ние-българите в лагера на нашите вечни смъртни врагове-Запада -преименувани сега в ЕС и НАТО!

 61. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#52] от "werginija":

  в германия пени продаваше поне един месец български био краставици, по едно евро бройката. Сега минаха на испански. В други магазини често пускат български сушени гъби.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 62. 62 Профил на KASTOR
  KASTOR
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "muppet show":

  Замръзено тесто идва от Китай на пристанището в Солун и от там по целия балкански полуостров !

  King Leonidas I of Sparta to Xerxes I of Persia: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ/MOLON lABE-"COME AND TAKE THEM."
 63. 63 Профил на muppet show
  muppet show
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Там обаче има държавни субсидии. а другото е, че прекупвачите тук слагат по 200-300% надценки. И от 40 стотинки на пазара идва 2 лева.

 64. 64 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#51] от "DareDebil":

  И за това дай да продължаваме да даваме субсидиите на ония с вратовете и джиповете, така ли? Много странно мислене.

 65. 65 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#57:"Иванка Ишева"]Отиваш на следващата година да го търсиш същия, дето си му харесал картофите миналата година и той ти казва "Аааа ама аз вече сея домати". Е как да стане? [/quote]

  Ще стане, като му предложиш от тази година договор за догодина на достойни цени. Ако вижда изгода, сам ще те търси. Ама нашите прекупвачи действат на същия принцип - сега съм намерил ниша да препродам череши, сега търся да изкупя, за догодина ще му мисля догодина.

 66. 66 Профил на Dragomir Beloev
  Dragomir Beloev
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дива селянка":

  В москва са същите вериги които и тук+ много други и всичките с със същите номера като тука! Така че наши производител там нищо не му свети ако нама съответната цена /качество. И количества, които също не е способен да осигури. Путьо кремълски не решава от къде се внасат домати, а пазара и собствениците на вериги и дистрибуторите. Затова всичко там е залато от испански италиански, турски, израелски френски и холандски производители и.т.н. Нколко големи местни агрохолдинга също си имат своето парче от тортата ...така че нашите мускали никой не ги чака и некма как да стане. Силите са неравни с другите доставчици.

 67. 67 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#64] от "murttle":

  Не, и затова спираме да даваме субсидии на ВСИЧКИ, и слагаме мита на тези които дават, равни на размера на субсидията! Ако ЕС се дърпа много, излизаме от ЕС и си въвеждаме мита САМО и ЕДИНСТВЕНО на страните които дават субсидии. С нова зеландия ще врътнем страшен алъш вериш. Тогава разбира се ще наизлязат онези производители които намазват покрай субсидиите, и които изнасят нещо за ЕС. Простият факт обаче е че българия няма силата на франция в преговорите за разпределението на субсидиите в ЕС, нито пък може да се мери с националните субсидии които получават холандските, испанските или френските производители.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 68. 68 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#54] от "Пешката":

  ми то и затова цяла европа е в киреча.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Така ще е, след краткото но много вредно управление на брадатия козел 1992 и рестипутои седерастите около него, земеделието и хранителната промишленост на страната бяха унищожени.....
  Сега 75% от храните внос....
  Давай пак да почваме от нулата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#69] от "boby1945":

  Доколкото разбирам сте против частната собственост и одобрявате национализацията на комунистите!!

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 469 Весело

  До 61-благодаря, не купувам био и няма как да забележа. Идеята ми не беше да изредя по артикули какво има. Иначе, другата седмица ще има пачи крак от България в Кауфланд, което за мен също е новост и малка крачка напред.

 72. 72 Профил на bo44ko
  bo44ko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Проблема не е във така наречените вносни боклуци, а в това че нашето селско стопанство е изостанало и неефективно и за това основна вина има държавата и макар значително по малка и на самите производители. Няма как с двупотопна техника и 10-15дк. да си конкурентен на модерна техника и производител обработващ 100 пъти по голяма площ от теб. А колко земя стои необработваема, погледнете съседна Гърция дали има такова нещо.

 73. 73 Профил на bo44ko
  bo44ko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#67] от "DareDebil":

  Ами това го имаше и пак не ставаше нищо. В момента когато излизаха на пазара БГ зеленчуците се вкарваше мито и цените скачаха 2-2,5 пъти. Чудесно защитихме нашия производител, но аз( не в знак на протест а по финансови причини) започвах да купувам 2-2,5 пъти по малко, а не само аз.

 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  [quote#1:"muppet show"]Вносните боклуци защо са в кавички?
  [/quote]
  Това което е нужно на българите е държавата да обърне посоката !
  Последните няколко премиери и земеделски министри обгрижваха немските търговски картели и турските земеделци като пречеха на българските търговци и земеделци !
  Ако започне открита война срещу чуждите картели и монополи нещата ще си дойдат на мястото до 2-3 реколти ,че даже може да правим дъмпинг и на техните "органик" пазари !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#71] от "werginija":

  да, точно пачи крак май бяха тия гъби, всяка година ги пускат. В Кауфланд има също така и българско овче сирене и цял щанд с български вина. В REWE има козе сирене примерно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#73] от "bo44ko":

  [quote#73:"bo44ko"]В момента когато излизаха на пазара БГ зеленчуците се вкарваше мито и цените скачаха 2-2,5 пъти. [/quote]

  Това не е същото за което аз говоря, няма как митото да скача когато си поиска, ако е базирано на размера на субсидията в страната износител.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 77. 77 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#72] от "bo44ko":

  И кво сега, държавата да купи на всички земеделци модерна техника, и да им направи ТКЗС-та ли? А пари откъде?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 78. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  [quote#27:"murttle"]Освен това, европейските пари за земеделие се разпределят между приближени на управляващите в момента, а вносът в голямата си част е контрабанда. [/quote]
  Ако са толкова загрижени би трябвало в сайта на министерство на земеделието всеки производител да може да може да обявява количества продукция и очакваните дати на реколтата !
  Така всеки български търговец,ресторантьор индустриалец ще може да си направи график и да изкупува дирекно от производителя !А даже и обикновените домакинства ! Повръща ми се като гледам реклами как самозвани готвачи "готвят" с пвц(ген рин) домати от немските вериги !

  Аз примерно за мой нужди и на близките си също изкупувам от малки фермери каквото имат според сезона !

  не 300 трябва 10 000 души да затворят пътя за 24 часа за да се чуе за проблема в ЕС и свободния свят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 79. 79 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  [quote#75:"DareDebil"]В Кауфланд има също така и [/quote]
  Ако фермата е на територията на съответната ЕС провинция с немска или австрийска инвестиция може и да има достъп до магазините за консерванти с различен вкус !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 80. 80 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#67] от "DareDebil":

  Няма специална схема за разпределение на субсидиите в Европа. Всички, с изключение на Великобритания, получават еднакви субсидии. От влизането ни в ЕС субсидиите се покачват плавно и през 2015 ще са напълно изравнени с тези във всички останали страни от съюза. В момента субсидиите са 80% от тези във Франция. Което за доходите на един БГ фермер е повече от прекрасно. Остава само да се бачка. Има обаче и друго - много от тези производители не са регистрирани и по тази причина не получават никакви субсидии. А за площите - и в Германия, и във Франция далеч не всеки фермер обработва хиляди декари. Половината стопанства са с площ под 150 декара, а около 12% са с площ под 20 декара. Просто има ред и организация, а в БГ разни мутри с измислени проекти точат субсидии, а за хората, които работят не остава нищо.

  Жизнь или Life - избор има.
 81. 81 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#29] от "DareDebil":

  Меко казано не Сте много точен... В България заплащането не е никак малко спрямо производтелноста. В Гърция брането на домати за преработка излиза по 30 евро на тон... Там един работник за един работен ден набира над 2.5 т. домати за 60 евро. Виждал съм как четирима работници за десет часа набират изнасят и натоварват цял тир /22 т./ за по 80 евро. Накрая на работния ден не са на себе си. В България един работник за един работен ден набира не повече от 300-400 кг домати за 20-25 лв. В Турция далеч от големите градове ,където дерибействуват местните патрони работният ден започва от изгрев до залез слънце. Събирането на картофи след картофовадачите е също с непознати за нашите разбирания производителност и то от деца на възраст 12-13 години... Основната причина за състоянието на зеленчукопроизводството е,неравнопостанеността на нашите фермери, оставената на произвола експортна политика на зеленчуци, хилавата преработвателна промишленост,която днес преработва едва 7-8 процента от онова,което се преработваше преди 1989 г. ... Вина имат и фермерите, както и изключително дребното производство,което е неефективно. Някога изнасяхме за Франция доматено пюре за техния кетчуп. Французите бяха луди по него. Тогава цената на доматите за преработка беше 8-10 ст а себестойноста им беше 6-7 ст за кг. Днес един фермер без проблеми може да направи себестойност на кг. домати за преработка не повече от десет ст. и ако получава като субсидии това ,което получава гръцкият фермер и има преработвателна промешленост,която да му изкупува стоката нещата ще са много по-различни...
  До коментар [#80] от "Дразнител":

  Това за субсидиите и размерите на стопанствата не е точно така. Доматите за преработка в Гърция,Италия, Испания се изкупуват по 75 евро за тон и фермерите получават още толкова субсидия. При добив от 8 т от декар субсидията е... 600 евро на декар... За стопанствата ,които посочвате в Германия отдавна се знае ,че са неефективни а собствениците им не разчитат на доходите от тях... За нашите условия зърнопроизводител не можеда бъде добре ако не стопанисва 5-6 х.дка, зеленчукопроизводител с полско зеленчукопроизовдство не може да бъде добре ако не стопанисва поне 200-300 дка земя и то при условията ,които са другите фермери от ЕС...

 82. 82 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Към коментар 81... Виждал съм как четирима работници за десет часа набират,изнасят и натоварват цял тир с дини / 22 т/ за по 80 евро.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#70] от "hope":

  Чети по внимателно, против това съм което направи брадатия козел с българското земеделие и хранителна промишленост в 1992, в резултат на което нямаме земеделие (извън зърнопроизводството) и внасяме 75% от храните.... ....
  Както виждаш, никъде не споменавам за комунисти и национализация....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#83] от "boby1945":

  Разликата между зърнопроизводството и другите п-ва е ,че при другите производството падна в пъти а в зърнопроизводството на 60-65 % от това, което беше 1989 г...

 85. 85 Профил на topalovski
  topalovski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#81] от "gorid":+++++++++++++++++++

 86. 86 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#2] от "spas27":Евтини,защото са субсидирани.

 87. 87 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#27] от "murttle": Затова домати, краставици си отглеждам сама. Въобще не помирисвам вносните боклуци. Купувам си мляко от проверен човек и си правя сама сирене за да е сирене от мляко.

 88. 88 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#5:"VivaLaMadness"]Щом един продукт може да се създаде в друга държава, да пропътува целия път, да се платят мита и такси и данъци и какво ли не и пак да достигнат дотук по-евтино, отколкото директно от полето на земеделците[/quote]
  Значи е субсидиран. Мита и такси не се събират дори където трябва. Примери бол. Така че ударът там е двоен.
  Веднъж върху българското производство доколкото е оцеляло и втори път върху фиска.

 89. 89 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  вън гумените домати ! пласмасовите зеленчуци да се забрянят със закон !

  veni vidi fugi
 90. 90 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дразнител":

  [quote#80:"Дразнител"]Няма специална схема за разпределение на субсидиите в Европа. Всички, с изключение на Великобритания, получават еднакви субсидии.[/quote]

  Да, не е специална, просто 8 години българските производители ще получават по-малко субсидии. Нищо специално няма в това. Първоначално бяха 1/4 или 1/5, до 2015 щели да станат 100%. Я станат я не. А когато се водят преговори в ЕС за намаляване на бюджета и орязване на най-голямото перо в бюджета, а именно субсидиите за земеделие, кой има повече тежест, България или Франция, а?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 91. 91 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  А във Франция случайно данеби само от еврофондовете да получават субсидии фермерите? Нещо така, национални доплащания нямат ли?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 92. 92 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#81] от "gorid":

  това че заплащането не било никак малко пробвай да го обясниш на протестиращите производители или тези участници във форума дето викат че веригите мачкали и фалирали производителите, и трябвало да има достойно заплащане на труда им. Много ми е интересно също така като 2015 уж се изравнят субсидиите с тези в ЕС, какво оправдание ще си намерят производителите и оплаквачите им.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 93. 93 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#90] от "DareDebil":

  При положение, че средните доходи в БГ са около 8 пъти по-ниски от средните във Франция, не виждам какъв е проблема с това, че в момента фермерите получават 80%, а не 100% от субсидията. Догодина ще е 90%, а през 2015 100%. Това какво ще промени?! Впрочем, храните във Франция са по-евтини и по още една причина - ДДС за храни е 5.5%, а не 19.6% както е за почти всичко останало.

  Жизнь или Life - избор има.
 94. 94 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#81] от "gorid":

  "Това за субсидиите и размерите на стопанствата не е точно така. Доматите за преработка в Гърция,Италия, Испания се изкупуват по 75 евро за тон и фермерите получават още толкова субсидия. "

  Чети Евростат да видиш какви са размерите на фермите и как е разпределена собствеността. Тия с хиляди декари са укрупнени земи под наем, които се обаработват от фирми. Това не е собственост на един човек.

  А 75€/тон е 7.5 цента/кг. Това изобщо не е нещо кой знае какво. И това се получава срещу фактурите за реализирана продукция. Тук фермерите продават всякакви продукти от стопанствата си на който отиде да си ги купи при тях, но за това не получават никаква субсидия. В такава ферма млякото например струва 50 цента/литър. Т.е. стопанинът е доволен да получи 50 цента и никаква допълнителна субсидия. Иначе продава на някоя млекопреработвателна фирма за 28 цента и получава още 15 цента субсидия. Продава се месо, плодове, зеленчуци - всичко което може да произведе съответната ферма. И точно хилядите такива малки ферми помагат да се задържат цените на ниски нива, защото са реална конкуренция на големите вериги. Често в пощенската кутия може да намериш координати на близки ферми и да си поръчаш нещата по телефона, след което да отидеш и да си ги вземеш. В БГ не съм видял досега подобна реклама в пощенската си кутия.

  Жизнь или Life - избор има.
 95. 95 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#92] от "DareDebil":

  Научи се да разбираш написаното. Правиш ли разлика между заплащане на труда на работници и доходи на ЗП ???... Явно материата ти е чужда...
  До коментар [#94] от "Дразнител":

  Това за Евростат просвещавай бившите управляващи,които не искаха и да чуят,че рентабилноста в земеделския сектор в ЕС е около нулата и да променят ЗДФЛ. Като лоби на латифундиското земеделие те наистина мачкаха ЗП ,които не водят счетоводство и им признаваха 60 % от приходите за разходи. За информация фирмите / 28 бр./ на бившата на земеделската законодателна комисия формират само няколко процента рентабилност,а някои дори са на "загуба"... Големият проблем на ЕС са дребните ферми... Не ставай смешен с твърдението ,че 75 евро на тон домати за преработка и още толкова субсидия е нищо... Дори твърденията ти по-долу , потвърждават ,че производителят е по-добре да си продаде продукцията на преработвателя и срещу фактурата да си получи субсидията... Високопроизводителният труд е специализираният... Никой разумен фермер не тръгва с гюмовите да си продава млякото директно на потребителя... Не чакай реклами в пощенските кутии. Във всички провинциални градове на общинските пазари производителите си имат маси и те наистина са конкуренцията на големите вериги...

 96. 96 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#39] от "ministry09":

  не е вярно ,че България не помага на производителите си ,напротив ,всички селяни се писаха земеделци ,раздадоха им по 50 бона ,100% от тях ги вложиха в нови апартаменти и коли по градовети и си пратиха децата там да учат ,за да не работят ,след 5-6 години учене ,децата са вече безработни ,а фермерите по селата гледат по 2-3 декара с домати или по 10 декара с овошки ,държавата ги е освободила от всякакви данъци ,за земята ,осигуровките им са на половина на останалите и ги плащат на края на годината ,не са задължени да продават с касов апарат ,което значи не плащат и никакви данъци ,като останалите ,в огромна степен ги субсидират със стотици милиони ,което пък се оказва не води до по ниски цени на селскостопанската продукция ,а напротив ,докъде ще стигне алчносттта на нашия селянин и прекупвач,винаги давам пример ,с круши и череши ,които си купувам от района в който работя и в който се произвеждат масово ,как се получава така ,че плодовете на селския пазар ,също строен с евросубсидия в същото населено место са 2 пъти до 3 пъти по скъпи от същите плодове продавани в хипермаркетите в града ,с платени данъци ,ДДС ,докарани от Аржентина или Турция напр.,хайде холан ,лъжа и измама .

 97. 97 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#96] от "tur671":

  Много си пропуснал... Така добре осведомен... Ами пиши се селянин, 50 хиледарки не са за изпускане... Може би си прекалено честен и лоялен ???...

 98. 98 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#93] от "Дразнител":

  При 80% от европейската субсидия и 8 пъти по-ниски средни доходи, фермерите трябва да се едни от най-богатите хора в българия, а продукцията им да е най-евтина не само в българия, ами и в целия ЕС, а може би и света. Само че не само че не е по-евтина, а често пъти е и по-некачествена. И не от вчера има протести на производители на плодове и зеленчуци, все нещо искат, все не стигат парите, все нямало кой да им изкупува стоката, все са на ръба на фалита.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 99. 99 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#98] от "DareDebil":

  [quote#98:"DareDebil"]При 80% от европейската субсидия и 8 пъти по-ниски средни доходи, фермерите трябва да се едни от най-богатите хора в българия....[/quote]

  Ами не е точно така, защото пък фермерите в Европа далеч не са измежду най-богатите хора. Доходите им са под средните. Именно затова им дават и субсидии, за да могат да добутат някакъв поносим доход. В БГ повечето фермери нямат никакви идеи как да пласират изгодно продукцията си. Тук хората действат много по-активно - търсят си купувачи, договарят си предварително продукцията, продават на крайни клиенти и т.н. Т.е. проявяват сериозна инициатива. Нещо, което в БГ изобщо не е така. То по принцип 90% от хората в БГ чакат някой да направи нещо за тях и за тяхното благоденствие. Някой да му даде заплата, някой да му даде работа. Тук хората активно търсят работа. Местят се с цялото семейство на стотици километри ако трябва. Просто са далеч по-гъвкави и инициативни. И като се стигне до протести, значи наистина има за какво. А В БГ да протестират срещу гръцките дини и домати е несериозно. Просто е очевадно, че в Гърция плодовете зреят много по-рано и ниските цени на масово произведените продукт не могат да се сравняват с желанията на родните фермери да пласират скъпи ранни домати, дини и каквото и да било. Това е нелепо. В Западна Европа няма такова понятие "първите череши", "първите ягоди" или "първите домати". Тези плодове се продават тук целогодишно. Било от собствено производство, било внесени от Испания, Мароко, Израел, Южна африка, Чили или другаде. И цената е горе-долу една и съща през цялата година. Разликата е не повече от 2, най-много 3 пъти за някои специфични неща.

  Жизнь или Life - избор има.
 100. 100 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#99] от "Дразнител":

  Не живеят зле фермерите в западна европа, ама хич. А даже и субсидията да им се дава за да могат да докарат някакъв доход, нещата вече са токова изкривени че няма накъде. Правителството изземва от населението пари за да даде за субсидии (или пари които внася в бюджета на ЕС, които после се връщат обратно, със съответните административни и бюрократични загуби), за да можели производителите да имат някакъв доход, щото иначе ще трябва да си продават продукцията на истинската цена (вероятно към 2 пъти по-висока примерно). Но след като парите за субсидии така или иначе идват от купувачите на продукцията, просто се въртят едни пари, голяма част от които потъват, едни фермери са милионери, други фалират. Преди им плащаха за свръхпроизводство, с планините от масло и реките от мляко, сега им плащат на някои да не произвеждат, за да не се срине цената. Утре като пак се заговори за намаляване на бюджети, пак ще наизлязат с тракторите, и в българия, и във франция.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK