Цитат на деня: Отидох на протест, но не исках да ме забележат медиите

Цитат на деня: Отидох на протест, но не исках да ме забележат медиите

© Красимир ЮскеселиевМного им симпатизирам на протестите и истински им стискам палци... Отидох. Но не исках да ме забележат медиите, затова бях максимално настрани.


Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев в интервю във "Всяка неделя" по Нова ТВ в отговор на въпрос дали е отишъл на някой от протестите, след като им симпатизира. Той уточни обаче, че не е носил маскировка. Янев започна представянето си в предаването като заяви, че "Там, където свършва емоцията в политиката, започва корупцията."


Радостно е, че за пръв път има порив за смяна на системата, но това не може да стане с промяна в изборния кодекс, защото това е само инструмент, коментира още Янев. "Ако протестът успее като тези и концепции, без проблем ще бъде пометено правителството. Но проблемът по думите му е в основният закон - Конституцията, защото сега няма реално делене на властите.
Той даде пример "колко е сбъркана системата в България" с това, че "президентът издава указът (за съставяне на правителство), но след това няма контрол". Парламентарният контрол също не е реален, защото въпросите се определят предварително, т.е. има "договорен контрол". 


"Презиран съм от олигарсите и от статуквото, защото съм за прозрачност", коментира още Янев. "Видяхте колко се скача срещу моя закон за публичност на имуществото. Защо? Какво лошо има в това?", заяви той. Даде пример с медиите, като заяви, че журналистите не са виновни, защото просто си вършат работата, но собственициите на медии са пет човека в България. 


Янев разказа как чиновник провалил разследването му на енергийна схема, като унищожил единственото копие от документа, който бил изискал. Оказало се, че чиновникът бил "вътре в схемата от 17 години".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK