Орешарски: Ще подам оставка, когато не мога да се справя с някое задължение

Пламен Орешарски

© Юлия Лазарова

Пламен ОрешарскиЩе подам оставка тогава, когато не мога да се справя с някое от своите задължения. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента. "Кабинетът е съставен преди месец и това, че няма един или двама заместници, може би даже е плюс", добави той в отговор на въпрос дали непълният кабинет не е причина за оставка.


Орешарски каза още, че ще се опита да предложи кандидат за шеф на ДАНС през следващата седмица. След като парламентът отмени решението си за избиране на депутата от ДПС Делян Пеевски, длъжността се изпълнява временно от Владимир Писанчев.


Премиерът посочи, че ще се наложи да се търси допълнително финансиране за най-неотложните разходи от дефицита от 93 млн. лв. в бюджета на МВР. Допълни, че ще положи усилия разплащането с бизнеса, което по думите му е основната причина за исканата актуализация на бюджета, да бъде извършено преди парламентът да излезе в лятна ваканция.
Ще търсим минимално увеличение на дефицита. Твърде вероятно е да не се покрие всичко", каза Орешарски. Минути по-рано от парламентарната трибуна той заяви, че има поети ангажименти, които правителството трябва да плати през тази и следващите години, за общо 3 млрд. лв.


На въпрос дали смята да преговаря с депутатите от ГЕРБ, за да се върне партията в пленарната зала, премиерът отговори, че няма такова намерение, но ако води разговори, те ще са за икономика, а не за политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK