Министър Йовчев планира да намали с 15% администрацията в МВР

Новият закон на МВР трябва да е готов до 15 август и да бъде пуснат за обществено обслужване

Новият закон на МВР трябва да е готов до 15 август и да бъде пуснат за обществено обслужванеПълна промяна на нормативната база за работата на всички служби в МВР, нова организация на патрулната дейност, постоянни проверки на служителите за лоялност и намаляване на администрацията с 15%. Това обяви на пресконференция днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.


В момента 30% от състава на МВР бил администрация, като целта тя да бъде намалена наполовина. Йовчев обаче беше категоричен, че идеята не е да се уволняват хората, а да бъдат прехвърлени на други позиции.


Част от мерките за промяна в МВР включват ограничаване на възможностите на министъра, който е политическо лице, да се намесва в оперативно-издирвателната работа, разпорежданията за използване на специални разузнавателни средства и т.н. "Използването на СРС ще бъде намалено в пъти, а ефективността ще нарасне в пъти", обеща Йовчев.
Промени в правилниците в МВР и ДАНС пък целят по-добро взаимодействие при борба с наркотрафика, тероризма и финансовите престъпления. Като цяло се мислят нови мерки за по-ефективно планиране и противодействие на престъпността, както и промяна в системата за отчитане. Работата на МВР щяла да се отчита на база разкриваемост и намаляване на нивото на престъпността като цяло.


Новата организацията на патрулно-постовата дейност предвижда полицаите да са там, където има нужда тях. Ще се направи карта на престъпността по зони и часове на извършване и стремежът ще е служителите на реда да са на правилното място в подходящото време. За по-добър контрол се планира патрулните коли да бъдат обхванати от GPS система.


Планира се също възстановяване на статута на извънщатните служител, като в отдалечените места ще се разчита на граждански патрули основно от бивши служители на МВР, МО. Цветлин Йовчев е категоричен, че е нужна система за персонална оценка на служителите, която да се обвърже със заплащането и кариерното им развитие. Ще се разработят и нови правила за постъпване на работа, издигане и уволнение.


"Сегашният "испански модел" не работи и мъчи министерството", каза Йовчев. Предвиждат се периодични проверки за лоялност, включително и на полиграф (детектор на лъжата).


Министърът се закани да се въведе контрол на законността на действията на МВР, както и на обществените поръчки. Йовчев обеща постоянен отчет пред медиите. Ще бъдат забранени всички дарения с изключение на тези от международни организации.


По думите му ефектите от част от мерките ще си проличат до края на годината. За други ще се усети промяна в първото шестмесемчие на 2014 г., а най-дългосрочните ще дадат ефект в срок до две години.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK