Прокуратурата призна: Дела за корупция срещу високопоставени лица се завеждат конюнктурно

Прокуратурата призна: Дела за корупция срещу високопоставени лица се завеждат конюнктурно

© Анелия НиколоваДелата за корупционни престъпления срещу лица, заемащи висши длъжности, и срещу полицейски служители се образуват кампанийно, обичайно след смяна на съответния министър или правителството.
Това е едно от основните заключения на анализа на делата за корупция, по които е работила прокуратурата в периода  1 януари 2007 г.- 15 февруари 2013 г. Анализът е изготвен по препоръка на Европейската комисия.


Работна група от прокурори, следователи и външен експерт са проучили 108 досъдебни производства от посочения 6-годишен период, по които са разследвани и обвинени политици, митничари и магистрати. Отчетено е, че  корупционните престъпления са незначителна част от общия брой на разкритите и наказани престъпления в държавата.


"Това показва, че наказателната политика на държавата не е ефективна по отношение на корупцията, за разлика от престъпленията в други сфери на обществения живот", пише в документа. През проверявания период за корупционни престъпления са били изправени на съд повече от 164 хил. души по 135 дела., но окончателно осъдени са 97 117 души, а оправдани - 3843 души.
Делата срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, срещат противодействие чрез политически и медиен натиск


Потвърждението на прокуратурата.за политически натиск се оценява като безпрецедентно, въпреки че медиите  многократно са изнасяли данни за това.


Според доклада допълнителни затруднения при работата с дела срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, носи рязкото увеличаване на броя им. "Тези дела са изпитание за способностите и независимостта на правозащитната система като цяло и на магистратите и разследващите органи, работещи по тях", пише в документа. Тъй като се засягат хора на висши държавни длъжности и обществени личности, прокуратурата среща  противодействие чрез политически и медиен натиск, като законодателни инициативи за реформа на съдебната система също понякога се ползват за натиск.


Авторите на доклада стигнали до извода, че при този тип дела прокуратурата получава нужните данни за образуването им  значително време след извършване на деянията, което затруднява събирането на доказателства.


Хаотично разследване заради непознаване на фактите по делото


Докладът не пести критичните бележки и към прокурорската работа. Посочено е, че


- прокурорите не проучват задълбочено и аналитично материалите по съдебните дела.
- Липсва анализ на доказателствата и не се установяват противоречията в тях.
- Ако такива има, не се провеждат процесуално-следствени действия за отстраняването или изясняването им.
- Когато на наблюдаващия прокурор не му е ясен предметът на доказване по делото, той не може да даде и конкретни указания по разследването, пише в доклада.И още:
- Обвинителите не познават основни елементи от съставите на отделните корупционни престъпления. -Не се следи и не се познава съдебната практика.
- Това води до неправилни квалификации на извършените деяния, както и до квалифициране като престъпления на деяния, които не съставляват престъпления. Докладът признава, че м
- Сред прокурорите се шири практика да събират доказателства само в досъдебната фаза на процеса


Формално написани и неаргументирани обвинителни актове


Според едно от заключенията не се спазват стриктно изискванията за изготвяне на обвинителните актове, фактологията е изложена формално и  без сзадълбочен анализ на доказателствата.


Завеждане на дела без основание


Голяма част от делата, по които са присъдени оправдателни присъди, не е трябвало да се внасят в съд, защото са образувани неоснователно - това е другото силно дискредитиращо протуратурата маключение в доклада.


"Търси се реализация на обвинителната теза "на всяка цена" в съда, без да се държи ясна сметка за възможния краен изход на производството. Това прехвърля тежестта на доказване изцяло в съдебната фаза на производството, където възможностите за разгръщане на защитната позиция са всякога по-силни. Не се държи сметка за обстоятелството, че неблагополучието на обвинителната теза в съда ще има по-силен отрицателен обществен отзвук", пише в анализа.


Като основен проблем е посочен и натискът върху свидетели и унищожаването на документи. Ценни документи, които могат да бъдат използвани като доказателства по дадени дела се съхраняват в институции, оглавявани от заинтересовани от хода на делото хора. Обичайно свидетелите не желаят да дават показания; поддават се на въздействия чрез предлагане на облаги или заплахи.


Липса на мотивация при прокурорите


В доклада е отчетено, че трудоемкостта на делата за корупционни престъпления не намира отражение при оценката на прокурорския труд и това създава нежелание в обвинителите да работят по тях. "Липсва мотивация сред прокурорите да работят по корупционни дела... По такива дела отводите и постановленията за изпращане по компетентност са обичайно явление", е заключила работната група, която е съставила доклада.


Като демотивиращо обстоятелство се посочва политическото и икономическото влияние на разследваните лица. "Действията срещу тях могат да имат негативно отражение върху кариерата и социалния живот на магистрата и семейството му", пише в документа.


Отчетено е, че натовареността на магистратите, които работят по корупционни дела, измерена като брой дела е малка е мака, а обемът на действия при разследваниянта при този тип дела е несравним с досъдебните производства при другите видове съдебни процеси.


Анализът поставя под въпрос почтенността и безпристрастността на магистратите, работили по "провалени дела". На фона на силната демотивация, общуването с лица, които имат силно влияние и големи финансови възможности, създава условия за корупция. "Същевременно, разследваните лица на висши държавни длъжности в изпълнителната власт, заемат тези длъжности, защото са излъчени от партии, които чрез парламентарната квота във ВСС могат да въздействат върху кадровото развитие на магистратите. По някои от делата съществуват конкретни съмнения за политически и други обвързаности и за преднамерено създаване на обстановка за материални облаги", пише в доклада.


Предложения за подобряване на практиката

В заключителната част на доклада са поместени предложения, чрез които да се подобри съдебната и прокурорската практика. Предлага се да бъде засилена ролята на Върховния касазионен съд за отграничаване на основните спорни въпроси по приложението на разпоедбите за длъжностните престъпления и за създаване задължителна практика на сдъдилищата по тези въпроси.


За прокурорите се препоръчва ефективен надзор върху предварителното разследване. "Необходим е и отказ от практиката да се събират доказателства за корупционни престъпления предимно чрез разпити и изискване на документи.Следва да се препоръча и популяризира прилагането на следствено-оперативни комбинации, включващи прилагане на СРС, едновременно с провеждането на претърсвания и разпити", пише в документа.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Ние това си го знаем и именно заради това сме на площадите!
  Това правителство на Олигарски си дойде с конюнктурните дела и реваншизма, огладнели и озлобени мафиоти.

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Еми ха направете нещо де! Хубаво сте разкрили порочна практика.... ами вземете и осъдете един от съдебната система...ей така за кумова срама.
  Цирк!
  Рибата се вмирисва от към главата,нашата СМЪРДИ!
  ОСТАВКА!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кога прокуратурата ще признае, че Костинбродския случай си беше партийно поръчение на БСП и че ако не беше изсмуканият пт пръстите скандал, БСП щеше да иманяколко процента по-малко гласове? Кога прокуратурата ще признае, че в даденият случай с действията си е довела до опорочаване на изборите? Определено не защитавам ГЕРБ, но БСП е смърт за България.

  ...And Justice for All
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Разстроено

  А най -лошото е,че въпреки заведените дела все още няма осъдени "едри риби" за корупция!За разлика от нас даже и Румъния вкара на топло високо поставени политици за това,че са се облажили от властта!Крайно време е и у нас да се случи това,за да може поне малко от малко да вярваме на правосъдната система!

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Не успявам да определя дали това е катарзис или извинение? Вече се обърквам.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не думайте!
  Никога нямаше да се сетим, ако не бяхте си признали...
  ВЪН!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 7. 7 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  "Делата за корупционни престъпления срещу лица, заемащи висши длъжности, и срещу полицейски служители се образуват кампанийно, обичайно след смяна на съответния министър или правителството.
  Анализът е изготвен по препоръка на Европейската комисия."

  На "независимата" ни прокуратура не би и и минало и през ум да прави подобно проучване. Добре, че е ЕС, та да се напише черно на бяло това, което за всички българи на възраст над 10 г е част от "общата култура".
  Сега наред с общите препоръки искаме и ПЛАН за прилагането им: кога, как, от кого, ако не, тогава какви наказания ...

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  дела няма и не може да има ,защото всички прокурори и съдии ,адвокати и цялата съдебна система с набор под 1972 е станала такава с подпис на председател на ОК НА БКП тогава ,а ако искаш съдия или висш прокурор ,с подпис на ЦК НА БКП ,е как да съдят своите .

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Верно ли бе? Ай стига бе! Не може да бъде! Не вЕрваме!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ехо оправете си числата не са 135 дела, а 135 135 вж. доклада "За същия период в съда са внесени 135 135 прокурорски акта срещу 164 128 лица. ..."
  Иначе едно е ясно от 2007 досега всичко е парлама и при тройната коалиция и при ГЕРБ. Още едно доказателство (ако въобще има нужда), че няма разлика между едните и другите. Всички са част от мутрокрацията.

 11. 11 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Цацаров, защо не кашляш???

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "През проверявания период за корупционни престъпления са били изправени на съд повече от 164 хил. души по 135 дела., но окончателно осъдени са 97 117 души, а оправдани - 3843 души."


  Глупости на търкалета. Как 164 хиляди (!?!?) са изправени пред съда?

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Не думай. А кога ще си признаете че винаги сте били червена кочина и играете за БСП и едрите престъпници?

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Прокуратурата се вмирисва от към цацата ( в момента) а инче смърди от 23 години та се не трае.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  """ за корупционни престъпления са били изправени на съд повече от 164 хил. души по 135 дела., но окончателно осъдени са 97 117 души, а оправдани - 3843 души. """
  ===========================

  Нещо цифричките не ми се връзват ::

  164 000 души -=- 135 дела

  това рави по 1215 човека средно на дело ? ? ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#14] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":


  [quote#14:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Прокуратурата[/quote]
  ===================

  Цацаратура

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Добър анализ. Признание, че прокуратурата всъшност не е трета, независима власт, а е подвластна на политическата власт.
  България спешно има нужда от независима съдебна власт. Докога законодателната власт ще е патерица на политиците на власт. Търси се човека. Българите го чакаме, европейските институции го чакат. Дошло е време. Цацаров, ти ли си? Доколкото съдя по липсата ти на отношение към изцепките на Волен в БНТ, май не си ти. Ако си ти, почвай ги, ако не си ти отсъпи на следващия....

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Любопитно

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Та какво викаш за делото срещу Станишев? За четири години стигна ли до съдебна зала? )))

 19. 19 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това признание за сетен път показва истинското лице на българската Мафия-срастване на политическата система със съдебната власт с цел придобиване на облаги.

 20. 20 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#3:"Ab.Inferis"]Кога прокуратурата ще признае, че в даденият случай с действията си е довела до опорочаване на изборите? Определено не защитавам ГЕРБ, но БСП е смърт за България.[/quote]
  Много точно!
  Имаш и моята подкрепа!
  В следващия парламент трябва да настояваме за анкетна комисия, която да разследва Цацаров и Мая Манолова.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":

  Характерен гербаджийски коментар - писане без мислене!
  Поне прочете ли статията за да разбереш какъв период обхваща?

 22. 22 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#16:"Чардо"]Цацаратуа[/quote]
  +++++++
  Сотиратура - цацаратура - да им го .... поставя на мястото.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 23. 23 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Щом само са имитирали дейност, не е ли редно да върнат заплатите, които са вземали 6 години прокурорите, занимавали се с дела от корупционен характер, да завалят оставки, да се потърси отговорност, такива неща...?
  Или по стар комунистически обичай, щом си направим другарска самокритика, с това отговорността изчезва, героите си отддъхват и от следващия ден - отново "Пей сърце" ?

 24. 24 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  За 7 години над Цацаров е само Господ!
  Ще трябва да почакаш за по-следващото правителство!

 25. 25 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#10:"aman"]Иначе едно е ясно от 2007 досега всичко е парлама и при тройната коалиция и при ГЕРБ. Още едно доказателство (ако въобще има нужда), че няма разлика между едните и другите. Всички са част от мутрокрацията. [/quote]

  Първо няма никакво значение кои е на власт в изпълнителната власт - не тя кадрува в съдебната система. Второ това, че доклада обхваща от 2007 досега не означава че преди това е било по-добре. Напротив - още по зле беше.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3351 Весело

  До коментар [#16] от "Чардо":
  До коментар [#22] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  "Сотиратура - цацаратура"

  Хем се римува с "макулатура".

  С две думи - производствен брак.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 27. 27 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#24:"ПАСТОРА"]За 7 години над Цацаров е само Господ!
  Ще трябва да почакаш за по-следващото правителство![/quote]
  Не и при извършено тежко престъпление.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 429 Разстроено

  Най-опорачената и корумпирана система за мен,е прокуратурата!

 29. 29 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#17:"dutch"]Добър анализ. Признание, че прокуратурата всъшност не е трета, независима власт, а е подвластна на политическата власт. [/quote]


  А не е ли възможно да е обратното. Съдебната власт да кадрува в политическата. Мисля, че в доклада точно това се казва. Поне в частта - "Завеждане на дела без основание"

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 30. 30 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241 Occupy Parliament":

  Убийство?
  Тероризъм?
  Шпионаж?
  С тази власт, която му е предоставена, не му е необходимо да извършва престъпления!

 31. 31 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#27:"Депутат 241 Occupy Parliament"]Не и при извършено тежко престъпление. [/quote]

  Що? Филчев някой посмя ли да го разследва сериозно за ямболската адвокатка.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 32. 32 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 714 Неутрално

  със сигурност в страната има трезвомислещи, патриотични и честни хора във всяка област - прокуратура, църква, интелектуалци и стопански ръководители, дори сред управлението на БСП съм сигурен че има свестни хора... как да се подканят да се обединят за да се спаси страната от БСП, АТАКА,ДПС и олигарсите - ето това е проблема. Как толкова различни хора да се намерят и обединят.

  ...And Justice for All
 33. 33 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз не вярвам в конспирациите, но специално за прокуратурата и съда съм склонен да вярвам, че си имат тайна мафиотска организация работеща на масонски принцип.

  Изхода е нова конституция и тотални реформи в съдебната система - прокуратурата към изпълнителната власт... и не е лошо да се помисли за лустрация на хора заемали високи длъжности в съдебната власт от 1990 до 2013 г

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Този начин на действие е останал още от времето на бай Тошо. Той е показателен за липсата на каквато и да е промяна в тази институция. Това е и причината тя да служи верни години на ред на БКП/БСП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Твърде повърхностен анализ. Препоръките са направо умопомрачителни. Статистиката е много обща - колко пъти за тежко престъпление се сключва някакво смешно споразумение и виновника се измъква почти сух, но се води осъдителна присъда?

  Как да се прави надзор на досъдебното производство, като се признава, че няма мотивация и се пишат формални обвинителни актове?

  Измихте си очите с този анализ.

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  [quote#35:"limbize"]Твърде повърхностен анализ[/quote]
  Това, което ние четем, не е изтинският анализ, а кратко резюме, ако не сещаш.

 37. 37 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ПРОКУРАТУРА - ЦАЦАРАТУРА - АГЕНТУРА - АБеПеФеКеТУРА

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 38. 38 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#30:"ПАСТОРА"]С тази власт, която му е предоставена, не му е необходимо да извършва престъпления![/quote]
  Казва се престъпление по служба. Към него се прикачат още два-три текста.
  Чети НК, но не като прокурор.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 39. 39 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#36] от "heliana":

  Склонен съм да вярвам, че Дневник умишлено не са дали препратка към доклад.

  Имате ли линк към него?

 40. 40 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нужна ни е реформа по грузинския модел (т.нар"Розова революция", иначе оправия няма.

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#39] от "limbize":

  Не, съжалявам. Би трябвало да се публикува някъде онлайн, както се прави обикновено с тези анализи.
  Дневник, бихте ли пуснали линк, ако имате?

 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Делата за корупционни престъпления срещу лица, заемащи висши длъжности, и срещу полицейски служители се образуват кампанийно, обичайно след смяна на съответния министър или правителството."

  Кой твърди, че не си държат на предизборните обещания?!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#1:"4u4o"]Това правителство на Олигарски си дойде с конюнктурните дела и реваншизма, огладнели и озлобени мафиоти. [/quote]
  Ми те и герберите така се бяха напуши срещу тройната коалиция даже Бойко каза ,че Доган си е за затвора !
  Пък после се оказа ,че Бойко през цялото време е бил човек на Доган и нито една заплаха не се сбъдна !
  Споко Цацаро е гаранция ,че Бойко ще живее свободно в САЩ като Стоян Ганев ! Парите да му направят живота по дълъг защото на този етап си мисли ,че е безсмъртен като "Супер Мен"

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Много хубав цитат е направил Радан Кънев -
  "That whenever any form of government becomes destructive to these ends, it is the right of the people to alter or to abolish it, and to institute new government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their safety and happiness."

  Това е цитат от Декларацията за независимостта, в която се заявява, че когато управлението стане разрушително, народът има пълното право да го подмени, да го отхвърли и да установи ново управление, което според тях би било по ефективно в достигането на тяхната безопасност и щастие.

  Отлично Радане! Как не се сетих за този толкова силен документ от времето на американската революция срещу ненужното им английско владечество.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  [quote#43:"comandante"]Ми те и герберите така се бяха напуши срещу тройната коалиция даже Бойко каза ,че Доган си е за затвора ! [/quote]
  Глупости! Герберите изпозваха тази лексика само за оправдание на собствените си нелепи резултати. Те така и не осъдиха нито един престъпен управленец от тройната коалиция?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "Директно се казва, че политическият контрол върху държавните контролни органи и полицията води до тяхната неефективност. " А за "медийният натиск"-всеки с повечеко медии като Делян Пеевски по тя логика или от партия като ГЕРБ или БСП никога не може да бъде осъден заради тоя "медиен натиск" Май под "медиен натиск" се разбира НЕЖЕЛАНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА СРЕЩУ СИЛНИТЕ ДНЕС И УТРЕ В ПОЛИТИКАТА И БИЗНЕСА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#45:"Храбър"]Те така и не осъдиха нито един престъпен управленец от тройната коалиция?[/quote]
  Те даже и не са имали намерение да го правят защото герб е франкещайн създаден от чуждестранните монополи и тройната коалиция с Бойко начело като шут за медиите и незадоволените журналистки !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на pap
  pap
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За Волен Сидеров "достойните прокурори" от БСП съвсем нямат очи да прочетат какво пиша в Наказателният кодекс, глава I, чл. 108 - (1) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба. Това е въпреки, че вождът им Станишев пред няколко години, публично свидетелстваше, че Сидеров е фашист.

 49. 49 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"]Не успявам да определя дали това е катарзис или извинение? Вече се обърквам.[/quote]

  Засега е просто резил.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 50. 50 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#17:"dutch"]Признание, че прокуратурата всъшност не е трета, независима власт, а е подвластна на политическата власт.
  България спешно има нужда от независима съдебна власт.[/quote]

  Над мен е само Господ - нали помниш тази изцепка на един главен прокурор? Е, за атеистите този господ са само парите.

  Прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт и 50% от реформите са готови от раз. Тогава можем да държим сметка на управляващите, че не са ПОВДИГНАЛИ ОБВИНЕНИЕ на предишните мошеници или са го направили калпаво - просто губят изборите на това основание.

  И нека независимият съд реши кое е правилно и кое не.

  А сега какво излиза? Б. Велчев просто отказа да повдигне обвинение на Станишев, примерно и де факто на съдът му бе показан среден пръст, защото дори няма шанс да се произнесе по казуса с делата. И примерно да оправдае Станишев, не прокуратурата го направи. Конкретен случай, но има безброй, които показват, че прокуратурата е подчинена на НЯКОИ политици - е, нека поне бъде на тези, които са избрани от народа.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 51. 51 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#45:"Храбър"]Герберие изпозваха тази лексика само за оправдание на собствените си нелепи резултати. Те така и не осъдиха нито един престъпен управленец от тройната коалиция?[/quote]

  Нека прокуратурата стане част от изпълнителната власт и тогава можем да държим сметка на управляващите. Засега това са глупости.

  Например Станишев го оправда прокуратурата - просто не му повдигна обвинение за изгубените папки, а беше сезирана.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 52. 52 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  Ха-ха, ще е весело да видим Цацаров подчинен на Бате Гойко.

  През час ще има дзън-дзън "бегом при мен" и "падни за 20-се", Цацата ще влезе във форма за отрицателно време

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 53. 53 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":

  КОМУНИСТИ , КОМСОМОЛЦИ ЗАЕДНО В ТРУД И БОЙ" се пееше навремето и който не я знаеше го изключваха от у-ще . Днешните свини в парламента нито са я забравили нито искат да я забравят тази песен . За това : БОЙ ПО КАСКЕТА , ОКУПИРАЙ ПАРЛАМЕНТА , ОСТАВКА И ИЗБОРИ ДО ДУПКА ! ! ! .
  - + ! Оценка
  +1

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 54. 54 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Това не е новина ...
  А въпросът е :
  Какво следва ?

  Stupid people make me sick
 55. 55 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 605 Неутрално

  и не само конюнктурно, но и така, че удобно после да не издържат в съдебна зала. Единствената цел е да се държат в шах определени личности и да се дава на народа зрелище

  plamenhristov5
 56. 56 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дори при публични самопризнания, прокуратурата си чеше то.ките. К'во стана с Кокинов.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако искаме да се опитаме да направим нещо сериозно в тази насока, преди всичко трябва да се сетим за принципа на разделение на властите. Сега у нас в съдебната система кадруват политическите партии и висшите органи на тази система. А това винаги води до израждане на системата. Необходимо е всички три власти да се избират пряко от народа. Защото когато са независими от народа, а са зависими една от друга, тези три власти влизат в негласно, а и в гласно сътрудничество, насочено срещу интересите народа и обществото и към собствено облагодетелстване чрез манипулирне и заобикаляне на законите. За сега най-близо до тази система са САЩ, а най-далече – държавите от Евросъюза.

  Това, разбира се, не е гаранция за тяхната перфектна работа, но е първа необходима и незаобиколима
  стъпка към тази цел.

 58. 58 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Матряла лош, и не само в съдебната система.Резултат от имиграция и лошо образование.

 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":
  Ние това си го знаем и именно заради това сме на площадите!
  Това правителство на Олигарски си дойде с конюнктурните дела и реваншизма, огладнели и озлобени мафиоти"

  -От коментарите ти личи,че твърде малко знаеш.
  Вероятно те са своеобразно продължение на статиите,тъй като са винаги на първо място.Ще обясниш ли,или да приема,че това,което си мисля е вярно.

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Весело

  "Предлага се да бъде засилена ролята на Върховния касазионен съд за отграничаване на основните спорни въпроси..."

  Много махмурлийско изречение...

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на Касио
  Касио
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#58] от "exit13":

  Бих бил склонен да поспоря леко тук, да матрЯла е лош, факт, но главният проблем е т. нар. кадруване, наследено от комунизЪма, наши хора се назначават навсякъде, за да обслужват нечии червени интереси в следствие, на което младите и качествени хора нямат избор и се махат от тук, а некадърните и удобните си живуркат за сметка на матрЯла

  Много ПЕСоглавец, малко индианец!
 62. 62 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ab.Inferis":
  Поздарвления за написаното това е точно тъка, слуая в
  Костинброд е дело на БСП, но забравихте Делен Пеевски с неговата мощна медийна подкрепа. Добре организирана провокация, на какво не са способни комунистите за власт и майките си ще продадат.
  - БСП доведе прокуратурата
  - ДПС медията
  Някой имали нещо да добави ?

 63. 63 Профил на ognenznak
  ognenznak
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "4u4o":
  Много си бърз бе "чичо" четеш бързо, пишеш бързо да не си замесник редактора а?


 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  "Следва да се препоръча и популяризира прилагането на следствено-оперативни комбинации, включващи прилагане на СРС, едновременно с провеждането на претърсвания и разпити", пише в документа."

  Ха сега де! Прокуратурата препоръчва да се използват СРС

  подпис
 65. 65 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  [quote#57:"glog"]За сега най-близо до тази система са САЩ, а най-далече – държавите от Евросъюза. [/quote]
  Опс, сложих ти плюс преди да прочета това изречение. Тук искам да си го оттегля, явно представа нямаш за това как функционират тези власти в Европа, или поне в развитите демокрации.

 66. 66 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"tur671"],защото всички прокурори и съдии ,адвокати и цялата съдебна система с набор под 1972 е станала такава с подпис на председател на ОК НА БКП тогава ,[/quote]

  ... а онези над 1972 са пряко свързани с другите...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 67. 67 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#65:"heliana"]Тук искам да си го оттегля, явно представа нямаш за това как функционират тези власти в Европа, или поне в развитите демокрации.[/quote]
  Не само в Европа.
  Справка - решението на турския съд за отмяна на проекта за застрояването на парка в Истанбул.
  Чак срам ме хваща за българската съдебна власт.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 68. 68 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Това "признание" не върши никаква друга работа освен да раздразни обществото което до болка знае факта, че в България т.н. правораздаване работи избирателно. Пресен пример, Масларова още не е осъдена (или призната за невинна) след четири години влачене на делото за златния ремонт на старозагорската болница. А защо е така?! Ами защото това е Масларова! Същото се отнася за Батко и Братко ,които откраднаха някъде към 110 мил. лева в пътна инфраструктура, и още стотици други влачени дела от обкръжението на политическата мафия в България.
  А съдебната система в една държава била стожера на държавността и справедливостта... Каква ирония само!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK