Протест №16 (хронологията)

 

© Велислава Попова

 Проливният дъжд стана причина днес да е най-слабият откъм посещаемост протест срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Те минаха по традиционния за шествието маршрут с дължина около 7 километра, но за значително по-кратко време.


По традиция началото беше поставено на площада пред Министерски съвет. Следващите спирки бяха Народното събрание, Орлов мост, НДК, централите на ГЕРБ, БСП и ДПС, преди да завърши на Орлов мост. 


22.00 часа
Протестното шествие за днес на практика приключи. Орлов мост вече е освободен. Група от хора остана в подлеза на университета, където се провежда традиционния форум, на който се обменят идеи.
21.25 
Заради дъжда протестът мина почти на бегом покрай централите на БСП и ДПС. Шествието вече върви по "Стамболийски" към МС. Скандира се "Червени боклуци". Останали са около 200-300 души. 
21.15 
Засилилият се дъжд почти провали протеста пред централата на БСП. Останаха съвсем малко хора. 


21.05 
Голяма група протестиращи се отказа от шествието и остана на спирките около НДК. Останалите се отправят по Витошка и по маршрута, включващ централите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Движат се на малки разпокъсани групи. Момчета се чудят къде да презаредят с бира.


20.50
Мостът на влюбените до НДК е празен за разлика от други вечери, когато е отрупан с наблюдатели и протестиращи.


20.40 
Поредното блокирано кръстовище е това на "Драган Цанков" и "Евлоги Георгиев". Образуваха се огромни колони от автомобили и се чуват клаксони. Възрастна жена носи плакат: "Децата ми са на работа, аз ги замествам".

 

© Велислава Попова


20.30 
На Орлов мост останаха малко, хора. Повечето се отправиха към НДК. Чуват се викове "Всеки ден ще е така дори в дъжда".


20.15 
Групата се увеличи, между 1000 и 2000 души присъстват по приблизителни изчисления. Шествието се задържа пред парламента, където освиркванията бяха най-яростни. Като цяло има по-малко полицаи. Заедно с групата се движат и полицаи.


"Не ви мразя, презирам ви", гласи един от новите плакати. Вече е блокирано кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Цар Освободител". Хората се отправят към Орлов мост. Със спирането на дъжда отново се появиха семейства с деца и кучета.


20.00
Хората се насочиха към парламента и Орлов мост. Кръстовището при МС вече е освободено. Дъждът почти спря и присъстващите вече са около 2000. Вижда се плакат на английски: Europe, help our fight against Mafia-government.

 

© Дневник


19.40
Протестиращите вече са около 1000. Почти не се виждат плакати и знамена, прибрани или скрити от чадърите. За сметка на това е много шумно, чуват се викове оставка и освирквания. Продължават да иват хора, въпреки дъжда. Малкото виждащи се плакати са опаковани в найлон, като новите сред тях са "България на човеците, а не на човекоподобните" и "Г-н Сидеров в 18.30 часа всички ставаме балетисти." 
Дъждът отказа семейство от протестите 

© Велислава Попова

Дъждът отказа семейство от протестите 


19.00
Протестиращите блокираха движението в района на площад "Независимост" в столицата. Броят на хората се увеличава, но не значително под обилния дъжд.


18.30 
Пред сградата на Министерски съвет започват постепенно да се събират хора, въпреки лошото време, дъжда и условията за лятна буря. Хората за момента са се скрили под дърветата, козирката на президенството и МС. За момента са се събрали едва около стотина души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK