Варна остана безразлична

Варна остана безразлична

© Спас СпасовНезависимият Христо Бозов, подкрепен от БСП и Движение "България на гражданите" и повече от 10 сдружения и неправителствени организации спечели най-много гласове по време на днешните частични избори за кмет на Варна. Той получи 32% от подадените гласове, следван от кандидата на ГЕРБ Иван Портних с 26%.


Трети с 19.5% се класира Чавдар Трифонов, също независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от ДСБ и други десни политически формации. Собственикът на едноименната верига аптеки Веселин Марешки събра едва около 12 процента от гласовете и остана четвърти.


Така след днешното рекордно ниска избирателна активност във Варна – само 25.22%, на балотаж следващата неделя – 7 юли отиват Христо Бозов и Иван Портних.
Повече от 290 хил. са избирателите във Варна. От тях обаче гласа си днес дадоха едва около 70 хиляди.


В неделя сутринта над Варна валя. А в края на деня стана ясно, че в частичните избори за кмет на града са участвали едва 24.5 % от близо 290 хил., имащи право на глас.


В деня на частичните избори градът изглеждаше като след тежък удар – унил, провинциален и мърляв.


Всичко започна на ул. "Розова долина"


На ул. "Розова долина" вчера имаше сватба. По нея в дните по избори винаги минава и пътят на парите, които ромите в едно от най-богатите крайградски гета получават за гласовете си.


Вляво, под голяма шатра на тясната улица бе музиката. Малко по-встрани, пред джамията – сцената. Когато понечих да направя снимка на тежките драперии от червен плюш и ламе, с които е украсена, един от мъжете, наоколо властно слага ръка на обектива. "Няма да снимаш. Там снимай - изборите", почти изкрещя той и посочи с ръка надолу по-улицата, където е една от избирателните секции в махалата.


При вида на всеки непознат мъжете наоколо млъкват и гледат подозрително. Наоколо още личаха следите от светкавичната война, която избухна по време на парламентарните избори между кандидатът на ДПС във Варна Йордан Цонев и бившият общински лидер на партията Янко Станев. Накъсаните и замазани с вар плакати на ДПС са илюстрация на битката, която в крайна сметка Цонев спечели. В замяна, няколко сайта в интернет, контролирани от Станев, публикуваха информация за купуване на гласове, в което бе обвинен директно Цонев. Те съдържаха имената, адресите и номерата на мобилните телефони на няколко десетки души, както и логично звучащо описание на мащабна схема за организирането на платен вот. Често досега през последните 20 години в тяхното прилаганебеше обвиняван Станев. За това обаче никога не бяха представени явни доказателства.


Детайлно описаната схема на начина, по който по време на парламентарните избори е станало пазаруването на ромски гласове във Варна, издава "познаване на материята отвътре", коментираха преди месец и половина враговете на Станев. А името му и в тези избори не бе споменавано напразно.


Как започна всичко?


След 2009г. в Общинския съвет на Варна Янко Станев работеше в тясно сътрудничество с групата на ГЕРБ и още няколко политически формации, осигуряващи т.нар. "прокметско мнозинство". За това ДПС го наказа с изключване.


През пролетта на 2010г. председателят на Съвета Борислав Гуцанов (БСП) бе арестуван по подозрение за източване на общинското дружество "Градски транспорт", а скоро след това с помощта на съветниците около Станев ГЕРБ успя да го подмени със свой човек – Николай Апостолов. Видима беше и близостта на Станев с местните лидери на партията – Павел Димитров, а след смяната му през лятото на миналата година и с наследника му Иван Портних. Месец преди частичните избори за кмет на Варна Станев направи и още един ясно различим ход в полза на Портних, но вече в качеството му на кандидат-кмет, издигнат от ГЕРБ.


Най-напред бившият местен водач на СДС и ДПС обяви, че е "реабилитиран" от сините. Скоро след това стана ясно, че пет от самоопределящите се като "дясно центристки" местни структури на политически партии във Варна, върху които той има влияние, ще подкрепят кандидатурата на Портних за кмет на града. Нарекоха обединението си "Десни граждани за десния кмет". Днес стана ясно, че опитът за подмяна на "дясното" не е останал незабелязан от избирателите в града.


Другата половина на някога единните и силни "сини" във Варна подкрепи свой кандидат – независимия бизнесмен Чавдар Трифонов. Веднага след номинацията от групата около Станев предприеха компроматна атака – най-напред Трифонов бе определен като "кандидатура на ТИМ", а след това дойде и обвинението за "зависимост от копрпоративни интереси и по-точно от Кооперативна търговска банка и Делян Пеевски". В полза на двете твърдения не бяха представени никакви доказателства, но черният ПР остави следа.


Реваншът


Кандидатът , подкрепен основно от БСП и Движение "България на гражданите" Христо Бозов е видимо дисциплиниран военен лекар, доцент по анестезиология. Той бе заместник на бившия варненски кмет Кирил Йорданов от времето на третия му мандат. След оставката на Йорданов на 6 март т.г. Бозов бързо се дистанцира от тази близост и бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна. Месец след това обаче беше отстранен от поста си с гласовете на ГЕРБ, партията "Нашият град" и групата на Станев. Причина за това стана изтеклата информация, че Бозов възнамерява да се кандидатира за кметското място с подкрепата на БСП.


След всичко това в неделя, както вече стана ясно, избиратели във Варна отказаха да отидат до урните.


Сега Варна има само седмица, за да реши окончателно – Бозов или Портних, БСП и България на гражданите или ГЕРБ и близката до нея половина от разделеното дясно? А трите урока, които вече дадоха звучат така:


  • Варна наказа с безразличие както БСП така и ГЕРБ заради трите мандата и половина, които двете партии осигуриха на бившия й кмет Кирил Йорданов.
     
  • Варна търси и е готова да подкрепи ново лице с нова енергия за бъдещето й. Изкачването на Чавдар Трифонов само за месец от позицията на "напълно непознат" до трети по резултат в днешните избори е най-категоричното доказателства за това.
     
  • Варна очерта посоката за обединение на дясното. Спечелените само от Чавдар Трифонов 19.5% показват, че то ще се случи без СДС и ГЕРБ.
     
Балотажът между Христо Бозов и Иван Портних ще се състои следващата неделя - на 7 юли. Днес избирателите в близкото до Варна с. Каменар също останаха пасивни. Гласовете на ромите, които преди години са били заселени там, имат решаващ глас при всички досегашни избори за местна власт във Варна. Секционните протоколи от втория изборен тур след седмица ще покажат категорично кой и как е успял да ги активира.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK